Ana-Maria: Munca cu World Vision România m-a ambiționat să fac mai mult pentru tineri.

Partenerii World Vision România sunt oamenii care cred în aceeași cauză ca și noi, sunt oamenii care muncesc în fiecare zi cot la cot cu colegii de pe teren. „Parteneriatul este cheia”, crede doamna Comisar Șef Ana-Maria Stamatin de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din Iași&Vaslui.

Stând de vorbă cu doamna Stamatin am aflat ce înseamnă să previi traficul de persoane în județele Iași și Vaslui. Înseamnă mii de kilometri străbătuți prin toate comunele și satele din cele două județe, sute de activități și ore interactive cu copii de gimnaziu și liceu despre metodele de recrutare ale traficanților, despre pericolele internetului sau exploatarea prin muncă.

„În octombrie 2018, am început implementarea campaniei Cunoaște-ți drepturile, respectă-ți obligațiile. I-am avut parteneri pe colegii de la World Vision și le-am solicitat sprijinul să implementăm această campanie împreună în comunitățile în care fundația are deja proiecte. Ei discutau cu profesorii să ne lase o oră să discutăm cu copiii despre traficul de persoane.”

Din 2018 până acum, doamna comisar a organizat împreună cu colegii noștri de la World Vision peste 50 de activități de prevenire în comunitățile rurale în care lucrăm. Ea estimează mai mult de 2000 de copii și 300 de părinți care au participat la aceste activități.

Lucrează de 12 ani în acest domeniu, întâi la Brigada Criminalității Organizate, la Serviciul Trafic de Persoane și apoi la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane. A terminat Facultatea de Drept, dar munca de birou nu a fost pentru ea. Așa că a dat examenul pentru poliție și a intrat: „M-a atras ideea de a ajuta oamenii. Știam că este un domeniu complex, dar doream să ajut.”

În toți acești ani, doamna comisar a văzut sute de povești de viață grele pentru că știe cum să empatizeze cu victimele. Nu le pune nici o etichetă pentru că înțelege că toți au o poveste inimaginabil de grea în spate.

„Dacă punem din start o etichetă nu vom reuși niciodată să scoatem prea multe. Trebuie să trecem peste asta, toți au o poveste grea. Sărăcie, familii dezorganizate, violență domestică, lipsă de educație. Îmi aduc aminte de o victimă care mi-a zis: Dacă nu erați dvs. să știți cum să mă abordați și să mă faceți să vorbesc așa în fața cuiva străin, eu nu spuneam prin ce am trecut.”

Ea ține legătura cu multe din persoanele pe care le-a ajutat, pe care le-a scos din situația de trafic. Ține legătura prin WhatsApp să le mai întrebe ce fac, dacă sunt bine. Mulți dintre ei îi mai cer ajutorul pe partea legală cum să procedeze în diferite situații.

În anul 2019 numărul minorilor traficați a crescut față de anul 2018. Mai mult de o treime din victime sunt minore, 36,8%. Din acest motiv, doamna comisar consideră că sunt foarte importante orele de prevenire în școli, și mai ales în școlile din mediul rural unde copiii sunt mai vulnerabili.

Când are activități de prevenire cu copiii, doamna Stamatin încearcă să facă orele interactive și să le vorbească pe limba lor. Doar așa copiii devin curioși și încep să pună întrebări. „Eu încerc să fiu prietenă cu ei, să empatizez și atunci altfel discutăm.”

În cei doi ani de campanii cu World Vision, doamna comisar a văzut cu adevărat realitatea grea prin care trec copiii din mediul rural. În județul Vaslui a întâlnit un copilaș care i-a spus la ora despre exploatarea prin muncă: „Eu nu prea mă duc la școală pentru că mă duc să muncesc într-o livadă pentru că câștig niște bănuți”. La o altă activitate, unui copilaș i s-a făcut rău pentru că nu mâncase nimic în ziua respectivă.

Iar cea mai mare satisfacție o simte atunci când reușește să reintegreze social un tânăr. „Când e vorba de minori este o mare satisfacție când reușești să scoți un minor dintr-o situație de trafic. Iar îmi aduc aminte de cazul unei tinere pe care am scos-o dintr-o situație de trafic și am găzduit-o într-un adăpost protejat. Acolo ea și-a continuat studiile și chiar s-a înscris la Facultatea de Drept. Deci, în momentul în care ai asemenea rezultate este o realizare, e o bucurie pentru mine. Am făcut ceva pentru un copil, un tânăr.” 

Pe noi, cei de la World Vision, doamna comisar ne consideră colegi. A reușit să construiască o relație strânsă între Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și World Vision. Iar aceste activități ne-au arătat că împreună putem să facem lucruri frumoase, că împreună putem să diminuăm fenomenul de trafic de persoane.

„Munca cu World Vision România m-a ambiționat să fac mai mult pentru acei tineri și sunt foarte bucuroasă că am cunoscut o echipă minunată.”

Eroii trăiesc printre noi, ne înconjoară, deși nu-i cunoaștem. Ei nu își asumă merite și nu așteaptă recunoaștere. Ana-Maria este un #ErouNestiut. Ajută-ne să-i facem cunoscută povestea! Distribuie această poveste!

World Vision. De 30 de ani în România. Continuăm să învățăm.