PROMOVABILITATE DE 80% LA BACALAUREAT PENTRU BURSIERII VREAU IN CLASA A NOUA

Bucuresti, 18 iulie 2016 – Din saracie, peste 20% din tinerii din mediul rural nu-si mai continua studiile la liceu. Dar atunci cand li se ofera sansa de a merge mai departe, tinerii sustinuti prin programe de burse isi arata potentialul.

In programul Vreau in clasa a noua al fundatiei World Vision Romania sunt in prezent inclusi  237 de tineri, toti provenind din mediul rural cu o situatie financiara precara in familie. Singura lor sansa pentru a merge la liceu si a putea acoperi  total sau partial costurile navetei sau caminului, rechizitelor sau hainelor, a fost programul de burse Vreau in Clasa a noua.

Ca ei, in comunitatile rurale din cele sase judete in care activeaza World Vision, mai sunt aproximativ 400 de elevi care au nevoie urgenta de burse pentru a nu a abandona liceul. De la toamna, noi generatii vin din spate, iar nevoia de burse va creste.

Anul acesta, 35 de bursieri din programul Vreau in clasa a noua  au sustinut bacalaureatul cu o rata de promovabilitate de 80%, cu mult peste media nationala, demonstrand ca atunci cand li se ofera o sansa pot face lucruri mari. In 2015, rata de promovabilitate a bursierilor a fost chiar una de 100%.

Dintre cei care au promovat, cea mai mare nota obtinuta la examen anul acesta a fost de 9,43, iar cea mai mica nota de 6,31, dar in medie bursierii au obtinut o nota de 8.

„Acest proiect a avut o importanta majora, surprinzatoare pentru mine. Proiectul a fost o a doua casa deoarece aici am gasit intelegere si tot timpul am vorbit deschis despre problemele mele familiare. Daca nu as fi facut parte din proiect, liceul ar fi fost foarte greu deoarece nu am o situatia financiara foarte buna, impreuna cu fratele meu mai mic suntem crescuti de bunici iar tati ne mai ajuta, cand poate din cand in cand. Pe langa sprijinul material primit, intelegerea si vorbele bune, mi-a placut enorm de mult si vizita din iarna la Bucuresti unde am invatat ca numai prin munca ajungem unde dorim. Multumesc din inima pentru tot! „, spune Stefania, bursiera Vreau in clasa a noua.

Bursierii primesc asistenta si suport material continuu pe tot parcursul anului scolar in functie de planul de interventie al fiecarui copil.  Bursa lunara oferita are o valoare de 250 de lei si acopera  partial sau total, in functie de nevoile bursierilor, masa si cazarea, transportul, rechizitele, imbracaminte . De asemenea, programul ofera bursierilor si acces la activitati educative si de socializare , excursii si tabere de vara care faciliteaza socializarea si  dezvolta abilitati de comunicare si lucru in echipa in vederea unei bune integrari in mediul scolar.

Pentru mine scoala este cea mai frumoasa parte din viata, mai ales perioada liceului. Clasa a XII-a, insa mi-a depasit asteptarile: am reusit sa leg prietenii foarte stranse cu colegii din clasa dar si cu colegii din scoala. O parte mai rea, as putea spune, in timpul liceului, a fost insuficienta banilor. Dar cu sprijinul scolii prin bursa de merit si cu ajutorul Fundatiei World Vision am reusit sa trec si de acest inconvenient. In plus ma pot gandi la planurile de viitor si la studiile pe care vreau sa le urmez in continuare. Imi doresc tare mult sa intru la o scoala de subofiteri in cadrul Jandarmeriei Romane, iar daca nu voi trece toate probele vreau sa ma inscriu la o facultate din Sibiu sau Brasov pentru a deveni programator. Mi-a placut sa fac parte din acest proiect pentru ca am reusit astfel sa rezolv din dificultatile financiare cu care ma confruntam, am invatat ce inseamna puterea lucrului in echipa, mi-am facut prieteni noi si m-am dezvoltat ca viitor adult,” spune Ionut Catalin T, bursier Vreau in clasa a noua.

Despre Vreau in clasa a noua

Vreau in clasa a noua – program de prevenire a abandonului scolar pentru elevii de liceu –  aduce continuitate suportului pentru educatie pe care l-au primit copiii in cadrul proiectelor pentru dezvoltare comunitara ale fundatiei World Vision Romania in ultimii 25 de ani.

Programul ofera elevilor de la sate o bursa lunara care face posibila continuarea studiilor la liceu. Elevii sunt absolventi de gimnaziu cu rezultate scolare bune, copiii si parintii isi doresc continuarea studiilor, insa nu au resursele financiare necesare.

Alocatia si venitul social nu sunt de ajuns pentru a plati transportul sau cazarea necesare frecventarii unui liceu din mediul urban. Astfel, 20%  dintre copii din mediul rural raman cu 8 clase, o treime dintre acestia fiind expusi riscului de saracie, avand sanse reduse de angajare.

Din 2008 pana in prezent, prin intermediul programului au fost  sustinut cca. 1000 de elevi. Dintre acestia – 207 au mers la facultate pentru a studia matematica, constructii de masini, telecomunicatii, drept si multe altele. In 2015 toti cei 51 de abolsolventi au luat trecut cu brio examenul de bacalaureat, iar 35 au devenit studenti.

Despre World Vision Romania

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. World Vision Romania este o fundatie crestina care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare si advocacy, punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului. Fundatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valorile crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. In 25 de ani de prezenta in Romania, fundatia a ajutat peste 500.000 de copii si adulti, in 400 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si, de aceea, in comunitatile rurale unde este prezenta, desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Proiectele sale se concentreaza pe transformarea comunitatilor si a membrilor acestora, pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.