Ancuța care a câștigat cel mai mare premiu: șansa de a deveni asistentă medicală

Ancuța este o tânără studentă care a crescut în satul Covasna, comuna Costuleni, situat la aproximativ 35 de kilometri de Municipiul Iași. În perioada liceului, Ancuța a fost bursieră a programului Vreau în clasa a 9-a și a locuit la cămin, preferând să folosească timpul pe care l-ar fi petrecut pe navetă pentru a învăța. Faptul că niciunul dintre părinți nu are un loc de muncă a determinat-o pe Ancuța să facă din educație o prioritate. A știut mereu că doar așa va putea avea un viitor diferit. Un viitor mai bun.

Părinții Ancuței muncesc la câmp și cresc animale, iar uneori își ajută vecinii la diferite treburi, atunci când se ivește ocazia, pentru un câștig în plus. Însă chiar și așa, le este foarte greu să acopere cheltuielile, sora cea mică a Ancuței fiind și ea la liceu în Iași. Ambele fete stau la cămin și au de plătit o taxă lunară, iar părinții nu își pot permite să le susțină așa cum și-ar dori. De aceea, sora cea mică a Ancuței este din toamnă bursieră a programului Vreau în clasa a 9-a. 

Ancuța este în prezent studentă în anul III la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, urmând să devină asistentă medicală generalistă. Și-a descoperit pasiunea pentru medicină în liceu, cu ajutorul activităților din program.

„Proiectul Vreau în clasa a 9-a va reprezenta mereu pentru mine unul dintre cele mai importante și plăcute proiecte la care am participat pe perioada liceului. Pe lângă faptul că a fost cel mai lung, însoțindu-mă toți cei 4 ani de liceu, a reprezentat oportunitatea care m-a ajutat să mă dezvolt cel mai mult, din toate punctele de vedere. Probabil pentru fiecare elev liceul reprezintă o provocare, iar eu pot spune cert că este o provocare și mai mare pentru copiii din mediul rural. Este o binecuvântare șansa pe care am avut-o când am fost selectată pentru proiectul acesta, deoarece așa am cunoscut oameni dornici de a face bine, colegi ambițioși, cu visuri mari, iar mai apoi, am început să mă descopăr pe mine, să „șlefuiesc” și să lucrez la părți din mine care nu credeam că pot fi schimbate.

Stima de sine probabil a fost cea mai importantă pentru început, iar mai apoi alegerea unei viitoare cariere. În cadrul proiectului am avut numeroase întâlniri în care am discutat aspecte privind luarea de decizii, problemele care pot apărea în viață și gestionarea lor, numeroase sesiuni în care am pus în balanță toate aspectele pentru o viitoare carieră și, bineînțeles, multe activități de socializare. Toate acestea nu au făcut decât să transforme adolescenții timizi, speriați de provocări, în viitori adulți capabili să ia o decizie în mod responsabil, pregătiți psihic să îmbrățișeze fiecare provocare și să se bucure neîncetat de viață.

Am avut extrem de mult de câștigat din proiectul acesta, deoarece el a constituit baza pe care mi-am construit viitorul. Proiectul ne-a oferit sprijin din toate punctele de vedere, atât financiar cât și moral, prin oamenii care au fost mereu acolo sa ne amintească neîncetat că putem orice, prin toate sesiunile și întâlnirile în care am discutat problemele pe care le avem fie la școală, fie în alt plan al vieții și inclusiv cu orele de pregătire puse la dispoziție fiecărui elev care considera că are nevoie. Toate acestea m-au ajutat extrem de mult, iar până la finalul proiectului, am devenit o persoană mult mai încrezătoare în mine și în dorințele mele de viitor, plină de viață și cu certitudinea că nu există imposibil, atât timp cât muncești zilnic pentru visul tău.

Acum, la 3 ani de la terminarea proiectului, nu-mi pot imagina cum ar fi fost să nu fiu parte dintre bursieri. O parte din mine va purta mereu toate lucrurile minunate, calitățile și valorile insuflate de proiectul acesta. Nu pot decât să fiu recunoscătoare pentru șansa pe care am primit-o, căci de pe urma ei am astăzi un viitor așa cum mi-l imaginam în anii inocenți ai copilăriei.”

Atât Ancuța, cât și ceilalți foști bursieri în program sunt recunoscători că au avut oportunitatea de a primi susținere necondiționată și de a se dezvolta atât de frumos. Ei sunt dovada că a meritat și merită în continuare să investim în educația și în viitorul copiilor din mediul rural. Contribuie și tu și ajută-i să își clădească viitorul pe care îl merită.

Poți și tu să-i susții cu un SMS la 8845 cu textul LICEU.

Doneaza