DREPTURILE COPILULUI ADUSE ÎN PRIM-PLAN PE AGENDA VIITORULUI PARLAMENT EUROPEAN

COMUNICAT DE PRESĂ

Bucureşti,  20 mai 2014 | Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil, World Vision România, SOS Satele Copiilor România, SERA România, Terre des Hommes România, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS, Organizația Salvaţi Copiii, UNICEF România și Eurochild au lansat luni, 19 mai 2014, Manifestul pentru Drepturile Copilului. Evenimentul a avut loc la sediul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

În cadrul acestui eveniment, societatea civilă, a adresat candidaţilor la alegerile parlamentare europene din 25 mai 2014, invitaţia de a deveni Campioni pentru Drepturile Copilului.

Deşi copiii reprezintă jumătate din populaţia ţărilor în dezvoltare, niciuna din cele 20 de comisii permanente din cadrul Parlamentului European, nu are o responsabilitate explicită în ceea ce priveşte copiii. Drepturile copilului trebuie să devină o prioritate, inclusiv la nivelul Parlamentului European. Insuficienţa politicilor coerente şi a intervenţiei la nivel european face ca astăzi unul din patru copii să trăiască în sărăcie şi să reprezinte, anual, un sfert din noii solicitanţi de azil, iar 250 000 de copii să fie raportaţi ca dispăruţi în fiecare an, adică unul la 2 minute şi mai mult de 1 milion de copii să fie instituţionalizaţi în Europa.

Lansarea în România a Manifestului a prilejuit discuţii la nivel înalt cu oficialități, reprezentanți ai societăţii civile şi cu viitori candidaţi, urmate de semnarea direct sau on-line a Manifestului de către candidaţii la alegerile parlamentare europene. Un reprezentant al copiilor a citit documentul.

Prezentă la eveniment, Doamna Gabriela Coman, Secretar de stat – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a salutat iniţiativa derulată atât la nivel european, cât şi în România. „Semnăturile candidaţilor reprezintă un nou semnal pe care clasa politică îl dă, respectiv că îşi asumă responsabilitatea de a promova şi respecta drepturile copilului. Aşteptăm cât mai multe semnături şi sperăm ca organizaţiile neguvernamentale să continue demersurile de monitorizare şi după desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European, pentru a se asigura că există un interes constant pentru acest domeniu”, a declarat secretarul de stat.

Domnul Codrin Scutaru, prezent la eveniment în dubla sa calitate, de Secretar de Stat la Ministerul Muncii şi de şef al campaniei Partidului Conservator, a înmânat organizatorilor Manifestul pentru drepturile copilului semnat de către cei trei candidaţi ai Partidului Conservator la europarlamentare: Maria Grapini, Alina Cazanacli şi Laurenţiu Rebega. „Modul în care ne tratăm copiii reflectă gradul de civilizaţie al ţării” a declarat Codrin Scutaru, afirmând că reprezentanţii PC vor susţine în Parlamentul European drepturile copilului şi incluziunea socială a copiilor din grupurile vulnerabile, ca prioritate pentru Strategia Europa 2020. La nivel naţional prioritare vor fi implementarea cadrului legislativ şi practicile privind copiii cu dizabilităţi şi copiii românilor care lucrează în străinătate. „Sunt mulţumit că astăzi dezideratul meu de anul trecut, susţinut de societatea civilă, acela de a avea o Autoritate pentru Protecţia Drepturilor Copilului a devenit realitate prin decizia doamnei Ministru Plumb de înfiinţare a instituţiei, pentru o mai bună coordonare a politicilor pentru protecţia copilului. După ce anul trecut am reuşit modificarea legii cadru pentru protecţia copilului, putem acum să avem mai multă grijă de copiii românilor care muncesc în alte ţări europene şi acesta poate fi un obiectiv al parlamentarilor europeni pe care PC îi va trimite în Parlamentul European”, a declarat Codrin Scutaru.

Candidatul Partidului Mişcarea Populară, Ruxandra Dragomir a salutat iniţiativa, afirmând că Manifestul pentru drepturile copilului trasează liniile pe care viitorii europarlamentari ar trebui să le urmeze. Doamna Ruxandra Dragomir a adăugat că în calitatea sa de candidat la alegerile europarlamentare, de Preşedintă a organizaţiei de femei a PMP, şi în special, în calitatea sa de soţie şi mamă, respectă valorile unei familii care trăieşte viaţa frumos şi consideră că „A fi un campion”, de această dată pentru drepturile copiilor, este un exerciţiu la fel de important ca şi cel pe care l-a realizat cu ceva timp în urmă la nivel mondial, ca sportiv. „Medaliile câştigate, turneele jucate sau titlurile câştigate, pe terenul de sport, au fost victorii ale României, acum este important să generăm proiecte prin care să protejăm cu adevărat drepturile copilului şi să avem o voce care să fie auzită la nivel european”, a declarat Ruxandra Dragomir.

