Kitty, elevă de 10 la BAC: Ar trebui descurajată goana după note

„Nu eram deloc sociabilă, mă simțeam mai în largul meu să vorbesc cu câinii, decât cu oamenii”.

E mărturisirea Cristinei Teglaș, Kitty cum îi spune toată lumea, care ni s-a lipit de timpan. Se întâmpla în urmă cu vreo 2 ani, în ultimele zile ale taberei IGNITE, o tabără anuală de dezvoltare personală organizată de World Vision în parteneriat cu Steelcase. Kitty, azi absolventă de liceu și proaspătă studentă la Facultatea de Psihologie, era o adolescentă băiețoasă, introvertită și chiar ușor agresivă cu cei care încercau să se apropie. Era modul ei de a se apăra de posibile dezamăgiri, de nedreptăți, de lume.

Kitty a fost înscrisă în proiectele World Vision încă din clasele primare, a avut mereu rezultate foarte bune și i-a plăcut să învețe, să experimenteze. Dar își petrecea timpul liber cu ea însăși, jucându-se în nisip sau „pedalând continuu spre nicăieri”, își amintește ea, în timp ce părinții, ambii muncitori, se străduiau să asigure cele necesare familiei. Momentul transformării ei a fost trecerea în programul „Vreau în clasa a IX – a”.

„Am început să vizităm locuri la care visam de multă vreme, am cunoscut oameni superbi și m-am dezvoltat foarte mult ca persoană. Am învățat cât de important este să faci parte dintr-un grup unit și să primești sprijinul de care ai nevoie. Activitățile care au avut cel mai mare impact au fost tabăra IGNITE și excursiile, pentru că acestea presupuneau socializare și eu aveam mare nevoie de asta”, povestește Kitty.

Pe Kitty, în special după transformarea din copila băiețoasă în tânăra de azi, o dăm adesea drept exemplu de conștiinciozitate și de implicare. A fost mereu prezentă la activități, are inițiativă și se revoltă când nu e ascultată. Pentru bacalaureat a stat cu nasul în cărți și a participat și la meditațiile noastre online. Dar, la fel ca pe mulți tineri inteligenți din țara noastră, acest sistem de educație bazat încă pe toceală, nu o mulțumește. „Mă deranjează faptul că în școală sunt apreciați doar cei care învață bine la toate materiile, nimeni nu încearcă să observe pasiuni, talente și alte calități ale elevilor. Cred că ar trebui descurajată goana după note și promovată pasiunea, cultivat interesul pentru anumite materii, astfel încât tinerii să își poată descoperi adevăratele calități, nu doar să știe lecția la perfecție”. O spune eleva care a luat 10 la toate probele de Bacaluareat, dar care e conștientă că nu rezultatul în sine, ci bagajul de informații cu care pleacă din școală va sta la baza unei vieți prospere și îi va facilita reușita profesională. „Viața nu este despre lucrurile materiale, nu este despre modul în care te văd ceilalți, ci despre cum vrei TU să fii. Încercați să faceți tot ce vă stă în putință pentru a fi acea persoană pe care ați dori să o întâlniți la fiecare pas”.

Așa-i că investiția în copii precum Kitty merită tot efortul? În ea vedem viitorul și acea schimbare pe care și ea, și noi ne-o dorim.

Sunt peste 6.600 de copii din mediul rural care, deși au aceleași drepturi ca și cei de la oraș, nu au posibilitatea să se dezvolte și nu îndrăznesc să viseze. Nu e întotdeauna doar despre ajutorul financiar, ci și de acces la programe de educație, de crearea de oportunități, de timp dedicat lor, de sprijin emoțional și de încurajare atunci când au mai mare nevoie. În mediul rural, lucrurile astea lipsesc aproape cu desăvârșire.

Noi suntem de 30 de ani alături de ei și, cu ajutorul unor #Eroinestiuti, care fac bine fără să caute recunoaștere, le deschidem orizonturile prin educație.

Acum poți să fii și tu un #erounestiut. Donează 4 euro/lună prin SMS la 8864 cu textul SPERANTA, pentru ca mii de copii să continue să învețe!