PRIMUL RAPORT DE ACTIVITATE AL TINERILOR ACTIVISTI DIN NEGRESTI PE MASA AUTORITATILOR LOCALE

Vaslui | 13 martie 2014 – Raportul de activitate pregatit de tinerii militanti impotriva traficului de fiinte umane din Grupul A.R.T, e un instrument de promovare care detaliaza activitatea din ultimii doi ani si a fost prezentat autoritatilor locale pentru a cere implicarea lor in programe de preventie. Revista este promovata local si zonal in randul liceenilor pentru a le oferi un exemplu de activism civic.

Realizatorii au detaliat in raport subiecte privind initiativele si evenimentele locale organizate cu scopul prevenirii traficului de fiinte umane: cercetarea sociala realizata pentru identificarea problemelor copiilor din comunitatea lor – 44 de interviuri, 3 focus grupuri si 1 forum al copiilor; sesiunile de informare si campaniile de constientizare. Totodata, au relatat despre prezenta lor la evenimentele internationale de formare si capacitare a tinerilor organizate de World Vision International in Armenia, Cipru, Georgia, Germania si Tanzania, participari in urma carora au capatat incredere ca pot aduce schimbarea in bine in viata copiilor si comunitatii lor.

Raportul este redactat atat in limba romana pentru a fi prezentat partenerilor locali cat si in limba engleza pentru a promova activitatea lor in cadrul partieneriatului World Vision International. Informatiile sunt structurate pe capitole si insotite de fotografii si marturii personale. Totodata, remarcam talentul si preocuparea pentru design-ul colorat si original din interiorul raportului. Dincolo de rigurozitate si creativitate, membrii Grupului A.R.T. au demonstart inca o data un remarcabil efort de coordonare si organizare colaborand foarte bine cu Simona Mihai, reprezentantul fundatiei noastre pentru coordonarea grupului.

Realizatorii raportului sunt membrii ai retelei de tineri din Negresti formata din aproximativ 100 de membri: membri ai Grupul A.R.T., liceenii bursieri din cadrul proiectului “Vreau in clasa a noua!” si membrii Consiliului Elevilor de la Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti”, Consiliului Elevilor al Scolii Generale “Mihai David” din Negresti, voluntari ai Fundatiei World Vision Romania si voluntari ai Centrului de Tineret din Negresti.

Dana Savastru de 15 ani, care face parte din grupul A.R.T. si reteaua locala a tinerilor din Negresti, a participat impreuna cu rmembri ai fundatiei World Vision la o intalnire cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean si ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din Vaslui.

Pentru a castiga increderea si angajamentul celor doua institutii in sprijinirea activitatilor viitoare, pe langa prezentarea raportului, Dana a vorbit si despre activitatile desfasurate in cadrul grupului A.R.T. dar si al retelei de tineri Anti Violenta, a impartasit informatii despre planurile de viitor ale tinerilor din grup si din retea precum si despre modalitatile creative de implicare a unui numar cat mai mare de copii si tineri.

Un punct important al acestor intalniri au fost discutiile referitoare la cercetarea pe care tinerii din A.R.T. au desfasurat-o pentru a identifica problemele copiilor din comunitatea lor. Recomandarile tinerilor, inserate in Raportul Grupului A.R.T., au fost extrem de utile pentru a raspunde nelamuririlor formulate de Doamna Gabriela Placinta, Inspectorul Scolar General al judetului Vaslui si de Doamna Beatrice Vlad, reprezentantul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui .

„Un tanar poate oferi timp, rabdare si creativitate. Un adult poate oferi experienta. Parteneriatul ofera rezultate incredibile. Asta am inteles astazi cand am avut ocazia de a discuta cu 2 autoritati extrem de importante. M-am simtit onorata sa fiu vocea colegilor mei. M-am simtit importanta si imputernicita. Sper ca dupa aceasta intalnire sa avem o relatie stransa si sa beneficiem in continuare de sprijin pentru ca doar impreuna putem schimba ceva.” a declarat Dana.