Eurodeputatul Renate Weber a transmis mesajul său de susţinere a Manifestului pentru drepturile copilului în numele candidaţilor Partidului Naţional Liberal la alegerile europarlamentare. Domnia sa a subliniat faptul că semnează acest Manifest cu condiţia ca şi în viitor colaborarea cu societatea civilă să funcţioneze la fel de bine precum în mandatele anterioare pe care le-a avut în Parlamentul European. Protecţia drepturilor copilului a fost şi rămâne o arie prioritară de interes şi subliniază rolul activ pe care ONG-urile din domeniul protecţiei drepturilor copilului îl au la nivel naţional şi internaţional. Doamna Renate Weber a transmis că a fost şi este un militant pentru drepturile omului, implicit drepturile copilului şi a avut numeroase intervenţii ca europarlamentar cu privire la apărarea drepturilor copiilor supuşi riscurilor sau abuzurilor: copiii soldaţi, mutilarea genitală feminină şi exploatarea sexuală sau prin muncă a copiilor. Protecţia copilului care foloseşte liber internetul este un alt domeniu în care domnia sa a subliniat că a acţionat ca apărător al drepturilor copilului. De asemenea, Doamna Weber, a anunţat semnarea manifestului de către doamnele Adina Vălean, Norica Nicolai şi Ramona Mănescu, PNL.

Manifestul a fost semnat, de asemenea, de doamnele Daciana Sârbu şi Corina Creţu, candidate din partea Partidului Social Democrat, care au subliniat că vor continua să aibă o implicare activă în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor copilului.

„Ne-am dori foarte mult ca România prin reprezentanţii săi să arate europenilor că este un „Campion pentru copii”. La finele evenimentului de lansare ştim că Manifestul pentru Drepturile Copiilor este semnat şi susţinut deja de 10 candidaţi la alegerile europarlamentare. Invităm şi alţi candidaţi să semneze documentul direct pe pagina oficială a evenimentului internaţional: http://www.childrightsmanifesto.eu/.
De numărul de semnatari depinde imaginea pe care România o are ca ţară implicată în apărarea şi promovarea drepturilor copilului şi reflectă respectul pe care politicienii îl manifestă pentru drepturile copilului”, a declarat Daniela Gheorghe, Director Executiv FONPC. „Dupa alegeri vom monitoriza activitatea parlamentarilor europeni, nu doar pentru a vedea ce fac cei care au fost aleşi, dar şi pentru a-i ajuta să vină cu initiative şi să înteleagă că protecţia copilului înseamnă inclusiv bugete şi iniţiative legislative”, a adăugat Daniela Gheorghe.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt o oportunitate de a ne asigura că în următorii cinci ani drepturile copilului se află în centrul preocupărilor factorilor de decizie europeni. Pentru a facilita implicarea deputaților europeni în viitorul mandat, Grupul de Acțiune pentru Drepturile Copilului (CRAG) format din 14 organizații internaționale și europene, printre care Eurochild, UNICEF, World Vision, SOS Satele Copiilor, Salvați Copiii, Terre des Hommes, Missing Children Europe, au pregătit un Manifest pentru Drepturile Copilului, care prezintă propuneri concrete pentru a face din drepturile copiilor în UE și în lume o prioritate a activității viitorilor parlamentari europeni.

“Este deosebit de relavant faptul că Manifestul pentru Drepturile Copiilor – lansat deja la nivel european – acum este adus pe agenda politică românească. UE este un jucător global care are un cuvânt de spus în destinul fiecărui copil, iar manifestul arată cum pot contribui euro-parlamentarii în mod specific. Reprezentanții români pot aduce în Parlamentul European experiența țării noastre în reforma sistemului de protecție a copilului, expertiză care califică România să ofere ca stat membru UE, asistență pentru dezvoltare în regiunea Mării Negre și chiar la nivel internațional. Încurajăm candidații să se mândrească cu această expertiză și să o promoveze la nivelul UE și în politica României de asistență pentru dezvoltare și îi invităm să devină adevărați “campioni pentru copii” în Parlamentul European.

