,,POVESTEA MEA” – UN PROIECT DE TEATRU PENTRU DEZVOLTAREA PERSONALA A COPIILOR

Craiova, Martie-Aprilie 2014 | Cu sprijinul Fundatiei World Vision Romania- Biroul Zonal Dolj, 26 de copii, elevi ai Scolii Gimnaziale Bucovat, se intalnesc, de 3 ori pe saptamana, pentru a lua parte la activitatile proiectului ,,Povestea mea”. Scopul proiectului consta in dezvoltarea personala a copiilor si amplificarea ,,vocii” lor în societate prin intermediul teatrului.

Coordonatorii proiectului sunt Luiza Stanescu – actrita, absolventa a Departamentului de Arta Teatrala din Craiova si a studiilor de masterat de la Academia de Teatru din Malmo, Suedia si Petrisor Diamantu –actor, absolvent al facultatii si al masteratului din cadrul Departamentului de Arta Teatrala din Craiova.

Proiectul ,,Povestea mea” se desfasoara in mai multe etape. In prima parte, copiii iau parte la workshopuri de teatru in cadrul carora se folosesc ca si metode de lucru jocul şi joaca, relationarea cu cei mici fiind facilitata prin intermediul exercitiilor de improvizatie ale Violei Spolin, combinate cu elemente de pantomima. Aceasta este principala modalitate de a ajuta copiii sa acumuleze treptat experiente, notiuni, abilitati si instrumente de comunicare ce vor avea rol în dezvoltarea lor ulterioara.

Copiii sunt incurajati sa povesteasca despre viata, trairile, gandurile si visele lor. In partea a doua a proiectului, se va scrie o piesa de teatru bazata exclusiv pe povestile si experientele de viata impartasite de catre copii. In partea de final, dupa ce piesa de teatru va fi scrisa, se incepe lucru la punerea in scena a spectacolului de teatru propriu-zis, jucat in intregime de catre copiii participanti la proiect.

Ulterior, spectacolul va avea loc in diferite locatii din Craiova cu scopul de a ridica nivelul de constientizare asupra situatiei in care se afla, atat copiii participanti la proiect, cat si alti copii din mediul rural.

Pentru desfasurarea intalnirilor intr-un mod cat mai placut si eficient, se organizeaza tombole de cadouri si copiilor le este oferita o gustare in fiecare zi, plus suc si un fruct din partea conducatorilor de proiect Luiza Stanescu si Petre Diamantu. De asemenea, compania UBISOFT, partenerii de lunga durata ai fundatiei World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj, sunt sponsorii acestui proiect, asigurand resursele necesare desfasurarii activitatilor: costume, recuzita, transport copii.


Copiii au parte si de diferite vizite de invatare

Lavina Neacsu, medic dentist in Craiova, i-a vizitat in timpul unui atelier de lucru si le-a povestit care sunt regulile esentiale de igiena orala pe care copilul trebuie sa le invete inca de la cativa anisori si, bineinteles, sa le practice zilnic, pentru a indeparta resturile alimentare de pe dinti si tartrul cauzator de carii. Copiii au invatat cum se realizeaza un periaj corect si ca acesta trebuie efectuat de cel putin doua ori pe zi pentru a fi eficient. La final, bucuria copiilor a fost si mai mare. Doamna doctor a adus pentru fiecare o pasta de dinti si o periuta speciala pentru copii!


Copiii s-au bucurat de o schimbare de aspect inedita

Trei hair stylisti din Craiova, Ionut Dinca, Nicu Marius si Bosnea Valentin, saloanele Catwalk si Gossip,i-au tuns pe copii, le-au aranjat parul si le-au dat sfaturi pentru intretinerea unui par sanatos. Copiii au fost extrem de entuziasmati, pentru multi fiind chiar prima data cand au avut posibilitatea de a se tunde la un profesionist. Pana acum ,,taiatul varfurilor”, tunsul sau aranjatul parului erau realizate doar cu iscusinta parintilor.

Astfel de activitati au loc frecvent prin programul Donator de viitor, despre care va invitam sa aflati mai multe aici – http://www.worldvision.ro/donator-de-viitor-1.

Activitatile proiectului ,,Povestea mea” pot fi urmarite si pe pagina de facebook si blogul proiectului:

http://mystoryromania.weebly.com/blog-my-story-romania.html
https://www.facebook.com/mystoryromania?hc_location=timeline

CONTACT: Ana Maria Motateanu – Specialist comunicare si relatii publice
World Vision Romania – Biroul Zonal Dolj
Tel: 0761 431 800; e-mail: anamaria_motateanu@wvi.org

*

Despre World Vision Romania

World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, de dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii.

Inspirati de valori crestine, reprezentantii acestui ONG lucreaza cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. In 22 de ani de prezenta in Romania am ajutat peste 350.000 de copii si adulti, in 200 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in sanse egale pentru copiii de la sate si de la oras. De aceea desfasoara in comunitatile rurale unde este prezenta programe de lunga durata pentru educatie si reducera abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala. Copiilor li se faciliteazã astfel accesul la educatie formala si informala si la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea comunitatii în care traiesc.

www.worldvision.ro