Visurile Claudiei și Carinei pot deveni realitate cu ajutorul tău

Claudia și Carina sunt două surori din comuna Cojocna, care iubesc școala și învățatul și care se remarcă prin dăruirea lor față de educație. Deși au doar 10, respectiv 13 ani, ele ne învață că totul este posibil atunci când îți dorești ceva cu adevărat.

Claudia este cea mai bună din clasă la învățătură, iar talentul ei pentru citit este cu adevărat impresionant. Majoritatea copiilor de vârsta ei citesc normal fiecare text. Însă Claudia are o intonație aparte, iar glasul ei cald are puterea de a te transpune în orice poveste. Are puterea de a te face să te simți acolo, parte din decor, alături de personaje.

Carina, pe de altă parte, este pasionată de matematică. Îi place atât de mult, că merge la olimpiade și își dorește să obțină rezultate din ce în ce mai bune. Este un exemplu de perseverență. Chiar și cu școala online, Carina nu a renunțat la a se pregăti pentru următoarea olimpiadă. Își petrece timpul liber făcând exerciții și crede că matematica este distractivă, pentru că te provoacă să gândești diferit.  

Însă dincolo de toate acestea, Claudia și Carina ne dau, în primul rând, o lecție de bun simț și de empatie. Iubesc interacțiunile simple cu oamenii, le place să descopere lucruri despre ei și sunt un exemplu de prietenie pe care rar îl întâlnim între frați. Totuși, am fost foarte surprinși să aflăm că ele preferă să facă școala online.

Zidul care le pune în pericol drumul către viitor

Povestea fetelor sună atât de frumos, că ceea ce am aflat a venit ca o lovitură de care, din păcate, ele au parte în fiecare zi. Deși iubesc școala, ne-au spus că se simt mai în siguranță să facă orele online, pentru că la școală sunt mereu batjocorit. În fața tuturor calităților celor două fete, stă un zid al sărăciei, prin care de cele mai multe ori trec doar comportamentele negative ale colegilor.

Cele două fete locuiesc cu părinții și cu sora lor mai mică, Maria, în vârstă de 3 ani. Familia locuiește într-o casă din pământ, cu o singură cameră și un pridvor. Tatăl lucrează ca electrician la o societate comercială din Cluj-Napoca, iar mama este casnică și are probleme de sănătate. Veniturile familiei abia ajung pentru satisfacerea nevoilor de bază, iar mama recunoaște, cu durere în glas, că sunt zile când fetele sar peste mese sau mănâncă aceeași mâncare mai multe zile la rând. Nu își permit mai mult. În ciuda greutăților, însă, părinții fac tot posibilul pentru a le asigura în primul rând copiilor o oarecare bunăstare.

Pare că totuși, toate aceste eforturi depuse de părinți nu sunt suficiente. Posibilitățile sunt sub limita decenței, iar cea mai afectată de toate astea este Carina. Fiind la vârsta adolescenței, părerea celor din jur a început să conteze din ce în ce mai mult, iar acest lucru a făcut-o să se închidă în sine și să își ia toate măsurile de precauție atunci când interacționează cu oamenii. Dincolo de această barieră, pe care ea și-a impus-o forțată fiind de comportamentele colegilor, se află o fată cu nevoi perfect normale, de dragoste și de acceptare, care nu-și dorește nimic mai mult decât niște prieteni reali, la fel ca noi toți.

Din păcate, bullying-ul este o problemă majoră cu care se confruntă școlile din România. Atât copiii și părinții, cât și cadrele didactice, au nevoie de ajutor în combaterea acestui fenomen, ceea ce înseamnă că sunt necesare activitățile menite să încurajeze mai degrabă comportamentele pozitive, bazate pe empatie, cooperare și respect. În acest sens, colegii noștri au discutat și cu cadrele didactice și încercăm să remediem comportamentul colegilor și să le oferim fetelor consiliere.

De Crăciun, o familie cu suflet mare din Turda le-a făcut o bucurie și le-a donat alimente, hăinuțe noi de iarnă, produse de curățenie și tot ce au avut nevoie pentru sărbători. Fetele s-au bucurat de cadouri, dar asta nu poate șterge cu un burete experiențele prin care ele trec zi de zi la școală.

Motivul pentru care sunt atât de dedicate învățatului este conștientizarea faptului că aceasta e singura șansă reală ca ele să rupă lanțul sărăciei din care provin. Iar pentru asta, au nevoie de puțin ajutor. O Porție de BUNĂTATE le poate oferi fetelor o șansă în plus să-și îndeplinească visele. O masa caldă la școală și două ore de suport la teme în fiecare zi, precum și participarea la activități tematice organizate în programul Pâine și Mâine le-ar ajuta și pe ele, dar și pe colegii lor să dezvolte relații de colaborare și respect, nu pe respingere.

Donează o Porție de Bunătate și contribuie la educația și bunăstarea copiilor din rural.