Autoritățile locale și publicului larg din Deva au aflat despre activitățile din cadrul proiectului „Alege Școala!”

Sala Mică a Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva a fost marți, 9 iunie, începând cu ora 10.00, gazda unui nou eveniment de promovare și prezentare a proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”, derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română. Acesta s-a bucurat de prezența și binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a reprezentanților autorităților locale din județul Hunedoara, a preoților implicați în activitățile catehetice, a cadrelor didactice și a beneficiarilor din cele patru centre educațional-inovative „Alege Școala!” din Episcopia Devei și Hunedoarei. Evenimentul a fost de pr. drd. Sorin Lungoci, expert formator în cadrul proiectului pentru regiunea Vest.

În cuvântul de binecuvântare rostit în deschiderea evenimentului, Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a evidențiat rolul proiectului „Alege Școala!” în această eparhie subliniind că succesul acestuia se datorează bunei colaborări dintre comunități, școală și Biserică în educația copiilor. „Patriarhia Română alături de Fundația World Vision România se implică activ în actul educațional oferit copiilor și tinerilor. Considerăm că pentru o bună educație a viitoarelor noastre generații, comunitatea împreună cu Biserica și școala, trebuie să conlucreze având un țel comun și anume, creșterea și dezvoltarea copiilor și tinerilor în spiritul valorilor creștine. Ne bucurăm că în Episcopia Devei și Hunedoarei au fost înființate patru centre educațional-inovative în care preoții și profesorii lucrează cu tinerii și copiii pentru a le oferi o educație temeinică pentru viitorul lor”, a accentuat Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia promovării proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” la Deva a fost citit de pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator în cadrul proiectului. „Din perspectiva Bisericii Ortodoxe Române, este foarte important ca procesul educațional să nu urmărească doar latura cognitiv-intelectuală, prin acumularea de cunoștințe teoretice, ci și promovarea vieții spirituale, de însușire a valorilor credinței și moralei creștine și a tradițiilor culturale perene ale poporului nostru, fără de care tânărul nu poate să-și păstreze deplin identitatea etnică într-un context pluralist secularizant și globalizant. Trebuie să ne preocupe în egală măsură cultivarea intelectului, cât și modelarea trăirilor sufletești ale copiilor și tinerilor. De aceea, în procesul de pregătire au fost prevăzute nu numai module pentru pregătirea psiho-pedagogică a copiilor, ci și module pentru consilierea și pregătirea părinților, care să devină apoi parteneri în educația copiilor lor, întrucât formarea educațională și spirituală depinde mai ales de buna colaborare dintre Școală, Familie și Biserică”, se arată în mesajul Preafericirii Sale.

Doamna profesor Marta Mate, Inspector Școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a subliniat importanța parteneriatului dintre Patriarhia Română și Școală prin Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara. „Tot ce s-a realizat în acest proiect a fost doar în beneficiul copiilor și tinerilor. Ei sunt cei care au fost sprijiniți în acest an dificil pentru ora de religie și nu numai ca să continue pe acest drum al educației”.

Șandor Rafael, învățător și reprezentant al comunității rrome din Orăștie, a mulțumit Fundației World Vision România și Patriarhiei Române pentru că „s-au implicat activ pentru ca comunitatea noastră să beneficieze de educație. Ne dorim să participăm și la următoarele proiecte de acest fel pentru ca integrarea noastră să continue pentru dezvoltarea tuturor comunităților locale”.

Părintele Gabriel Basa, Inspector Școlar pentru Religie, a vorbit în alocuțiunea sa despre „binefacerile educației” considerând că „rostul proiectului se vede atunci când vezi copiii și tinerii prezenți la școală pentru a se dezvolta. Rezultatele acestui proiect se văd în primul rând prin participarea tinerilor la activitățile noastre”.

Pr. drd. Sorin Lungoci, expert formator în cadrul proiectului, a prezentat roadele parteneriatului dintre Fundația World Vision România și Patriarhia Română în cadrul proiectului „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!”: „Activitățile din acest proiect nu aduc doar informație, cunoștințe la nivel teoretic copiilor și tinerilor, ci vizează îndeosebi formarea ca oameni pentru ca ei să devină nu doar cetățeni responsabili ai statului, ci să dobândească și perspectiva Împărăției Cerurilor. Biserica și Școala își întind mâinile și colaborează pentru ca activitățile din aceste centre să se desfășoare în condiții foarte bune. Credem că și după încheierea acestui proiect activitățile vor continua pentru ca tinerii și copiii de azi să fie credincioșii de mâine”.

În Episcopia Devei și Hunedoarei acest proiect derulează activități în patru centre educaționale: Deva, Orăștie, Vulcan și Homorod. Pr. Alexandru Oltean a declarat că „activitățile desfășurate în centre îi aduc în același loc pe tineri și copii, îi conștientizează despre necesitatea de a colabora și se dezvolta împreună și le oferă și o perspectivă concretă în viață printr-o educație temeinică și valori creștine”.

Florina, beneficiar al proiectului, a mărturisit că activitățile desfășurate în cadrul proiectului „Alege Școala!” o ajută în dezvoltarea sa pentru că și-a făcut noi prieteni și și-a descoperit înclinația spre pictura pe sticlă.

Proiectul „Alege Școala în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia și Nord-Vest!” derulat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română în perioada aprilie 2014 – octombrie 2015 are ca obiectiv menținerea în sistemul de educație a 1325 de copii și tineri expuși riscului de abandon școlar, precum și dezvoltarea unor acțiuni prin care 318 persoane să-și reia studiile.