STUDIU World Vision România: 56% dintre copiii din mediul rural care fumează aprind prima țigară la vârsta de 12 ani

Fumatul în rândul copiilor și tinerilor din mediul rural este o problemă stringentă în România. Raportul „Bunăstarea copilului în mediul rural“, lansat de World Vision România în 2018, a analizat incidența comportamentelor de risc pentru sănătate (fumatul, consumul de alcool) în rândul tinerilor. Astfel, 8% dintre copiii cuprinși în studiu au declarat că au fumat. Peste jumătate dintre aceștia (56%) au fumat prima dată în jurul vârstei de 12 ani. În același timp, incidența fumatului este mai mare în rândul băieților (12%) decât la fete (5%).

Frecvența fumatului în rândul copiilor crește odată cu vârsta. Astfel, dacă în rândul persoanelor de până la 14 ani doar 5% au declarat că au fumat zilnic în ultima săptămână, în cazul celor de peste 14 ani ponderea urcă la 26%. Dintre copiii care au declarat că au fumat, 22% fumează în fiecare zi, 18% cel puțin o dată pe săptămână, 20% mai puțin de o dată pe săptămână, iar 40% nu au fumat deloc în ultima lună. Procentul celor care au declarat că au fumat în fiecare zi a crescut cu 5% în ultimii ani, de la 17% în 2014 și 2016 la 22% în 2018.

Sursa: Raportul „Bunăstarea copilului în mediul rural”, World Vision România 2018 – https://worldvision.ro/media/presa/studii-si-rapoarte/Bunastarea_copilului_din_mediul_rural_2018.pdfÎn România, fumatul s-a menținut în 2017 pe poziția a treia în rândul factorilor de risc de deces și dizabilitate, după hipertensiunea arterială și alimentația necorespunzătoare, conform Institutului pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (IHME) de la Universitatea Washington din Seattle. Studiul poate fi găsit aici: http://www.healthdata.org/romania.

Accesul facil al copiilor și tinerilor din mediul rural la produse din tutun, completat de cele mai multe ori de o informare inadecvată, duce la statistici alarmante în ceea ce privește fumatul în România la vârste foarte mici. Pentru că protecţia copiilor, în special a celor mai vulnerabili dintre ei, este preocuparea constantă a World Vision România, fundația s-a alăturat celor peste 350 de organizații neguvernamentale membre ale Inițiativei 2035 – Prima Generație Fără Tutun a României care solicită autorităților modificarea și completarea cuprinzătoare a întregii legislații privind controlul tutunului.
 Într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului și Guvernului României, ONG-urile semnatare, prin care și World Vision România, solicită:

  • Adoptarea de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun.
  • Modificarea și completarea urgentă a legislației din domeniul reducerii consumului de tutun în ceea ce privește utilizarea produselor din tutun, nicotină sau țigări electronice în spațiile publice închise.
  • Adoptarea de politici fiscale uniforme pentru toate produsele din tutun, pentru a rezolva problema vidului legislativ care permite taxarea la niveluri inferioare a produselor noi apărute pe piață.
  • Direcționarea taxelor suplimentare aferente producției și comercializării produselor din tutun către campanii educaționale la nivel național adresate prioritar grupei de vârstă de debut a consumului de tutun (13-15 ani), precum și pentru sprijinirea renunțării la fumat.

Despre World Vision România World Vision România este o organizaţie creştină, care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 28 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 400 de comunităţi din 8 judeţe.World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea desfăşoară, în comunităţile rurale unde este prezentă, programe de dezvoltare comunitară pe termen lung, focalizate pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Prin proiectele noastre, ne concentrăm asupra transformării comunităţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţă împlinită pentru fiecare copil. www.worldvision.rohttp://www.facebook.com/WorldVisionRomaniahttp://blog.worldvision.ro/