”DIZABILITATEA NU INSEAMNA IZOLARE!”

COMUNICAT DE PRESA

Bucuresti, 21.11.2014 | 1.200 de persoane cu dizabilitaţi locomotorii vor deveni mai autonome şi mai integrate social folosind scaunele rulante primate ca donaţie şi participand la activitaţile din proiectul ACCES desfaşurat pana in anul 2017 de fundaţiile World Vision Romania şi Motivation Romania. Azi la Urziceni mai multe persoane au primit dispozitivele cu adaptarile necesare, au fost instruite pentru a le utiliza corect şi au admirat sportivii in scaun rulant.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sanataţii (OMS), 1{e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} din populaţia totala are nevoie de un scaun rulant şi in lipsa statisticilor oficiale naţionale, am putea estima ca in Romania numarul acestor persoane poate fi intre cateva yeci de mii şi pana la 200.000 .

Informaţiile OMS arata ca Romania aloca 5,8{e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} din produsul intern brut pentru cheltuieli cu sanatatea plasandu-se pe locul 45 din cele 53 de ţari europene. Din aceste cheltuieli, doar 3,3{e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} sunt alocate echipamentelor şi dispozitivelor medicale. Efectul acestor cifre se vede in viaţa semenilor noştri.

“World Vision Romania a facut o analiza a situaţiei furnizarii de scaune rulante şi a nivelului de informare şi constientizare a principalelor parţi interesate (persoane cu dizabilitaţi, autoritaţi, ONG-uri din domeniu, furnizori de scaune rulante etc). Am aflat ca exista mulţi oameni care, deşi sunt indreptaţiti sa primeasca un scaun rulant, fie nu ştiu ca au acest drept, fie aşteapta luni sau chiar ani de zile sa primeasca unul. Exista de asemenea, mulţi care, deşi au un astfel de scaun, nu il folosesc, fie pentru ca nimeni nu i-a invaţat cum, fie ca pur şi simplu locuinţa, curtea, cladirile publice nu sunt adaptate pentru accesul cu scaun rulant, fie pentru ca deja scaunul s-a stricat pe pietrele şi gropile de pe drum. Un scaun utilizat ţine, in mod curent, in jur de 2 ani, dar autoritaţile acorda dreptul la un nou scaun dupa abia 5 ani”. ne spune Cosmin Grigorescu, Manager al proiectului Acces la Fundaţia World Vision Romania.Cele doua ONG-uri partenere pledeaza pentru beneficii şi servicii reale şi eficace, oferite persoanelor care au nevoie de un scaun rulant, la timp şi la standardele OMS. Aceasta inseamna: evaluarea, recomandarea şi furnizarea de scaune rulante adaptate nevoilor utilizatorului de scaun rulant, instruirea utilizatorilor pentru folosirea lor optima şi implicarea lor in activitaţi şi programe de incluziune sociala.

“Proiectul ACCESS contribuie la misiunea pe care Motivation o are de 20 de ani, aceea de a imbunatati viata copiilor si adultilor cu dizabilitati. Ne adresam atat utilizatorilor de scaune rulante, pe care ii pregatim pentru o viata activa si independenta, cat si familiilor acestora si profesionistilor care lucreaza in sfera dizabilitatii. Ce ne dorim este sa contribuim la cresterea calitatii serviciilor pe care persoanele cu dizabilitati locomotorii le primesc. In cadrul proiectului, organizam cursuri privind evaluarea, prescrierea si furnizarea scaunelor rulante, bazate pe principiile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, si stagii de recuperare activa pentru utilizatorii de scaune rulante, care se desfasoara sub indrumarea kinetoterapeutilor si a instructorilor de viata independenta – ei insisi utilizatori de scaune rulante ce conving prin puterea exemplului personal. Cu ajutorul echipelor regionale si al partenerilor nostri, facem vizite la domiciliu si evaluari, in urma carora furnizam scaune rulante adaptate nevoilor utilizatorilor si odata cu ele,instruire pentru folosirea acestora – o prima etapa spre integrarea lor incomunitate.” Cristian Ispas, Director General Fundatia Motivation Romania.

Persoanele care deja au capatat mobilitate şi indepenţa prin utilizarea scaunului rulant şi care au fost susţinuti sa depaşeasca obstacolele, acum sunt increzatoare şi la randul lor devin modele şi „voci” voluntare in activitaţile proiectului. Valer Costas de 39 de ani, sportiv in scaun rulant şi beneficiar al fundaţiei Motivation vorbeşte astfel despre experienţa sa: „Privind inapoi, imi dau seama ca este esential sa folosesti un scaun rulant potrivit. In primul rand e important pentru ca te simti sigur si ai curaj sa incerci primele manevre in scaunul rulant. Acest lucru s-a intamplat si in cazul meu. Acum ma descurc fara ajutor in tot ce fac, dar imi amintesc de primele luni dupa accident, cand ma speriam la fiecare miscare. La momentul acela au fost doua elemente care m-au ajutat sa trec peste tot ce mi s-a intamplat: scaunul rulant fara de care nu puteam sa ies nici macar din casa si instructorul meu de atunci, care nu m-a lasat nicio clipa sa ma dau batut si a avut rabdare sa ma invete. Usor, usor am reinceput sa conduc, am incercat si sportul in scaun rulant si acum particip frecvent la demonstratii si competitii.. Imi place sa cred ca-i ajut si pe altii, impartasindu-le din experienta mea.”