Încurajăm de asemenea candidații ca atunci când vor ajunge în Parlamentul European să promoveze crearea unei structuri care să țintească monitorizarea drepturilor copilului pentru că în lipsa acesteia este greu de asigurat un sprijin constant.

Cei care ne vor reprezenta la nivelul Parlamentului European vor avea un cuvânt extrem de greu de spus pentru a prioritiza drepturile copilului. Vrem să îi asigurăm ca noi, reprezentanții societății civile din România și colegii nostri de la Bruxelles, suntem pregătiți să le fim parteneri dar și să le monitorizăm activitatea astfel încât împreună să aducem o diferență relevantă în viața copiilor.” declară Daniela Buzducea, Director de Advocacy al fundației World Vision România.

Mai multe detalii despre acest Manifest puteţi găsi pe pagina de web a partenerilor din România:
www.fonpc.ro, www.worldvision.rowww.sos-satelecopiilor.rowww.sera.rowww.tdh.chwww.copiidisparuti.rowww.salvaticopiii.rowww.unicef.ro.

Contact: 
Roxana Ogrendil, Coordonator Comunicare si Marketing – F O N P C
e-mail: roxana.ogrendil@fonpc.ro, tel: 0749 03 22 55,
Anca Bejenaru | Manager Proiecte Speciale deComunicare – World Vision Romania
email: anca_bejenaru@wvi.org, tel: 0736 444 815

Manifestul pentru Drepturile Copilului

Copiii reprezintă jumătate din populaţia ţărilor în dezvoltare.

În Uniunea Europeană trăiesc aproximativ 100 de milioane de copii.

Viaţa copiilor din întreaga lume este afectată în fiecare zi de politicile, legislaţia şi acţiunile UE.

Toate ţările membre ale UE sunt părţi semnatare ale Convenţiei privind drepturile copilului şi au obligaţii clare în promovarea, protecţia şi respectarea drepturilor fiecărui
copil.
Tratatul de la Lisabona face din promovarea drepturilor copilului un obiectiv explicit al afacerilor interne şi externe ale UE, iar Carta Drepturilor Fundamentale a UE prevede că interesul superior al copilului este un considerent primordial în toate acţiunile UE.

A sosit momentul ca aceste angajamente să fie traduse în fapte concrete pentru copii!

Ca membri ai Parlamentului European: Angajaţi-vă să deveniţi Campioni ai Drepturilor Copilului!

 

Ce poţi face pentru copiii din Europa
De modul în care copiii sunt trataţi în Europa depinde viitorul acesteia.

Copiii şi familiile sunt printre cele mai afectate de criza economică.

O creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii nu poate fi realizată fără respectarea drepturilor copiilor şi fără a investi în viitorul lor.

În calitate de membru al Parlamentului European puteţi face diferenţa prin plasarea drepturilor copiilor şi a bunăstării lor în centrul Strategiei Europei până în anul 2020.

Puteţi face diferenţa inclusiv în ţara dumneavoastră, asigurându-vă că acquis-ul european referitor la copii este bine pus în aplicare.

Puteţi avansa şi mai mult în respectarea drepturilor copilului prin axarea sistematică pe copil în toate sectoarele de politici, iniţiativele parlamentare, domeniul legislativ şi non-legislativ.

Ca Membru al Parlamentului European puteţi:

  • Să faceţi din copii o prioritate explicită a Semestrului european şi al sistemului european de guvernanţă 2020.
  • Să vă asiguraţi că de fondurile UE beneficiază şi copiii, în special cei mai dezavantajaţi, cum ar fi copiii romi, copiii cu dizabilităţi şi copiii migranţi.
  • Să sprijiniţi implementarea recomandărilor Comisiei Europene „Investiţia în copii” în statele membre.
  • Să vă asiguraţi că problematica copiilor reprezintă o prioritate explicită în implementarea politicilor regionale de coeziune, în Strategia europeană pentru persoanele cu handicap, în integrarea romilor, în politicile privind migraţia şi acordarea de azil şi în politicile privind nediscriminarea.
  • Să sprijiniţi dezvoltarea de standarde la nivelul UE în ceea ce priveşte protecţia copilului şi să promovaţi trecerea de la îngrijirea instituţională la îngrijirea în cadrul comunităţii.

Viziunea noastră

Respectarea drepturilor fiecărui copil, oriunde în lume!

Aceasta presupune:
Să ne asigurăm că fiecare copil îşi poate exercita drepturile prevăzute în Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului (UNCRC).

