Adela, viitoare asistentă SMURD, crede că bunătatea e ceva ce se dă mai departe și salvează vieți

Fiecare dintre noi este responsabil să-și ia viața în propriile mâini și să o pună acolo unde are cel mai mult sens. Pentru Adela, acest sens al vieții este să-i ajute pe ceilalți. Nu a știut asta dintotdeauna. A descoperit care este vocația ei în perioada liceului, când era bursieră a programului Vreau în clasa a 9-a.

Adela a crescut într-un sat din apropiere de Râmnicu Vâlcea, împreună cu părinții și sora mai mare. În timpul liceului făcea zilnic naveta și nu lipsea niciodată de la ore. Încă din primul an de liceu a fost selectată în programul Vreau în clasa a 9-a, fiind una dintre elevele care avea cea mai mare nevoie de susținere în continuarea studiilor liceale. Pe lângă sprijinul financiar primit pe parcursul celor 4 ani de liceu, Adela a participat la activitățile din proiect, menite să-i ajute pe bursieri să se dezvolte pe multiple planuri, să se cunoască mai bine pe ei înșiși și să afle care este acel lucru pe care își doresc să-l facă după terminarea acestui ciclu de învățământ.

Anii de liceu sunt extrem de importanți pentru un elev, pentru că atunci, în acea perioadă a vieții, începe să aibă tot mai mult acces la lumea din jurul său. Mai ales pentru elevii din rural, simpla deplasare către un liceu din oraș, deși un obstacol de multe ori, este deschizătoare de drumuri. Pentru că aceștia ies în afara granițelor comunității în care trăiesc și au șansa să descopere lucruri noi, locuri noi, să dezvolte noi abilități. Însă, în același timp, nu toți copiii își permit această navetă. Deseori costurile sunt prea mari, iar acest lucru poate însemna anularea șansei unui viitor în care acești copii să se simtă cu adevărat împliniți.

Adela spune că programul Vreau în clasa a 9-a i-a schimbat percepția și modul de gândire și a ajutat-o să vadă dincolo de piedicile pe care le-a avut. A început să aibă mai multă încredere atât în ea însăși, cât și în oamenii din jurul ei, în ciuda situației dificile din familie și a lipsei resurselor. Era o persoană timidă și îi era teamă să vorbească în fața clasei, inhibată de multe ori de gândul contextului în care se afla. Însă a învățat să-și depășească aceste limite, iar acum este o tânără dezinvoltă, care știe exact cine este și care este sensul vieții ei.

„Am fost o fetiță visătoare. Îmi doream pe atunci să fiu profesoară, mă gândeam cum o să le predau copiilor așa cum mi-ar fi plăcut și mie să mi se predea. Nu m-am gândit nicio clipă la altă profesie.” Dar iată că Vreau în clasa a 9-a i-a făcut Adelei cunoștință cu domeniul medicinei, de care s-a îndrăgostit iremediabil.

În prezent, Adela este studentă în anul II la Școala Postliceală „Henri Coandă” Sibiu, la specializarea Asistență Medicală Generală. Acum lucrează ca asistentă într-un cabinet de stomatologie, însă după terminarea facultății își dorește să fie asistentă medicală SMURD. „Sprijinul pe care l-am primit la momentul potrivit m-a ajutat să fiu cine sunt azi. La început nu știam dacă-mi voi găsi drumul. Însă cu toate că nu am fost dintotdeauna hotărâtă, acum știu ce vreau să fac și sunt determinată să dau tot ce pot pentru a reuși. Vreau să ajut oameni, să fac ceva semnificativ pentru cineva, care la un moment dat poate să-i schimbe viața.”

Adela îi îndeamnă pe toți bursierii din program să nu ezite să viseze. Să profite de toate învățăturile pe care le primesc de la coordonatorii proiectului, pentru că așa visurile lor vor prinde contur, la fel ca visul ei.

Fiecare elev are nevoie de susținere pentru a-și urma visurile. Iar atunci când posibilitățile financiare nu o permit, aceste visuri se pot termina brusc, când realitatea bate la ușă. De aceea, prin acest program ne dorim să oferim elevilor de liceu din rural șansa la o realitate diferită, care să-i conducă spre un viitor în care dorințele lor se împlinesc. Iar pentru asta, e nevoie de tine.

Pentru Adela a meritat fiecare zi de proiect, fiecare vorbă bună, fiecare activitate și sesiune de consiliere. Azi, e atât de aproape de visul ei. Poți contribui și tu la viitorul elevilor de liceu, printr-o bursă lunară. Ai puterea de a le schimba viața în bine, pentru ca ei, la rândul lor, să poată face același lucru. Pentru că bunătatea e ceva ce se dă mai departe, uneori, prin SMS la 8845 cu textul LICEU.

Doneaza