Stimată doamnă Prim-ministru,
Noi, membrii Consiliului Consultativ al Copiilor din cadrul Fundației World Vision România, reprezentanți ai copiilor din mediul rural din România, vă adresăm această scrisoare deschisă cu încrederea și speranța că ne veți asculta și veți înțelege nevoile și dorințele noastre.
Alexandra, unul dintre milioanele de copii din mediul rural, a strigat după ajutor. Vocea ei a fost auzită, dar nu a fost ascultată. A sunat la 112, având încredere că va fi salvată. Din acel strigat disperat de ajutor a mai rămas doar un ecou, ce va răsuna în mintea celor care au ales să trateze cu superficialitate vocea tremurândă și înecată în lacrimi ce striga după ajutor.
Din păcate, vocea copiilor din această țară nu este ascultată. Și nu e vorba doar despre Caracal, ci despre toată România. Povestea Alexandrei se repetă zi de zi, când interesul superior al copilului rămâne doar o noțiune de teorie în spațiul românesc, practica dându-ne mari bătai de cap.
Noi, copiii din mediul rural, ne punem diverse întrebări. De unde știm că situația Alexandrei nu se va repeta? Cine ne poate garanta că nu vom trece noi prin asta? Cine ne poate garanta siguranță când în unele situații chiar și instituțiile statului sunt depășite?
În lipsa unui răspuns la toate aceste întrebări, suntem speriați. Suntem triști. Suntem indignați. Dar, cel mai grav, ne simțim lipsiți de apărare după tragediile mediatizate în ultimele săptămâni. Ne temem pentru viitorul nostru, pentru șansele noastre și pentru viața noastră, iar în acest moment avem o singură certitudine: aceea că, în condițiile date, nu avem nicio șansă.
Noi, elevii din România, suntem forțați să facem compromisuri în ceea ce privește siguranța și viața noastră pentru a ajunge la școală. Realitatea copiilor din mediul rural arată astfel: școlile sunt la distanțe foarte mari de comunitățile mici, izolate, transport școlar nu există de cele mai multe ori, iar noi suntem nevoiți să mergem kilometri zilnic pe jos pentru a ajunge la școală. Și da…de cele mai multe ori, chiar și în aceste condiții, reușim să ajungem la timp. Ne trezim la ora 5 dimineața, sărim peste micul dejun și plecăm spre școală. Uneori fără încălțăminte sau îmbrăcăminte potrivită anotimpului, prin zone fără iluminat public, cu câini fără stăpân, chiar și prin pădure, înfruntând multe alte pericole. Acolo unde există mijloace de transport în comun, părinții se străduiesc să cumpere un bilet pentru un microbuz care, din păcate, nu are căldură sau aer condiționat ori numărul necesar de locuri pentru toți pasagerii. Alți copii sunt obligați să recurgă la metoda la care a apelat și Alexandra: să ia o mașină, la ocazie, lucru ce a devenit o rutină pentru locuitorii satelor în care nu există un mijloc de transport în comun.
Facem eforturi de oameni mari, în fiecare zi. De cele mai multe ori, nu ne plângem. Noi, copiii și tinerii, suntem șansa României de astăzi și ne dorim să rămânem aici și să contribuim la o țară mai bună, mai educată, mai atentă la nevoile oamenilor.
Nu cerem lucruri imposibile. Vă solicităm să fiți atenți la nevoile noastre și la strigătul nostru de ajutor, plin de speranță. Ne dorim sa fim ascultați, auziți și consultați atunci când se iau decizii în ceea ce ne privește. Avem foarte multe de zis și putem face foarte multe lucruri, dacă ni se permite și ni se acordă încredere.
Deși problemele și nevoile noastre sunt nenumărate, începem prin a vă solicita să rezolvați o problemă gravă, ce ne pune zi de zi viața în pericol. Avem nevoie de transport școlar gratuit pentru toți elevii din mediul rural! Sunt numeroși copii din clasele I-VIII care sunt nevoiți să meargă pe jos chiar și 5 kilometri dus-întors până la școală, pentru că nu au mijloc de transport. Cel mai mult suferă, însă, elevii de liceu, pentru că în cazul lor vorbim de distanțe mult mai mari, imposibil de parcurs pe jos. Aceștia trebuie să ajungă în orașe, acolo unde sunt liceele, iar mijloacele de transport sunt fie foarte scumpe, fie inexistente.
Tragedia Alexandrei poate fi tragedia noastră, a fiecărui elev din mediul rural. Să nu o lăsăm să se perpetueze și să ia amploare.
Cu considerație,
Copiii din Consiliul Consultativ World Vision România
Ce este Consiliul Consultativ al Copiilor din World Vision România?
Consiliul Consultativ al Copiilor a luat naștere în 2012, cu sprijinul World Vision România. La nivel național, Consiliul cuprinde 12 copii și tineri, cu vârste între 12 și 17 ani, aleși pe un mandat de doi ani, pentru a fi vocea celor circa 20.000 de copii din județele unde ne desfășurăm activitatea: Cluj, Dolj, Ialomița, Vaslui și Vâlcea. Rolul lor este de a explica public principalele probleme cu care se confruntă copiii și a propune soluții pentru rezolvarea lor. Acestea sunt analizate și incluse în agenda de lucru a fundației noastre. Totodată, ei reprezintă vocea copiilor în întâlnirile de lucru cu autoritățile locale, naționale și internaționale.
Despre World Vision România
World Vision România este o organizaţie
creştină, care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă,
dezvoltare şi advocacy punând în centrul activității sale bunăstarea copilului.
Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile,
în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine,
fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de
religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul
World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume.
În cei aproape 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de
copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.World Vision România
crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de
aceea desfăşoară, în comunităţile rurale unde este prezentă, programe de
dezvoltarecomunitară pe termen lung, focalizate pe educaţie şi reducerea
abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare
rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul
la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care
trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm asupra transformării
comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţă împlinită pentru
fiecare copil.
www.worldvision.ro
http://www.facebook.com/WorldVisionRomania
http://blog.worldvision.ro/