SCOALA DE VARA ,,WORLD VISION” – PRILEJ DE INVATARE PENTRU COPIII DE LA SAT

Craiova, 19 August 2014 | Timp de patru zile, 50 de copii din comunitatile partenere World Vision in judetul Dolj au luat parte la ,,Scoala de Vara” pe care Word Vision Romania – Biroul Zonal Dolj a organizat-o, vara aceasta, in Baile Herculane. Dornici sa invete cat mai multe lucruri pe care sa le puna in practica la intoarcerea acasa, copiii au participat la ateliere de strangere de fonduri, scriere proiecte, comunicare si creatie.

Cu toate ca provin din familii cu o situatie finaciara modesta, copiii doljeni care au fost selectati pentru a merge in ,,Scoala de vara” s-au remarcat de-a lungul timpului prin rezultatele scolare bune si entuziasmul cu care au participat, alaturi de World Vison, la diferite proiecte si activitati de voluntariat.

Atelierele de lucru, facilitate in intregime de catre specialistii fundatiei, au imbinat exercitiile practice cu notiunile teoretice. La atelierul de scriere de proiecte, copiii au invatat care sunt pasii in scrierea unei propuneri de proiect: de la identificarea problemei, stabilirea scopului, obiectivelor si activitatilor, pana la realizarea bugetului, alegerea grupului-tinta sau partenerilor.

Creativitatea, conceperea mesajelor si sloganurilor, exemple de activitati si tehnici de fundraising au constituit baza atelierului de strangere de fonduri. Copiii chiar au pus in practica o astfel de campanie, creand mesaje si sloganuri prin care sa-i determine pe localnici si turisti sa doneze banuti pentru a a le oferi cainilor comunitari, pe vremea caniculara, boluri cu apa – aceasta fiind nevoia identificata chiar de ei.

La Cluburile de Initiativa Comunitara, deschise de World Vision in comunitatile partenere din judetul Dolj, copiii desfasoara numeroase activitati si proiecte. Pentru a-si face vocea auzita si a invata cum sa-si promoveze evenimentele, ei au participat la atelierul de comunicare unde s-au intrecut facand invitatii, comunicate de presa, postere atractive si mesaje originale. Multi dintre ei au iesit in fata si s-au prezentat pe ei insisi, invatand ce trebuie si ce nu trebuie sa faca atunci cand vorbesc in public.

,,Scoala de Vara, prin cele 4 zile de activitate intensa, s-a dovedit un adevarat incubator de mobilizare si responsabilizare. Copiii au intrat rapid in atmosfera de lucru, au definit comunitatea ideala din punctul lor de vedere, au participat cu entuziasm la desfasurarea atelierelor de lucru, au pus in practica cu succes o campanie de strangere de fonduri. Gandurile din scrisoarea de angajament arata ca sunt mai pregatiti sa se implice activ in luarea deciziilor care ii afecteaza si sa faca glasul copiilor auzit la nivelul comunei lor”, a spus Cristina Bălănescu, manager zonal World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj.

In timpul ramas liber, copiii au impartasit povesti, s-au bucurat de seri cu cantece si dans, au luat parte la jocuri de grup, au mers in plimbare cu vaporul pe Dunare, au realizat produse handmade folosing tehnica decoupage-ului. La plecare, fiecare a scris o scrisoare de angajament, promitand ca la intoarcerea acasa va da mai departe lucrurile invatate si va contribui la schimbarea comunitatii sale.

,,A fost pentru prima data cand am trait o astfel de experienta si chiar daca am avut mici emotii toate s-au transformat in fericire. Am invatat foarte multe lucruri si am strans idei noi. Abia astept sa le povestesc prietenilor mei de acasa si impreuna sa punem totul in practica”, a spus Alexandra, 13 ani.

Fundatia World Vision Romania organizeaza scoli de vara cu scopul de a oferi copiilor sanse de dezvoltare si educare. Ele fac parte din proiecte complexe centrate pe bunastarea copilului in care sunt inclusi copiii alaturi de familiile si comunitatile din care fac parte, proiecte de dezvoltare comunitara derulate de birourile zonale ale fundatiei in cele mai sarace sate din Cluj, Dolj, Ialomita, Vaslui si Valcea.

Despre World Vision Romania

World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirata de valori crestine, fundatia lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen.

World Vision Romania face parte din parteneriatul World Vision International prezent in aproape 100 de tari din intreaga lume. In 23 de ani de prezenta in Romania am desfasurat programe pentru mai mult de 350.000 de copii si adulti, in 394 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in dreptul la sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras si de aceea in comunitatile rurale unde este prezenta desfasoara programe de dezvoltare comunitara pe termen lung cu focus pe educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala, angajament civic si crestin. Copiilor li se faciliteazã astfel accesul la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea durabila a comunitatii in care traiesc. Prin proiectele noastre, ne concentram pe transformarea comunitatilor si membrilor acestora pentru a realiza o viata implinita pentru fiecare copil.

www.worldvision.ro,   http://www.facebook.com/WorldVisionRomania,   http://blog.worldvision.ro/


CONTACT:
Ana Maria Motateanu – Specialist comunicare si relatii publice
World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj
Tel: 0761 431 800; e-mail: anamaria_motateanu@wvi.org