ELEVII SCOLII ADANCATA AU INVATAT CUM SA SE COMPORTE IN SITUATII DE URGENTA

Adancata, 29 mai 2014 – In luna mai, reprezentantii World Vision – Biroul Zonal Ialomita si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Ialomita s-au aflat in mijlocul elevilor Scolii Generale din localitatea Adancata, carora le-au oferit informatii si recomandari privitoare la modul de actiune in situatii de urgenta.

Actiunea face parte din noua strategie a organizatiei referitoare la pregatirea comunitatilor pentru situatii de urgenta prin exercitii practice, si a avut drept scop constientizarea elevilor cu privire la cunoasterea diferitelor riscuri specifice, prevenirii acestora si comportamentului ce trebuie adoptat in cadrul unei situatii de urgenta.

Astfel, in cadrul activitatii, domnul colonel Fita Niculae de la ISU Ialomita a prezentat copiilor riscurile care exista in comuna lor: risc de inundatii, incendii, accidente chimice, cutremure si masurile de prevenire si actiune in astfel de cazuri. De asemenea, domnul colonel Fita a recomandat copiilor ca in situatii de urgenta sa devina voluntari in comunitatea lor, pentru a ajuta membrii localitatii aflati in nevoie. Prezentarea a continut multe exemple din experienta vasta a pompierilor militari pe care domnul colonel Fita ii coordoneaza. Copiii s-au aratat interesati si au fost activi, punand intrebari si dand raspunsuri.

De asemenea, tot in cadrul activitatii, voluntarii World Vision din localitatea Fierbinti, membrii ai grupului Sanitarii Priceputi din cadrul Liceului din Fierbinti, le-au demonstrat copiilor cum se acorda primul ajutor in caz de accident cu victime multiple. Ei au explicat si despre manevra respiratiei gura la gura, despre masajul cardiac si despre folosirea piciorului sanatos ca atela pentru imobilizarea unui picior fracturat.

Actiunea a avut un impact pozitiv asupra elevilor, acestia apreciind informatiile primite, mentionand totodata necesitatea continuarii unor astfel de actiuni si pe viitor.

„Astazi am invatat lucruri noi, cum sa verific daca o butelie este bine racordata si nu scapa gaz si cum sa acord primul ajutor in cazul in care cineva nu mai respira.” (Andrei, 12 ani)

„Am fost foarte emotionata cand le-am povestit copiilor despre interventia in caz de accident cu victime multiple, insa cand am vazut cat sunt de interesati mi-au trecut emotiile si am vrut sa le explic cat mai bine cum pot oferi ajutor celor de langa ei” (Raluca, 17 ani)

„M-a emotionat sa-i vad pe copii atat de cuminti si de atenti la ce s-a prezentat azi. Mi-ar placea ca aceste activitati sa se repete, poate sa facem chiar o simulare de actiune in caz de inundatie. Cred ca toate aceste informatii le sunt foarte utile si celor mici si celor mari si pot face diferenta intre viata si moarte.” (Corina Paladoiu, Director Scoala Adancata).