Studiu World Vision România: Fetele lucrează mai mult în gospodărie decât băieţii, lucru care le poate afecta educaţia

București, 8 martie 2021. Fetele de peste 18 ani petrec în medie cu 1-2 ore mai mult decât băieții în activitățile domestice, conform unui studiu realizat de Fundaţia World Vision România. O fată de 18 ani din mediul rural lucrează în medie 3,4 ore zilnic în gospodărie faţă de 2,1 ore cât lucrează băieţii, iar acest lucru le afectează pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, cât şi pentru admiterea la studii universitate.

Deși 97% dintre părinții din mediul rural sunt de părere că educația e importantă în egală măsură și pentru fete, și pentru băieți, timpul alocat învățării descrește pe măsură ce fetele înaintează în vârstă. Treburile din gospodărie devin mai importante, fapt care ajunge să fie o barieră în educația și dezvoltarea lor profesională.

Cu toate că la nivel legislativ femeile din România au drepturi egale cu bărbaţii, percepția colectivă asupra îndatoririlor pe care femeile ar trebui să le aibă arată că suntem încă departe de eliminarea discriminării din societate. Azi, de Ziua Internațională a Femeii, Fundația World Vision România atrage atenția asupra acestor discrepanțe dintre teorie și realitate și evidențiază, totodată, felul în care diferențele de gen sunt văzute de părinții din mediul rural, în funcție de nivelul de educație al acestora. 

Astfel, în rândul părinților care au terminat doar studiile gimnaziale, doar 66% cred că o mamă care lucrează poate să fie la fel de grijulie cu copiii precum una care nu lucrează. Acest procent crește considerabil în cazul părinților care au absolvit studiile liceale, 80% dintre aceștia considerând că un loc de muncă nu reprezintă un obstacol pentru ca o mamă să le acorde copiilor ei atenția cuvenită. O diferență asemănătoare a fost constatată între percepția asupra capacității taților de a avea grijă de copii. 50% dintre părinții cu studii superioare sunt de părere că tații pot avea grijă de copii la fel de bine ca mamele, însă această cifră scade direct proporțional cu nivelul de educație al respondenților, doar 33% dintre cei cu studii gimnaziale fiind de aceeași părere.

Având toate aceste date putem înțelege faptul că educația are un impact foarte mare asupra felului în care diferențele de gen sunt percepute în mediul rural, dar și în urban. Cu toate că pentru 85% dintre femeile participante la studiu dezvoltarea profesională este mai importantă, activitățile domestice tind să fie puse mereu pe primul plan.                                                

„Astăzi este o zi în care sărbătorim fetele şi femeile din întreaga lume, dar, şi mai important, este o zi în care sărbătorim şi preţuim drepturile pe care le-am câştigat şi milităm pentru drepturile pe care încă le mai avem de câştigat. Cred cu tărie în puterea și în capacitatea unei femei de a schimba lumea din jurul ei, în familie, ca mamă și în comunitate, ca lider. În fiecare zi văd cum, cu cât femeile sunt mai protejate, mai educate și mai libere, devin modele și inspiră femeile și fetele cu care interacționează.

La World Vision România sprijinim peste 20.000 de copii, dintre care mai bine de jumătate sunt fete. De 8 martie, vreau să le transmit tuturor să continue să înveţe, să pună preţ pe educaţia lor, pentru că doar educaţia le va da putere. Iar părinţilor le transmit să-şi ajute copiii, să pună cel mai mare preţ pe educaţia lor şi să-i crească cu blândeţe”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Misiunea Fundației World Vision România este aceea de a contribui la bunăstarea copiilor din mediul rural prin educație, aceasta fiind cel mai important aspect în evoluția comunităților rurale și, implicit, în respectarea drepturilor tuturor copiilor, tinerilor și adulților, indiferent de gen, etnie sau mediul de proveniență. 

***

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

World Vision România crede în dreptul la șanse egale pentru copiii de la sate și de la oraș și de aceea în comunitățile rurale unde este prezentă desfășoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, cu focus pe educație și reducerea abandonului școlar, sănătate și protecția copilului, agricultură și dezvoltare rurală, angajament civic și creștin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiții de viață mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunității în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităților și a membrilor acestora pentru a realiza o viață împlinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro

http://www.facebook.com/WorldVisionRomania

http://blog.worldvision.ro/