Am avut șansa de a descoperi cât de benefică este educația și de a-mi construi o viață demnă

Irina și Ștefania Duţu sunt două surori care dedică în fiecare zi timp copiilor din programul Pâine și Mâine. Amândouă au intrat în familia World Vision încă din școala generală și s-au implicat în atât de multe activități, încât până la urmă au devenit parte din echipă. Surorile Duțu provin din comuna Argetoaia, județul Dolj, iar în prezent fac activități cu copiii din programul „Pâine și Mâine” la școala la care au învățat și ele, în satul Salcia.   

„Am avut șansa de a descoperi cât de benefică este educația și de a-mi construi o viață demnă”

Ștefania are 23 de ani, este plină de viață și are mereu zâmbetul pe buze. E un bulgăre de energie și bucurie, care împrăștie o stare de bine tuturor în jurul ei. A început să interacționeze cu World Vision în gimnaziu, când a făcut parte din programul Sponsorship. În acea perioadă a participat la atelierele de creație derulate de Fundație la Căminul Cultural din Salcia, a lucrat ca voluntar la activitățile recreative și remediale cu copiii în timpul vacanțelor de vară, ca mai apoi să fie bursieră în programul de burse „Vreau în clasa a 9-a”, timp de 3 ani. Aceste programe au făcut ca legătura dintre ea și World Vision să devină mai puternică, ceea ce a dus ulterior la integrarea ei în echipa Fundației. Oamenii pe care ea i-a apreciat de mică i-au devenit colegi de serviciu, iar acum nu se vede făcând altceva. Acum mulți ani, când a luat prima dată contact cu Fundația, nu se gândea că va ajunge să fie parte din colectiv.

Odată cu începerea activității de pedagog social în cadrul programului „Pâine și Mâine” în urmă cu 4 ani, viața Ștefaniei s-a schimbat. Iubește copiii de mică, iar dragostea ce le-o poartă se vede în fiecare lucru pe care îl face. Este sufletul activităților în cadrul programului, iar copiii o iubesc nespus. La rândul lor, pe lângă Pâine și un Mâine, copiii primesc iubire necondiționată, sunt sprijiniți și încurajați în tot ceea ce fac. Ștefania este o fire foarte creativă, iar acest lucru se poate observa în activitățile desfășurate cu copiii. În timpul liber, scrie poezii și ne încântă pe toți cu frumusețea și sensibilitatea versurilor. Irina, sora ei, spune despre ea că este „o artistă și o sensibilă incurabilă”. Această înclinație a Ștefaniei a devenit sursă de inspirație pentru facultatea pe care avea să o urmeze. Acum este studentă în anul III la Jurnalism și își împarte timpul cu succes între școală și cele două pasiuni ale ei: copiii și scrisul.

Ștefania consideră că ,,toate sunt așezate într-un anume fel și cu siguranță nu din întâmplare. Iar faptul că nu am părăsit Fundația World Vision a fost una dintre piesele acestui puzzle, deloc întâmplător. Cumva, am crescut alături de cei care acum îmi sunt colegi, iar asta mă face să mă simt ca într-o familie. În continuare, îmi doresc să cresc, la rândul meu, alte suflete și să le ofer șansa pe care și eu am avut-o, de a descoperi cât de benefică este educația și de a-mi construi o viață demnă.”

„Încercăm să oferim copiilor experiențe unice, pline de bucurie, distracție, experiențe pe care nu le trăiesc la școală, cu domnii învățători și cu atât mai puțin acasă, unde treburile casnice au mereu prioritate.”

Irina este o tânără de aproape 26 de ani, care și-a început drumul în World Vision ca voluntar în cadrul activităților remediale și recreative desfășurate la școala din Salcia. În urmă cu 4 ani, la fel ca Ștefania, a devenit parte din colectivul World Vision „dintr-o simplă întâmplare”, spune ea. Începuse a doua săptămână de școală, când a primit un telefon și a fost întrebată dacă poate desfășura activități, ca voluntar, cu copiii din cadrul programului „Pâine și Mâine” de la școala din Salcia pentru o perioadă scurtă, până se va găsi cineva să ocupe locul permanent. A trecut o zi, au trecut două, trei, apoi mai multe, până când Irina și-a spus: ,,De ce nu aș încerca să rămân chiar eu?”. Se gândea și la facultate și visa să termine și un master, însă a știut că le poate face pe toate. A început ca o provocare, o aventură pe care a îmbinat-o cu succes în viața ei de studentă. Iubea copiii foarte mult, iar lângă ei spune că a început să se simtă din nou copil: „Parcă retrăiam cumva momentele petrecute la școala din Salcia, școala în care am învățat și eu și din generațiile căreia sunt mândră că am făcut parte”. Așa a ajuns să lucreze ca pedagog social și să rămână alături de copiii pe care îi îndrăgește atât de mult.

Activitățile desfășurate de Irina în cadrul programului sunt diverse și foarte creative, iar copiii nu se plictisesc niciodată: „Îmi doresc ca activitățile să fie cât mai captivante, iar copiii să învețe cât mai multe lucruri din acestea. Organizăm serbări, punem în scenă piese de teatru, șezători, marcăm zilele importante pe parcursul anului, ne distrăm și ne amuzăm zilnic. În unele zile dansăm până nu ne mai țin picioarele, citim și ne relaxăm, facem temele împreună, venim tot timpul cu idei noi de activități și punem în practică tot ce învățăm. Rezultatele muncii noastre ne fac mândri de fiecare dată, iar copiii sunt extrem de bucuroși și de încântați de ceea ce realizează în cadrul acestui program minunat.” Drumul Irinei în cadrul Fundației nu se oprește aici. Din septembrie 2019, face parte și din Proiectul „FACTIS – Fii actor pentru o comunitate transformată, integrată și sustenabilă!”, în calitate de Specialist pentru copiii cu nevoi speciale. Iubirea față de copii și pasiunea cu care se dedică acestora se pot observa în toate activitățile pe care le face cu ei și în dorința de a face mereu mai mult și mai bine.

„Alături de copii, mă simt și eu copil. Împreună cu sora mea, Ștefania, încercăm să oferim copiilor experiențe unice, pline de bucurie, distracție, experiențe pe care nu le trăiesc la școală, cu domnii învățători și cu atât mai puțin acasă, unde treburile casnice au mereu prioritate. Ne dorim ca aceștia să învețe cât mai multe lucruri, să ajungă departe și, de ce nu, poate vom ajunge colegi în viitor. Nu se știe niciodată ce ne rezervă viața!”.

Irina și Ștefania se numără printre zecile de specialiști care au grijă de copiii din programul „Pâine și Mâine”, fac teme și lecții remediale cu ei și îi ajută să rămână motivați în fiecare zi. Masa caldă pe care copiii din program o primesc la prânz, dar și grija și iubirea pe care le primesc de la pedagogii din program, sunt acei factori care contribuie zi de zi la bunăstarea lor, la dezvoltarea lor sănătoasă și la șansa de a ieși din cercul vicios al sărăciei.

Și tu poți contribui la educația acestor copii și la viitorul lor, printr-un SMS de 2 euro cu textul PAINE la 8844. Viitorul lor e și al nostru. Oferă-le o porție de bunătate azi, pentru un Mâine plin de reușite.