Simona: Îmi doresc ca toți copiii să aibă parte de o educație și o șansă pentru viitor.

Poveștile copiilor care trăiesc la sat și se implică constant ne uimesc de fiecare dată. Chiar dacă are 15 ani și este din satul Armășoaia, județul Vaslui, Simona a înțeles cât de importantă este educația pentru ea și pentru colegii ei mai mici. Ea a beneficiat de programe și proiecte organizate de World Vision încă din clasa întâi, iar din clasa a V-a a intrat ca membru în Grupul de Inițiativă organizat de World Vision în școala ei din Pungești.

În clasa a VII-a chiar am început serios treaba în World Vision pentru că am descoperit bucuria de a ajuta pe cineva. Cred că asta m-a ajutat foarte mult pe mine ca persoană. M-a dezvoltat. Asta e clar. Și apoi, în clasa a 8-a am mai crescut, m-am maturizat și am avut foarte multe idei pentru proiecte.”

Grupul de Inițiativă, format de World Vision în școlile din comunitățile în care activăm, oferă multe oportunități de dezvoltare personală elevilor care se implică. Dar mai ales, le oferă sprijin și încurajări pentru a-și face vocea auzită și a lua inițiativă să schimbe ceva. Asta este și cazul Simonei, care a fost implicată în scrierea unor proiecte pentru prevenirea abandonului școlar, cyberbullying.

Am avut posibilitatea de a scrie un proiect finanțat de Fundația World Vision. Și a fost un fel de concurs, cine depunea proiectul printre primele trei, avea șanse mai mari de câștig. Am scris proiectul și când am primit răspunsul că este aprobat ne-am bucurat foarte mult. Doar că, din păcate, nu am mai reușit să îl realizăm pentru că a început carantina. Este un proiect adresat copiilor de clasa a V-a să înțeleagă cât de important este să continue școala prin activități interactive, dar și prezentări.”

Proiectul va fi implementat anul viitor de colegii ei mai mici din Grupul de Inițiativă. Printre nenumărate idei, Simona și colegii ei au avut mai multe inițiative de a îmbunătăți infrastructura școlii din Pungești. Mai exact, au luat legătura cu primarul și directoarea școlii pentru a rezolva problema acoperișului.

Când ploua venea apa pe scări și intra pe sub ușă, în școală. Puneam căldări, perne, că noi mai aveam perne pe scaune și trebuia să le punem pe scări să oprim apa să nu intre pentru că se umfla parchetul. Ușa nici nu se mai închidea. Tavanul de la bibliotecă mai are un pic și cade, varul deja a căzut.

Simona se confruntă cel mai des cu mentalitatea învechită a tuturor și cu lipsa dorinței de a schimba ceva. Chiar și a primarului, care consideră că inițiativele copiilor nu sunt demne de luat în seamă. Însă ea nu s-a dat bătută. A continuat alături de Grupul de Inițiativă să susțină diverse activități de informare, de consiliere în carieră, de dezvoltare personală pentru colegii ei din clasele mai mici.

Așa a ajuns să fie votată reprezentantul elevilor din județul Vaslui în cadrul Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision. Din dorința de a ajuta copiii din comunitatea ei, Simona și-a depășit fricile de a vorbi în public și de a-și exprima părerile. Așa a ajuns să fie un membru activ al CCC.

Îmi doresc ca toți copiii să aibă parte de o educație și o șansă pentru viitor. Cred că motivația mea de a mă implica de aici vine, să le ofer o speranță că totul va fi bine și că au o șansă dacă se țin de școală.”

Povestea Simonei este una de succes care ne demonstrează că munca noastră și sprijinul constant pot să schimbe cursul vieții unui copil. Simona își va continua liceul la Iași și apoi își dorește să continue la Facultatea de Drept.

Cred că activitățile de la World Vision m-au învățat să mă deschid în fața oamenilor și să pot să vorbesc în public. Și categoric gândirea mea de acum cred că a fost influențată foarte mult de World Vision prin toate cazurile și proiectele în care am fost implicată.”

Simona este doar unul dintre copiii care cresc frumos cu ajutorul educației de calitate. Dar mai sunt cel puțin 6600 de copiii din comunitățile vulnerabile în care activăm care nu au acces la educație.

Fii alături de #EroiNestiuti și dăruiește educație pentru ca noi să continuăm împreună să învățăm mii de copii!