Peste 1.300 de copii din mediul rural din programele World Vision România au primit tichete pentru alimente în valoare de peste 234.000 de lei

  • Fiecărui copil i-au fost alocate tichete în valoare de 180 de lei, aferente zilelor în care nu a mers la școală în luna martie, din cauza decretării stării de urgență
  • În perioada pandemiei de coronavirus, World Vision România își continuă misiunea: copiii și familiile vulnerabile din mediul rural, principalii noști beneficiari, prezintă un risc de sărăcie și excluziune socială în creștere

București, 13 aprilie. Peste 1.300 de copii din sate vulnerabile din judeţele Vaslui, Vâlcea, Cluj şi Dolj au primit tichete sociale în valoare de 180 de lei fiecare, pentru a-şi putea achiziţiona alimente în perioada pandemiei de coronavirus.

Tichetele sociale pot fi folosite exclusiv pentru achiziţionarea de alimente şi au fost distribuite de Fundaţia World Vision România copiilor din 26 de sate din județele amintite. Fondurile pentru achiziţionarea lor au fost realocate din proiectele „Pâine şi Mâine” – pentru peste 1.100 de copii, şi „Şcoală după Şcoală” – pentru 200 de copii, ca parte din intervenţia de urgenţă pe care Fundaţia o face în perioada pandemiei de coronavirus în mediul rural.

“Programul Pâine şi Mâine este susţinut atât de donatori individuali, cât şi de partenerii noştri corporate – LIDL România, finanţatorul principal al programului, PEPCO România, Oysho și Massimo Dutti România, ALKA. Doar alături de toţi donatorii noştri, oameni şi companii care aleg să investească în viitorul următoarelor generaţii, putem aduce cu adevărat o schimbare în viaţa copiilor din mediul rural”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Posibilitatea de a-şi cumpăra alimente a fost întotdeauna limitată pentru cele mai nevoiaşe familii de la sate, acolo unde 1 din 11 copii merge la culcare flămând, conform raportului de cercetare “Bunăstarea copilului din mediul rural” realizat în 2018 de Fundația World Vision România. În perioada pandemiei, situaţia devine disperată, iar familiile din mediul rural au nevoie urgentă de produse de bază.

“Am doi copii în proiectul Pâine şi Mâine, pe Constantin, la clasa pregătitoare, şi pe Ana Maria – ea este în clasa a II-a. Eu sunt casnică, iar soţul lucra cu ziua, dar în această perioadă nu se mai poate. Pentru noi sunt o binecuvantare aceste tichete şi orice ajutor primit, pentru că este foarte

greu să cumpărăm alimente în perioada aceasta, a spus una dintre mamele din Rafaila, județul Vaslui.

“La noi în zonă sunt foarte multe familii cu un venit la limita subzistenței în această perioadă. Unde lucrează, lucrează doar unul din familie, de obicei cu ziua. Iar acum nu mai au nicio sursă de venit, doar ce fac ei prin curte, ce cresc, ce-şi cultivă. Pentru ei, 180 de lei înseamnă foarte mult. 180 de lei pentru o familie de la țară poate însemna că vor avea ce să pună pe masă de Sărbători. Iar copiii au fost cei mai fericiţi. Au zis că a venit Iepuraşul mai devreme!”, relatează Cristian Grecu, directorul şcolii din comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Vâlcea, care a ajutat reprezentanţii World Vision România la livrarea de tichete sociale. Legat de cum respectă regulile în perioada de carantină oamenii din Nicolae Bălcescu, directorul a precizat că ascultă de autorităţi, stau în casă în cea mai mare parte a timpului şi încearcă să se protejeze pe ei şi pe cei apropiaţi. “Eu sunt crescut şi născut aici, sunt foarte ataşat de această comunitate şi iubesc copiii. Sunt bucuros că am reuşit să facem o faptă bună pentru ei înainte de Paşte”, a completat directorul.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, în perioada următoare este de aşteptat ca sărăcia să crească odată cu criza COVID-19. 15% din angajații adulți sunt în risc de sărăcie și vor fi vulnerabili financiar pe măsură ce se vor îndepărta de activitatea economică.

Intervenția Fundaţiei World Vision România în comunitățile pe care le susține continuă: de la începutul acestei perioade, a fost lansată o campanie de strângere de fonduri pentru a interveni de urgenţă cu ajutorul necesar  pentru cei peste 14.000 de copiii şi 7.000 de familii care fac parte din programele sale.

Donaţiile pot fi făcute aici: pagina campanie „Coronavirus”.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.

World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung

cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm pe transformarea comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro, http://www.facebook.com/WorldVisionRomania,

http://blog.worldvision.ro/