“Integrarea sociala a persoanelor cu dizabilitaţi locomotorii incepe odata cu schimbarea lor de atitudine faţa de situaţia lor de imobilitate aparent fara ieşire şi prin determinarea de a ieşi din autoizolare. Primirea unui scaun rulant adaptat este apoi, “fereastra” lor catre lume. Ramane ca lumea sa le deschidi o astfel de fereastra. World Vision Romania va incepe un proces de advocacy in mai multe dintre comunitaţile unde este prezenta, pentru a ajuta cetaţenii sa-şi foloseasca “vocea” şi sa planifice “acţiuni” care sa aduca persoanele cu dizabilitati de la stadiul de imobil si izolat, la cel de autonom si integrat” declara Daniela Buzducea, Director de Advocacy World Vision Romania.

In acest context, World Vision Romania alaturi de partenerul sau, Motivation Romania, au organizat vineri 21 noiembrie 2014, la Colegiul National ”Grigore Moisil” din Urziceni, evenimentul ”Dizabilitatea nu inseamna izolare!”, ocazie cu care mai multe persoane din Urziceni identificate de World Vision Romania ca avand nevoie de scaun rulant au primit, prin donatie, aceste dispozitive cu adaptarile necesare şi au fost instruite pentru utilizarea lor corecta.

Membrii echipei de baschet in scaun rulant a Fundatiei Motivation Romania, vedetele evenimentului, au incheiat manifestarea cu un meci spectaculos si inedit pentru toti suporterii prezenti, motivandu-i si incurajandu-i astfel pe noii utilizatori de scaun rulant.

Au participat reprezentanti ai finantatorului si ai organizatiilor neguvernamentale din tarile in care se implementeaza programul, oficialitati din partea Ambasadei SUA la Bucuresti, ai institutiilor nationale si judetene relevante precum si reprezentanti ai mass media.

Contact pentru informatii suplimentare:
Anca Bejenaru Manager Proiecte Speciale de Comunicare, World Vision Romania, anca_bejenaru@wvi.org, tel: 0736 444 815
Bogdan Pavaloi Asistent Comunicare, Biroul Zonal Ialomita al fundatiei World Vision Romania, bogdan_pavaloi@wvi.org, tel: 0736 444 802
Erika Garnier PR and Communication, Motivation Romania, e.garnier@motivation.ro, tel: 0748 229 784

 
Proiectul ACCESS – Achiziția de competențe esențiale pentru oferirea de sprijin și servicii eficace utilizatorilor de scaun rulant, derulat de World Vision România în parteneriat cu Motivation România. Realizarea lui este posibilă datorită sprijinului generos al poporului american, prin programul Advancing Partners & Communities (APC), un acord de cooperare de 5 ani finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin Acordul nr. AID-OAA-A-12-00047, începând cu 1 Octombrie 2012. Acest proiect este posibil prin generozitatea poporului american prin intermediul USAID și APC.
http://www.motivation.ro/ro/programe-proiecte/access
*

World Vision este o organizaţie creştina, care desfaşoara programe de intervenţie umanitara de urgenţa, de dezvoltare comunitara şi advocacy punand in centrul activitaţii bunastarea copilului. Organizaţia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile şi comunitaţile rurale, in scopul depaşirii saraciei şi nedreptaţii. Inspirata de valori creştine, fundaţia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de ţari din intreaga lume. In 24 de ani de prezenţa in Romania am desfaşurat programe pentru mai mult de 500.000 de copii şi adulţi, in 394 de comunitaţi din 8 judeţe: Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Ialomiţa, Iaşi-Vaslui, Valcea şi Sectorul 5- Bucureşti.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la orassi de aceea, in comunitaţile rurale unde este prezenta, desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educaţie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protecţia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic şi crestin. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la condiţii de viaţa mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitaţii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitaţilor şi membrilor acestora pentru a realiza o viaţa implinita pentru fiecare copil.

Mai multe informatii pe www.worldvision.ro.*


Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Serviciile pe care le ofera acopera o gama larga de nevoi, de la evaluare si echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare medicala si instruire pentru viata independenta alaturi de un instructor in scaun rulant. Pana in prezent, Motivation a redat libertatea de miscare si speranta intr-o viata implinita pentru mai mult de 10.000 de persoane cu dizabilitati din Romania.

Mai multe informatii pe www.motivation.ro.

[1] Raportul Societatii Academice din Romania “Imobilizat la domiciliu – Criza finantarii de scaune rulante in Romania” realizat in 2009 in parteneriat cu Fundatia Motivation Romania.