DOI ANI DE EFORTURI PENTRU REVITALIZAREA MESTESUGURILOR POPULARE IN OLTENIA RURALA

299 de mesteri indrumati in dezvoltarea afacerilor,
144.000 lei in ateliere noi,
11 expozitii de artizanat, 3 asociatii profesionale,
2 centre regionale de consiliere,
1 catalog online al mesterilor,
1 atelier – pilot de mestesuguri traditionale

COMUNICAT DE PRESA
Craiova, 4 II 2014 –  Fundatia World Vision Romania a sarbatorit la Muzeul Olteniei din Craiova, incheierea cu succes a proiectului „Atelierul de mestesuguri”, desfasurat in beneficiul comunitatilor din Oltenia rurala in perioada II 2012 – I 2014.
„Scopul proiectului a fost in principal economic – prin mestesuguri traditionale, familiile din mediul rural pot sa-si reduca dependenta de agricultura si sa-si suplimenteze veniturile. Veniturile suplimentare creeaza premisele pentru intregirea viziunii Fundatiei World Vision Romania, respectiv aceea de a oferi un trai mai bun copiilor din mediul rural.” a declarat managerul proiectului, Dr. Roberto Patrascoiu.

Proiectul „Atelierul de mestesuguri” a cuprins aproape 60 de sate din judetele Dolj, Olt, Valcea si Mehedinti si a fost conceput ca un pachet integrat de cursuri, servicii si instrumente menite sa sustina dezvoltarea si promovarea mesterilor. In primul an de proiect, peste 150 de olteni, mestesugari renumiti si iubitori ai traditiei, au dobandit calificare in tesatorie manuala si competente de antreprenori.

Pentru a sprijini mesterii aflati la inceput de drum, in comuna doljeana Argetoaia, a fost amenajat un atelier – pilot de mestesuguri populare, dotat cu instrumentele si materia prima necesare. Concomitent, mesterii au fost ajutati sa infiinteze trei asociatii profesionale locale in judetele Olt, Valcea si Dolj. Cadrul juridic protejeaza interesele artizanilor si reuneste eforturile acestora de a-si dezvolta afacerile.

Pe parcursul anului urmator, 299 artisti populari au fost indrumati in dezvoltarea planurilor de afaceri in centrele regionale inaugurate la Ramnicu Valcea si Craiova iar, apoi, 36 dintre ei au fost premiati pentru ideile lor. Premiile, in valoare de 144.000 de lei, au facut posibila crearea de noi ateliere sau renovarea acelora care nu ofereau conditii adecvate si, mai mult decat atat, au dat artistilor un nou imbold sa isi urmeze pasiunea.

www.atelieruldemestesuguri.ro
„Acest proiect m-a ajutat nu doar sa imi fac un atelier, m-a ajutat foarte mult sufleteste, spiritual – acesta a fost ajutorul cel mai mare. Stiti cum e cand esti in impas, singur; cand privesti in jur si nu vezi pe nimeni care sa-ti dea puterea sa continui. Ce am obtinut mai pretios, din experienta cu World Vision, a fost puterea de a merge mai departe.” marturiseste artista populara Olguta Alexandrina Filip.

Ultima faza a proiectului s-a axat pe crearea unor noi piete de desfacere si promovarea online a artizanilor. Astfel, 11 pensiuni din judetele Dolj si Valcea au gazduit iarna aceasta expozitii ale obiectelor lucrate de participanti la „Atelierul de mestesuguri”.

In lunile noiembrie si decembrie ale anului 2013, peste 8000 de oameni au ajuns sa cunoasca indeaproape arta populara olteneasca, prin intermediul catalogului online www.targuldelasat.ro, lansat de World Vision Romania cu scopul de a creste vizibilitatea artizanilor in mediul online. Rezultatele nu s-au lasat asteptate – mesterii au primit comenzi de la cei care apreciaza artizanatul autentic, dar si de la companii renumite care i-au contactat pentru colaborari.

„Proiectul este deosebit de important pentru toata lumea, inclusiv pentru Romania, pentru ca prin aceste actiuni ale World Vision, se revitalizeaza efectiv mestesugurile”, a apreciat domnul Valeru Ciurea, reprezentantul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Olt.

Eforturile depuse pe parcursul ultimilor doi ani si rezultatele obtinute cu sprijinul partenerul proiectului, S.C. Ascendo, si al colaboratorilor locali, carora le multumim pentru increderea si sustinerea acordate, arata ca dezvoltarea comunitatilor rurale are o alternativa reala in mestesugurile traditionale. Valorile si identitatea locala reprezinta bunuri publice care pot oferi oamenilor din mediul rural sansa unei vieti mai bune.

Atelierul de Mestesuguri in Oltenia Rurala, 2012 -2014 – www.atelieruldemestesuguri.ro
Contact:
Claudia Tokacs, Specialist Comunicare – 0731444773 claudia_tokacs@wvi.org
www.atelieruldemestesuguri.ro 
www.targuldelasat.ro
***
Despre World Vision Romania

World Vision este o organizatie crestina, care desfasoara programe de interventie umanitara de urgenta, dezvoltare comunitara si advocacy punand in centrul activitatii bunastarea copilului. Organizatia se concentreaza asupra muncii cu copiii, familiile si comunitatile rurale, in scopul depasirii saraciei si nedreptatii. Inspirati de valori crestine, lucram cu persoanele cele mai vulnerabile indiferent de religie, rasa, etnie sau gen. Ȋn 23 de ani de prezenta in Romania am ajutat peste 350.000 de copii si adulti, in 200 de comunitati din 8 judete.

World Vision Romania crede in sanse egale pentru copii de la sate si de la oras. De aceea deruleaza in comunitatile rurale programe de lunga durata pentru educatie si reducerea abandonului scolar, sanatate si protectia copilului, agricultura si dezvoltare rurala. Copiilor li se faciliteaza astfel accesul la educatie formala si informala si la conditii de viata mai bune prin dezvoltarea comunitatii in care traiesc.

Suntem partenerii comunitatilor in scopul de a le imputernici sa se autosustina si sa ofere bunastare copiilor si familiilor. Sustinem asociatiile comunitare si grupurile de initiativa sa creasca si sa se implice in dezvoltarea comunitatilor lor. Lucram cu asociatii constituite legal, si, de asemenea, cu grupuri informale de copii, tineri si adulti cu initiativa si entuziasm.

www.worldvision.ro