ACTIUNE DE DONATIE IN SPRIJINUL FAMILIILOR DE ROMI DIN EFORIE SUD EVACUATE IN SEPTEMBRIE

21.11.2013 Constanta – Cincizeci de copii romi din Eforie si familiile acestora sunt sprijiniti de Fundatia World Vision cu alimente si produse de igiena sa depaseasca perioada de criza prin care trec din clipa in care autoritatile au intrat cu buldozerele si le-au distrus casele, lasand aproximativ 100 de persoane sub cerul liber. Produsele vor fi distribuite lunar in perioada noiembrie – martie.

O suta de persoane de etnie roma care locuiau de o viata pe strada Agricola, in Eforie Sud, au fost evacuate pe data de 27 septembrie, buldozerele facand una cu pamantul 21 de locuinte, dintre care multe construite din BCA sau caramida, cu baie, bucatarie si toate conditiile decente necesare pentru a creste un copil sanatos. Cincizeci de copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 12 ani s-au trezit sub cerul liber si au fost expusi in urmatoarele trei zile, unor ploi torentiale de cod portocaliu. La insistentele presei, Primaria a oferit intr-un tarziu oamenilor, adapost intr-un internat si un atelier dezafectat dintr-o scoala. In aproximativ doua saptamani, s-a tras curent electric si s-a facut o deratizare in cele doua sali din scoala. Dar conditiile de locuit raman la fel de precare, fara toalete, fara apa curenta, cu usi fara geamuri, tavan stricat si multe alte probleme. World Vision Romania a achitat medicamentele eliberate copiilor dupa un consult de specialitate, fiindca majoritatea racisera din pricina expunerii la ploi si temperaturi scazute.

„Locuiesc impreuna cu cei doi copii si sotul, intr-o camera mica de la internat. Nu avem apa. Trebuie sa aduc zilnic de la 100 de metri distanta ca sa spal copiii si sa gatesc. E foarte greu. Noi am muncit si ne-am contruit o casa cu doua camere si baie ca sa traim in conditii civilizate si acum ne chinuim groaznic”, a precizat Vandana Amet, multumindu-ne in special pentru produsele de igiena primite, care ii sunt de mare folos sa-i mentina pe copii curati si sanatosi.
In dimineata zilei de 21 noiembrie, s-au distribuit pachete pentru un numar de 26 de familii de romi, urmand ca aceste familii sa primeasca timp de cinici luni de zile alimente si produse de igiena pentru a depasi mai usor perioada dificila a iernii. Valoarea distributiei ajunge in jur de 2095 de lei pe luna. Pachetele oferite contin alimente de baza precum malai (2 kg), orez (2 kg), paste (2 pungi), ulei (5 litri, in functie de numarul de persoane), faina (2 kg), bulion (1 cutie), conserve (4 buc), zahar (2 kg) si un kit de igiena constand in detergent (1 punga 800gr), sampon (1 litru) si sapun (2 buc).

Actiunea s-a realizeaza in parteneriat cu Asociatia « Speranta si incredere », care a sprijinit Fundatia in demersurile sale de identificare a persoanelor in nevoie.

Trei familii locuiesc inca in gherete improvizate la iesirea din comunitate si primesc si ele lunar pachete. Viorica Constantin locuieste intr-una dintre aceste trei locuinte improvizate si are trei copii care merg la scoala: unul in clasa pregatitoare, altul in clasa a III-a si o fetita in clasa a VIII-a, premianta.
„Ne-am trezit din casa noastra frumoasa, aruncati afara, sub cerul liber. Fetita cea mare a fost socata. Acum stam intr-o ghereta improvizata si nu avem curent. Copii isi fac lectiile repede, cat e lumina, dar cea mare e nevoita sa mai scrie si la lumanare sau la candela. Nu avem masa si copiii scriu pe un scaun. Oricat de greu ne-ar fi, orice s-ar intampla, copiii mei vor merge la scoala ca sa faca cel putin zece clase”, a declarat cu hotarare Viorica.