EXERCITIU DE SIMULARE LA CUTREMUR PENTRU 190 DE COPII DIN SATUL VALEA MARE

Negresti, 02.04.2015 | Joi, 2 aprilie 2015, Fundatia World Vision Romania a organizat un exercitiu de simulare pentru 190 de copii din satul Valea Mare, orasul Negresti pentru un caz de cutremur de 6.8 grade pe Scara Richter care sa fi afectat 40% din locuintele satului Valea Mare, inclusiv cladirea scolii si a gradinitei din sat. Toti cei 187 de elevi din scoala au evacuat cladirea in siguranta mai putin 3 elevi care au necesitat interventia Seriviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta.

Pentru ca siuranta copiilor si a comunitatilor in caz de calamitate este o procupare importanta a fundatiei noastre, periodic organizam traininguri in comunitati astfel incat acestea sa fie pregatite in avans pentru situatiile de urgenta. Intotdeauna la aceste simulari participantii primesc informatii teoretice dar si practice participand efectiv la exercitii din care invata ce au de facut.

Ca si la alte simulari, fie de cutremur, inundatii sau alunecari de teren, Fundatia World Vision a amenajat un spatiu special destinat copiilor- Child Friendly Space – care sa asigure acordarea primului ajutor dar si sa fie un mediu sigur pentru cei 190 de copii care au evacuat scoala. In spatiul special amenajat, copiii au putut desfasura diverse activitati de petrecere a timpului in siguranta: jocuri de remi, table sau sah, au desenat sau au jucat fotbal. Trei reprezentanti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui au supravegheat desfasurarea exercitiului si au oferit feedback cu informatii tehnice catre cadrele didactice si copii.

Am avut alaturi de noi sprijinul a trei reprezentanti de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui, 5 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Negresti, 2 reprezentanti ai Politiei Locale Negresti, 10 parinti, 11 cadre didactice si un asistent medical.

La final, 23 de membri de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Negresti si Vulturesti au participat la un training sustinut de Fundatia World Vision Romania si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vaslui. Pentru promptitudinea si profesionalismul dovedit, participantii au primit cate o diploma din partea Primariei Negresti, respectiv Primaria Vulturesti.