GAL – UN INSTRUMENT DE DEZVOLTARE ECONOMICA PENTRU COMUNITATE?

Vaslui, 26.11.2015 | Workshopul – Informare si colaborare prin intermediul Grupurilor de Actiune Locala (GAL) a reunit participarea beneficiarilor World Vision din proiectele de dezvoltare economica, a liderilor din cele patru GAL-uri care isi desfasoara activitatea in judetul Vaslui si a reprezentantilor, elevi si profesori, de la licee agricole pentru a raspunde la intrebarea: GAL – un instrument de dezvoltare economica pentru comunitate?

Evenimentul face parte din seria de activitati din cadrul proiectelor de Dezvoltare Economica ale Fundatiei World Vision Romania si a avut ca scop principal informarea beneficiarilor din comunitatile rurale in care organizatia deruleaza proiecte de dezvoltare economica asupra oportunitatilor de finantare care pot fi accesate prin Grupurile de Actiune Locala, la intalnire fiind prezenti si experti in accesarea de fonduri europene in mediul rural.
“GAL este un parteneriat public – privat, alcatuit din comune, firme, ONG-uri, toate aflate intr-un teritoriu compact din mediul rural. Prin GAL, putem asigura finantarea nevoilor care tin de drumurile proaste, lipsa utilajelor, sau de protectie sociala. Cu toate acestea, e greu sa asiguri finantarea cand saracia este atat de mare. E greu sa prioritizezi, finantarea proiectelor pentru tineri fermieri sau pentru fermieri de semi-subzistenta”, a declarat Irina Sadici, Vicepresedintele Federatiei GAL-urilor din Romania.

Vocea tinerilor a fost din nou auzita in cadrul evenimentului prin trei eleve care au reprezentat Colegiul Dimitrie Cantemir din Husi si Liceul Agricol Miroslava si care au vorbit despre motivatia de a urma un liceu agricol precum si aspiratiile lor de a avea afaceri profitabile din agricultura. Mai mult decat atat, tinerele eleve au fost un bun exemplu pentru ca parintii prezenti in sala sa depaseasca pre-conceptia ca o cariera in domeniul agricol “inseamna munca multa si ne-profitabila!” si sa isi incurajeze copiii sa urmeze un liceu cu profil agricol.

“Solutia de finantare pentru educatie, PNDR 2014 – 2020 vizeaza in primul rand stoparea fenomenului de depopulare a mediului rural. Cei mai multi decid sa plece din mediul rural pentru a gasi un loc de munca in mediul urban. Componenta educational – sociala este esentiala pentru dezvoltarea rurala. Un aspect de care trebuie sa tinem cont este valoarea umana a celor care locuiesc in mediul rural! Ne dorim sa re-aducem in sat casele de sezatoare pentru ca ele reprezinta nucleul unei comunitati si sunt esentiale pentru conservarea traditiilor”, a precizat Ionut Cretu, Presedinte GAL Valea Racovei.

În cea de a doua parte a intalnirii, am organizat o sesiune de lucru pe echipe intre participanti pentru a identifica acele nevoi din comunitate care pot primi finantare prin Grupurile de Actiune Locala. Majoritatea ideilor au vizat aspect dintre cele mai diverse care sa raspunda nevoilor punctuale din comunitate: ajutarea fermierilor pentru a-si vinde produsele la abatoare si procesatoare, asistenta sociala pentru batrani, atelier de lana, turism ecumenic, infiintarea unui centru social pentru primirea persoanelor abuzate, fabrica de peleti, atelier tamplarie pentru persoanele care se ocupa de apicultura, un abator mobil, camin cultural cu ansamblu folcloric, o firma de consultanta din teritoriu, asocierea in cooperative, mici ferme cu solarii, fabrici de procesare legume-fructe sau plante medicinale. În plus, participantii au ajuns la concluzia ca nu este suficienta constituirea de asociatii daca acestea nu sunt sustinute cu sesiuni de instruire pentru a elabora strategii de lucru in echipa, tehnici de vanzare si consolidarea aptitudinilor pentru dezvoltarea sustenabiliatii.

Romania continua sa aiba cei mai saraci copii din Uniunea Europeana, iar jumatate dintre acestia locuiesc in mediul rural. Acolo exista un grup in crestere de copii foarte vulnerabili – provenind din familii sarace, cu un singur tip de venit, adesea doar alocatia copiilor sau un venit social – care se confrunta cu vulnerabilitati multiple. Pentru ei, munca si nu joaca sau educatia este preocuparea cotidiana, merg la culcare flamanzi si se simt marginalizati in comunitate si chiar in familia lor. Cu un spatiu rural reprezentand 87,1% din intreaga suprafata, in care traieste 48.5% din populatie, Romania detine o buna inzestrare cu terenuri agricole, paduri si apa. Şi totusi, pana in prezent, aceste avantaje nu au dus la dezvoltari semnificative in agricultura si in zone rurale. La tara, saracia ramane predominanta si este de 6 ori mai mare decat cea din mediul urban. În mod paradoxal, populatia din mediul rural are cea mai nesanatoasa alimentatie si economiseste cel mai putin pentru ca nu fructifica resursele naturale locale. De aceea, Fundatia World Vision Romania imbina eductia economica rurala cu cea pentru o nutritie sanatoasa in beneficiul copiilor si familiilor lor.

Pentru informatii suplimentare:
Gabriela Grama
Specialist Comunicare si Relatii Publice
Biroul Zonal Iasi&Vaslui
Gabriela_Grama@wvi.org
www.worldvision.ro