DECLARAȚIA DOMNULUI KEVIN JENKINS, PREȘEDINTELE ȘI DIRECTORUL EXECUTIV AL WORLD VISION INTERNATIONAL

8 August, 2016

Ca organizație creștină umanitară profesionistă, angajamentul nostru față de adevăr și de transparență este unul foarte serios. Timp de mai bine de 65 de ani, am rămas fideli misiunii noastre de a lucra cu copiii, familiile și comunitățile din întreaga lume pentru a-i ajuta să depășească sărăcia și nedreptatea.

World Vision caută să înțeleagă adevărul din spatele acuzațiilor stabilite împotriva lui Mohammad El Halabi. World Vision condamnă orice deturnare de fonduri din partea oricărei organizații umanitare și condamnă ferm orice act de terorism sau de sprijin pentru aceste activități.

Am aflat acuzațiile abia joia trecută, 4 august, când au fost prezentate în mod oficial pentru prima dată. Din cauza gravității acuzațiilor aduse, World Vision a suspendat deja operațiunile în Gaza. În acest moment realizăm o evaluare completă, inclusiv printr-un audit financiar judiciar extern, și vom rămâne pe deplin implicați în această investigație, care este în curs de desfășurare.

Vom examina toate probele, atât cele din spatele acuzațiilor cât și de la cei care examinează, în mod independent, standardele noastre de responsabilitate. În cazul în care oricare dintre aceste afirmații se dovedesc a fi adevărate, vom lua măsuri rapide și decisive. Din păcate, până în acest moment încă nu am văzut nici una dintre probe. Așteptăm cu nerăbdare un dialog permanent pentru a putea clarifica discrepanțele și solicităm un proces echitabil și transparent.

Bugetul operational cumulat al World Vision în Gaza în ultimii zece ani a fost de aproximativ 22,5 milioane USD, ceea ce face ca presupusa sumă de aproape 50 milioane USD care ar fi fost deturnată să fie greu de reconciliat. Mohammad El Halabi a fost managerul operațiunilor noastre din Gaza numai începând cu luna octombrie 2014; înainte de această dată el a gestionat doar mici porțiuni din bugetul din Gaza. Procesele de responsabilitate ale World Vision plafonează deciziile pe care indivizii în posturi de conducere le pot gestiona la acest nivel de  autoritate la semnarea pentru sume maxime de 15,000 $.

De asemenea, procesele noastre de recrutare a personalului urmăresc să ne asigure că angajăm oameni care sunt calificați, care aderă la valorile noastre și care nu prezintă nici un risc pentru partenerii noștri, comunitățile sau programele noastre. World Vision foloseşte controale de fond și sisteme de verificare a persoanelor in liste oficiale de tip watchDOG Elite screening.

Munca noastră vorbește de la sine. World Vision lucrează cu copiii, familiile și comunitățile din Țara Sfântă din anul 1975 și are cinci birouri cu 150 de angajați în Ierusalim, Cisiordania și Gaza, care au lucrat cu aproximativ 560.000 de persoane.

Anul trecut, munca noastră în Ierusalim, Cisiordania și Gaza, a sprijinit în mod direct mai mult de 92.000 de copii; aproape 40.000 dintre aceștia au fost din Gaza. Aceste proiecte se concentrează pe nevoile psihosociale ale copiilor, precum și pe furnizarea de materiale și medicamente pentru spitale, alimente, și ajutor pentru restabilirea mijloacelor de trai agricole. Aceste proiecte au fost vizitate și evaluate de către oficiali din guvernele german și australian, de donatorii internaționali, de personalul nostru și lideri din alte țări.

Este regretabil faptul că această problemă ne ține departe de munca noastră pentru găsirea de soluții la probleme importante de nedreptate și de sărăcie care afectează miliarde de copii din întreaga lume. Dar suntem determinați să acționăm într-un mod transparent, care să respecte procesul juridic în curs de desfășurare, susținând valorile noastre ca organizație, și construind încredere în organizațiile umanitare care lucrează în Gaza și în întreaga lume.