Să tratăm fiecare copil ca pe un copil, indiferent de originea socială sau etnică, de sex, de abilităţi sau de statutul de imigrant.

Să recunoaştem valoarea opiniilor şi experienţelor copiilor şi să le permitem să participe în mod semnificativ la toate deciziile care le afectează viaţa.

Să abordăm cauzele profunde ale încălcării drepturilor copilului prin combaterea sărăciei, a discriminării şi a excluziunii sociale şi să luptăm împotriva violenţei, abuzului, exploatării şi a neglijării.

Să investim în copilăria timpurie, îngrijirea sănătăţii, educaţia de calitate, precum şi în îngrijirea bazată pe serviciile din comunitate şi serviciile de reabilitare.

Să ne asigurăm că stabilitatea şi siguranţa sunt condiţii de bază în creşterea copiilor şi să avem grijă să fie sprijinite familiile şi persoanele care îi îngrijesc.

Să furnizăm răspunsuri inter-sectoriale, integrate şi axate pe copil pentru a răspunde nevoilor individuale şi colective ale copiilor.

Să avem o viziune pe termen lung şi să evaluăm impactul deciziilor actuale asupra generaţiilor viitoare.

Ce puteţi face pentru copii din întrega lume

La nivel mondial, aproximativ 600 de milioane de copii trăiesc în sărăcie. Până în anul 2050, aproape 70{e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} din copiii lumii vor trăi în ţări sărace şi vulnerabile. Copiii reprezintă un factor esenţial pentru dezvoltare, dar, în acelaşi timp, sunt afectaţi în mod disproporţionat de sărăcie, de situaţiile de urgenţă şi de conflicte. Construirea unei societăţi incluzive, stabile, democratice şi prospere începe cu respectarea drepturilor copiilor.

Ca membru al Parlamentului European, puteţi face diferenţa prin încurajarea instituţiilor UE şi a partenerilor de dezvoltare să introducă drepturile copilului în toate politicile şi acţiunile lor, precum şi să asigurare alocarea unei finanţări suficiente pentru copii.

De asemenea, ar trebui să vă asiguraţi că UE apară și pune în aplicare o agendă cuprinzătoare post-2015, cu accent clar pe îmbunătăţirea respectării drepturilor copiilor de pretutindeni, inclusiv din Europa.

În ţările din vecinătate, dar şi în celelalte ţări, puteţi avansa cu respectarea drepturilor copiilor prin monitorizarea implementării acestora, ca o măsură de evaluare generală a progresului în relaţiile cu UE.

Ca membru al Parlamentului European puteţi:
  • Asigura finanţarea adecvată a proiectelor destinate copiilor din UE. Puteţi instrumenta şi monitoriza impactul ajutorului UE asupra vieţii copiilor.
  • Susţine instituţiile UE de la Bruxelles şi reprezentanţele acestora de peste hotare pentru ca în toate acţiunile de impact pentru copii să se ţină cont de punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul UNCRC şi a Tratatului de la Lisabona.
  • Impune instituţiilor UE să stabilească un mecanism cuprinzător pentru a respecta coerenţa politică a angajamentelor de dezvoltare în toate domeniile politice cheie.
  • Face din respectarea drepturilor copilului o prioritate explicită în politicile de aderare UE şi în acordurile de asociere.
  • Să vă asiguraţi că în dialogurile privind drepturile omului, purtate de UE cu ţări terţe, drepturile copilului sunt menţionate în mod sistematic, sunt luate în considerare în acordurile comerciale şi sunt integrate în toate discuţiile privind cadrul post-2015.

Ce putem face pentru copii, la nivel mondial

La nivel mondial, aproximativ 600 de milioane de copii trăiesc în sărăcie. Până în anul 2050, aproape 70{e6e731e9404c5d083b1872c109ac7c84e7968293d9454ba5a91529987a12e9c3} din copiii lumii vor trăi în ţări sărace şi vulnerabile. Copiii reprezintă un factor esenţial pentru dezvoltare, dar în acelaşi timp, sunt afectaţi în mod disproporţionat de sărăcie, de situaţiile de urgenţă şi de conflicte. Construirea unei societăţi incluzive, stabile, democratice şi prospere începe cu respectarea drepturilor copiilor.

Ca Membru al Parlamentului European, puteţi face diferenţa prin încurajarea instituţiilor UE şi a partenerilor de dezvoltare, prin introducerea Drepturilor Copilului în toate politicile şi acţiunile, precum şi prin asigurarea alocării unei finanţări suficiente pentru copii.

