DRUMUL SPRE IMPLINIREA PROFESIONALA TRECE PE LA WORLD VISION

Cluj, 31 iulie 2014 – Bursierii clujeni din programul „Vreau in clasa a IX-a” au colindat Maramuresul timp de trei zile, au mers la Sapanta, Sighetul Marmatiei, Suior, cu mocanita pe Valea Vaserului, un loc unic in Europa si s-au visat printer stele. Aceasta a fost traditionala excursie care ii recompenseaza pentru rezultatele la invatatura.

Excursia este, in fiecare an, micul nostru gest de incurajare si rasplata pentru bursierii programului „Vreau in clasa a IX-a”, la sfarsitul unui an scolar plin si inaintea emotiilor admiterii la facultate.

Anul acesta, la sfarsit de luna cuptor, am pornit dis-de-dimineata spre Maramures, aproape 30 de actuali, dar si fosti liceeni, pentru ca, anul acesta, ne-am despartit de o promotie draga, 2010-2014. Alaturi de noi, medicul World Vision Cluj,
Paul Moisiuc, cu trusa medicala bine echipata, desi nu aveam sa ne folosim deloc de ea.

Prima oprire, cimitirul vesel din Sapanta. Versurile ghiduse dinauntru s-au potrivit de minune cu placintele calde de la poarta, asa ca am pornit intremati catre Memorialul Victimelor Comunismului, de la Sighetul Marmatiei. Aici, tinerii nostri au intrat galagios; ziua era pe sfarsite si oboseala drumului deja vizibila. Pe parcursul vizitei, intrand si iesind din celule, galagia si zambetul s-au domolit a reverenta. Asa avea sa ne gaseasca seara la Suior, obositi, dar gata pentru urmatoarea zi. N-a mai fost timp decat pentru cateva jocuri in care tinerii, elevi ai mai multor licee din judetul Cluj, sa se cunoasca mai bine.

A doua zi se anunta de poveste. Plecam spre Viseu sa mergem cu mocanita, o poveste pe roti, de care multi dintre noi nici nu auzisera. Ne-am trezit in gara Caii Ferate Forestiere, pe care ne-o imaginasem pustie, intr-o mare de oameni si vagoane. Si ne-am dumirit: Mocanita nu era un singur tren in care sa nu mai fie locuri pentru noi, ci o multime de vagonete delicate, care se asezau cuminte unul dupa altul, dupa vointa si pentru placerea calatorilor. Asa se face ca am incaput repejor, cu totii, intr-un vagon ce avea sa ne poarte incet si zgomotos, printr salbaticia pura a vaii Vaserului, una din rarele bogatii, aproape neatinse ale Europei.

Zgomotul si timpul trecut domol i-a facut pe copii, aparent, nerabdatori. Abia cateva zile mai tarziu, aveam sa ne dam seama cat ne impresionase Mocanita: fiecare o pomenea, fiecare din noi tinuse minte alt amanunt, alt peisaj, alti calatori. Dar toti facusera fotografii; asadar, va invitam cu drag alaturi de noi in calatorie:

In drum spre Cluj, ne-am “visat” printre stele la Planetariul din Baia Mare, un alt prilej de evadare din cotidian dar si de cunoastere. Suntem siguri ca bursierii nostri isi vor aminti cu drag de excursia lor maramureseana si de clipele petrecute impreuna.

Despre Programul “Vreau in Clasa a noua”

Prin bursele sale la liceu, World Vision Romania promoveaza rolul educatiei si ofera sanse copiilor din mediul rural care au potential si sunt motivati sa isi continue studiile la liceu sau scoala profesionala.

Lunar sunt organizate si sustinute activitati de socializare – intalniri de intercunostere pe diverse teme educative adecvate varstei tinerilor, tabere, excursii – care au ca scop dezvoltarea capacitatii de adaptare a elevilor la solicitarile mediului social si scolar.

Programul „Vreau in clasa a noua” a fost initiat in anul 2008 si a devenit unul dintre cele mai cunoscute proiecte desfasurate de World Vision Romania cu finantare oferita de donatori romani. Prima generatie de bursieri „Vreau in clasa a noua” a absolvit in iunie 2011 si de atunci alti tineri isi vad visul implit: terminarea liceului si sanse la un viitor mai bun.