BURSIERII VALCENI AU INVATAT CE INSEAMNA RESPONSABILITATEA IN TRAFIC

Ramnicu Valcea – mai 2014 | Apropierea de majorat stimuleaza visul si dorinta multor tineri de a lua carnetul auto. Pornind de la acest fapt, in luna mai bursieri valceni care sunt la fel de dornici si ei, au discutat la intalnirea lor lunara chiar despre pericolele si comportamentele riscante ce apar in trafic.

“Valcea este unul dintre judetele in care se intampla multe accidente auto din vina tinerilor care nu au o conduita preventiva la volan. Viteza si conducerea sub influenta alcoolului au fost principalele cauze care au stat la baza a 62 de accidente rutiere pe strazile judetului anul trecut. Am observant ca trecerea in etapa de varsta urmatoare, peste 18 ani, este inaugurata de visul si dorinta multora dintre elevii bursieri de a lua carnetul auto. Acesta a fost si motivul pentru care in luna mai am abordat in discutiile cu acestia subiectul conduitei preventive la volan. Mi s-a parut importanta aici tema responsabilitatii, deoarece sa fii sofer insemna ceva nu doar pentru cel care conduce, dar si pentru oamenii din jur (parinti, familie, prieteni, pietoni si alti participanti la trafic). Implinirea varstei de 18 ani nu te face in mod automat adult; o parte importanta din intrarea in rolul de adult insemna a realiza ca ceea ce faci influenteaza vietile si actiunile altora si ca nu poti decat sa iti asumi cu responsabilitate si respect atat trairile, gandurile si faptele proprii cat si consecintele lor.“ a declarat Ioana Vega, psiholog in cadrul programului de burse in judetul Valcea.

Dupa vizionarea unui scurt film al Campaniei TAC – prevenirea accidentelor rutiere, bursierii organizati pe grupe de lucru au realizat cate un afis care mesaje si prin desene de impact vizeaza prevenirea conduitelor riscante la volan. Cele mai inspirate dintre ele vor fi premiate in tabara de vara, care va avea loc in luna iulie.

In urma discutiilor si exercitiilor desfasurate sub tema ”Conduita preventiva la volan”, acum liceenii bursieri sunt mai constienti de pericolele si conduitele riscante fie in calitate de sofer, fie de pieton si vor fi mai responsabili in deciziile lor ca participant la trafic. In plus, exercitiul final de prezentare a unui poster pe aceasta tema le-a dezvoltat abilitatile de lucru in echipa.

“Vreau in clasa e noua” este un program de prevenire a abandonului scolar pentru tinerii de liceu care aduce continuitate in suportul pentru educatie pe care l-au primit copiii din proiectele noastre traditionale de sponsorizare. Pentru fiecare bursier, un donator plateste 250 lei, suma din care sunt acoperite cheltuieli de transport, cazare, masa, rechizitie, suport educational, dezvoltare personala si consiliere. Donatorii din program sunt cetateni romani din tara sau strainatate, dar si companii de renume. Vezi mai mult despre program pe site – http://www.worldvision.ro/vreau-in-clasa-a-noua