De asemenea, ar trebui să vă asiguraţi că cei care sunt Campioni UE pun în aplicare o agendă cuprinzătoare post-2015, cu accent clar pe îmbunătăţirea respectării drepturilor copiilor de pretutindeni, inclusiv din Europa.

În ţările din vecinătate dar şi în celelalte ţări puteţi avansa cu respectarea Drepturilor Copiilor prin monitorizarea implementării acestora, ca o masură de evaluare generală a progresului în relaţiile cu UE.

Ca Membru al Parlamentului European puteţi:
  • Asigura finanţarea adecvată a proiectelor destinate copiilor din UE. Puteţi instrumenta şi monitoriza impactul ajutorului UE asupra vieţii copiilor.
  • Susţine instituţiile UE de la Bruxelles şi reprezentanţele acestora de peste hotare pentru ca în toate acţiunile de impact pentru copii, să se ţină cont de punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul UNCRC şi a Tratatului de la Lisabona.
  • Impune instituţiilor UE să stabilească un mecanism cuprinzător pentru a respecta coerenţa politică a angajamentelor de dezvoltare în toate domeniile politice cheie.
  • Face din respectarea Drepturilor Copilului o prioritate explicită în politicile de aderare UE şi în acordurile de asociere.
  • Să vă asiguraţi că în dialogurile UE, privind drepturile omului, cu terţe ţări, Drepturile Copilului sunt menţionate în mod sistematic, sunt luate în considerare în acordurile comerciale, şi sunt integrate în toate discuţiile privind cadrul post-2015.

Să facem din Parlamentul European un Campion global al Drepturilor Copilului!

Astăzi în Parlamentul European:

  • Niciuna dintre cele 20 de comisii permanente nu are o responsabilitate explicită în ceea ce priveşte copiii.
  • Nu există nicio evaluare sistematică a impactului acţiunilor legislative şi nelegislative asupra copiilor.
  • Nimeni nu urmăreşte ce cotă din bugetul UE este alocată pentru copii.

O marea putere presupune responsabilităţi mari

Următorul Parlament European trebuie să aibă capacitatea instituţională de a aduce interesele copiilor în prim plan, în fiecare din componentele activităţii sale.

Ce presupune aceasta?

  • Crearea unui mecanism permanent în Parlamentul European, cu responsabilităţi explicite în protejarea şi promovarea drepturilor copilului, în toate sectoarele de politică, în afacerile interne şi externe.
  • Exercitarea controlului bugetar al Parlamentului European în vederea asigurării de fonduri UE pentru a acţiona în interesul superior al copilului, atât pe plan intern cât şi extern.
  • Creşterea gradului de conştientizare în cadrul Parlamentului European şi în rândul cetăţenilor europeni cu privire la drepturile copilului, la modul în care politicile, legislaţia şi fondurile UE afectează vieţile copiilor în Europa şi la nivel global.
  • Eforturi proactive pentru implicarea copiilor în procesul de luare a deciziilor, de monitorizare şi evaluare, prin promovarea participării lor în ţările de origine şi în dezbaterile din UE, precum şi prin asigurarea accesului la informaţii relevante, adaptate vârstei lor.

Următorul Parlament European trebuie să se asigure că instituţiile UE respectă responsabilităţile care le revin şi pun în aplicare obligaţiile legale existente. De asemenea, în prim plan, trebuie să fie o nouă legislaţie şi politici mai avansate şi mai ambiţioase în domeniul drepturilor copilului, care să asigure o mai mare coerenţă între obiectivele declarate ale acţiunilor interne şi externe ale UE şi impactul real asupra vieţii copiilor, în mod direct sau indirect.



Ştiaţi că:
Oricine are vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani este copil.

În UE

Unul din patru copii trăieşte în sărăcie.

Copiii reprezintă, anual, un sfert din noii solicitanţi de azil.

250 000 de copii sunt raportaţi ca dispăruţi în fiecare an, adică unul la 2 minute.

Aproximativ 800 000 de copii au unul din părinţi în închisoare.

Mai mult de 1 milion de copii sunt institutionalizaţi în Europa.

În lume

Aproximativ 93 de milioane de copii suferă de dizabilităţi moderate sau severe.

13 copii cu vârsta sub 5 ani mor în fiecare minut din cauze care pot fi prevenite.

Una din 5 femei mărturiseşte că a fost abuzată sexual în copilărie.

35 de milioane de copii şi tineri cu vârste sub 20 de ani sunt migranţi internaţionali.