De asemenea Raportul Grupului A.R.T , impreuna cu albumul de foto journalism comunitar Photo Voice pregatit de reteaua de tinerii din Negresti, sunt promovate in randul altori liceeni la nivel local, dar mai ales judetean prin intermediul revistei ALS OB a Liceului Tehnilogic „Nicolae Iorga ” din Negresti. Pana in acest moment revista a ajuns in localitatile Botosani, Siret, Bucuresti, Pitesti, Sibiu, Constanta, Nãvodari, Cluj, Ploiești si Suceava – la Inspectoratele Scolare Judetene, la diferite edituri, cadre didactice si elevi prezenti la concursuri scolare.

***

Despre Grupul A.R.T. 

Incepand cu anul 2012, in cadrul programului de dezvoltare comunitara “Un viitor mai bun pentru copiii nostrii” al fundatie World Vision Romania in judetul Vaslui, a fost initiat Proiectul A.R.T prin care treizeci de elevi din orasul Negresti, identifica si propun solutii privind problemele copiilor din comunitatea lor. Scopul proiectului este in primul rand reducerea gradului de vulnerabilitate a tinerilor din orasul Negresti fata de fenomenul traficului de fiinte umane, dar si a situatiilor care afecteaza drepturile copiilor: copii ai strazi, copii neglijati, abandon scolar, discriminarea sau neimplicarea copiilor in viata comunitatii.

Despre Albumul PhotoVoice

PhotoVoice este o organizatie de caritate inregistrata care a dezvoltat metoda ce ii poarta numele. Metoda presupune gasirea unei comunitati, alegerea participantilor si stabilirea scopului urmarit, fie de imputernicire a comunitatii, fie advocacy, fie evaluarea nevoilor comunitatii etc. Participantii sunt familiarizati cu tehnicile de fotografiere si utilizare a aparatelor de fotografiat, apoi primesc camere foto si pornesc in cautare de imagini care sa surprinda cel mai bine problema cu care se confrunta in cadrul comunitatii. Fotografiile sunt discutate in cadrul intalnirilor dintre beneficiari si facilitatori, urmand a se atasa un scurt text (caption), un mesaj imaginilor pe care participantii le aleg din cadrul tuturor fotografiilor realizate. In trecut PhotoVoice a oferit suport comunitatilor din parteneriatul World Vision Intrnational printr-un parteneriat stabilit la nivel global.

In perioada 11 – 19 iulie 2013, Fundatia World Vision Romania, Biroul Zonal Iasi&Vaslui a organizat training-ul pe fotografie si advocacy “Photovoice” pentru elevii din grupul A.R.T. de la liceul “Nicolae Iorga” din Negresti. Tema aleasa a fost “Saracia copilului”, elevii fiind ghidati in realizarea de fotografii care sa surprinda cat mai bine situatii de saracie ale copiilor. Impartiti in grupe de cate 3, cei 20 de copii au avut la dispozitie 9 aparate de fotografiat pe care le-au folosit individual in proiectele lor. Timp de trei zile, elevii s-au reunit la Biblioteca Orasaneasca din Negresti, unde au invatat despre elementele de baza in compozitia fotografica, au fost instruiti cum sa elaboreze mesajul creativ si cum sa sustina o campanie de advocacy. In restul zilelor, tinerii au fost liberi sa isi exerseze abilitatile de fotografi. Cele mai bune 9 fotografii au fost votate de catre toti elevi participanti in cadrul atelierului si premiate fiecare cu un aparat foto Nikon Coolpix.

Despre Programul de burse liceu “Vreau in clasa a noua”

„Vreau in clasa a noua” este un program de prevenire a abandonului scolar, special creat pentru copiii cu potential dar fara posibilitati materiale din mediul rural care vor sa mearga la liceu sau la scoala profesionala la oras. El ofera „continuitate” in sprijinul pentru educatie pe care l-au primit copiii din proiectele noastre traditionale de sponsorship, ajutandu-i prin aceste burse sa se dezvolte mai departe si sa aiba astfel sanse la un viitor mai bun.