DOI ANI DE EFORTURI PENTRU REINVIEREA MESTESUGURILOR POPULARE IN TRANSILVANIA

COMUNICAT DE PRESA
330 de mesteri sprijiniţi in dezvoltarea afacerilor, 180.000 lei investiţi in noi ateliere,
10 expoziţii de artizanat, 3 asociaţii profesionale locale, 1 centru regional de consiliere,
1 catalog online al mesterilor si 1 atelier – pilot de mestesuguri tradiţionale

Cluj, 19 martie 2014 | Fundatia World Vision Romania a sarbatorit astazi, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, incheierea cu succes a proiectului „Atelierul de mestesuguri”, desfasurat in beneficiul comunitaţilor rurale din Transilvania de Nord in perioada aprilie 2012 – martie 2014.

„Ne-am dorit sa inapoiem familiei din mediul rural una dintre valorile care ţin de esenţa satului romanesc – tradiţia mestesugurilor. Tinerii tind sa nu o ia in considerare ca opţiune de viitor, nu pentru ca nu si-ar dori, ci pentru ca nu sunt stimulaţi sa o faca. Proiectul a readus mestesugurile in inima comunitaţilor rurale si le-a dat un nou strai. Se poate trai din mestesugarit, atunci cand artistul popular dobandeste cunostinţele si instrumentele care il ajuta sa se adapteze solicitarilor economiei: o perspectiva limpede asupra pieţei artizanatului, abilitatea de a-si adapta marfurile cerinţelor clientului, distribuţie diversificata si promovare continua. Artizanii care au participat la proiect au acum in atelierul lor si acest bagaj al <<micului intreprinzator>>.” a declarat managerul proiectului, Tünde Csata.

Proiectul „Atelierul de mestesuguri” a cuprins 60 de sate din judeţele Bistriţa-Nasaud, Cluj, Salaj si Maramures si a fost conceput ca un pachet integrat de cursuri de calificare, servicii si instrumente menite sa susţina dezvoltarea mesterilor. In primul an de proiect, peste 200 de transilvaneni, mestesugari renumiţi si iubitori ai tradiţiei, au dobandit calificare in ţesatorie manuala si/sau competenţe de antreprenori.

Pentru a sprijini mesterii aflaţi la inceput de drum, in satul Dezmir din judetul Cluj, a fost amenajat un atelier dotat cu toate uneltele si materiale necesare, in care astazi mesterii isi impartasesc priceperea in ţesut, pictura pe lemn si margelit. Concomitent, artizanii clujeni au fost ajutaţi sa infiinţeze trei asociaţii profesionale locale in comunitaţile Sandulesti, Mera si Baisoara. Cadrul juridic le protejeaza interesele si reuneste eforturile lor de a-si dezvolta si promova micile afaceri.

Pe parcursul anului 2013, 285 artisti populari au fost indrumaţi in dezvoltarea planurilor de afaceri in centrul regional inaugurat la Cluj – Napoca, iar 30 dintre ei au fost premiaţi pentru ideile lor. Premiile, in valoare de 180.000 de lei, au facut posibila crearea de noi ateliere sau renovarea celor care nu ofereau condiţii adecvate si, mai mult decat atat, au dat artistilor un nou imbold sa isi urmeze pasiunea.

„Am participat la concurs cu un proiect de afaceri si mi-am luat masina de cusut. La curs am invaţat ca trebuie sa iţi susţii afacerea. Daca brodand un ceas sau o faţa de masa cu mana iţi trebuie o luna de zile, cu masina de cusut mai poţi face o lenjerie, doua, ca sa poţi trai. Cu proiectul realizat de World Vision am reusit – mi-am indeplinit un vis.” marturiseste Adriana Patacean, membra a asociaţiei „Creatorii de Frumos” din Sandulesti.

Efectul Atelierului de Mestesuguri in viata oamenilor din satul transilvan

Ultima faza a proiectului s-a axat pe crearea unor noi pieţe de desfacere si promovarea online a artizanilor. Astfel, 10 pensiuni din judeţele Cluj, Salaj si Bistriţa au gazduit iarna aceasta expoziţii ale obiectelor lucrate de participanţii la „Atelierul de mestesuguri”.

In ultimele trei luni ale anului 2013, peste 12.000 de oameni au ajuns sa cunoasca indeaproape arta populara transilvaneana, prin intermediul catalogului online www.targuldelasat.ro, lansat de World Vision Romania cu scopul de a creste vizibilitatea artizanilor in mediul online. Rezultatele nu s-au lasat asteptate – mesterii au primit comenzi de la cei care apreciaza artizanatul autentic, dar si de la companii renumite care i-au contactat pentru colaborari.

„Felicitam World Vision Romania pentru aceasta iniţiativa. Am avut incredere in ce ni s-a propus inca de la inceput. Cu sprijinul colegilor, am mobilizat o parte din mesterii bistriţeni sa participe la cursurile de antreprenoriat. Sunt cu atat mai incantat si mai bucuros pentru ca unii dintre ei au castigat premii si au putut sa isi finanţeze atelierele. Ca urmare a cursurilor, mesterii au venit cu propuneri de proiecte la centru si, de acum inainte, sper sa ne organizam mult mai bine.”, a apreciat domnul Ion Simionca, reprezentantul Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

Eforturile depuse pe parcursul ultimilor doi ani si rezultatele obţinute cu sprijinul partenerilor proiectului, Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltarii Rurale Dezmir si S.C. Ascendo, arata ca dezvoltarea comunitaţilor rurale are o alternativa reala in mestesugurile tradiţionale. Valorile si identitatea locala reprezinta bunuri publice care pot oferi oamenilor din mediul rural sansa unei vieţi mai bune.

Claudia Tokacs, Specialist Comunicare
0731444773 claudia_tokacs@wvi.org
www.atelieruldemestesuguri.ro 
www.targuldelasat.ro 

Despre World Vision Romania
World Vision este o organizaţie crestina, care desfasoara programe de intervenţie umanitara de urgenţa, dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitaţii bunastarea copilului. Organizaţia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitaţile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptaţii. Inspiraţi de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. Ȋn 23 de ani de prezenţa in Romania am ajutat peste 350.000 de copii si adulţi, in 200 de comunitaţi din 8 judeţe.

World Vision Romania crede in sanse egale pentru copii de la sate si de la oras. De aceea deruleaza in comunitaţile rurale programe de lunga durata pentru educaţie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protecţia copilului, agricultura si dezvoltare rurala. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la educaţie formala si informala si la condiţii de viaţa mai bune prin dezvoltarea comunitaţii in care traiesc.
Suntem partenerii comunitaţilor in scopul de a le imputernici sa se autosusţina si sa ofere bunastare copiilor si familiilor. Susţinem asociaţiile comunitare si grupurile de iniţiativa sa creasca si sa se implice in dezvoltarea comunitaţilor lor. Lucram cu asociaţii constituite legal, si, de asemenea, cu grupuri informale de copii, tineri si adulţi cu iniţiativa si entuziasm.

www.worldvision.ro