CAMPANIA „CU O CARTE SCHIMBĂ O VIAȚĂ” LANSATĂ SI IN IASI

COMUNICAT DE PRESĂ, 19 martie 2013 – Iasi

Ieşenii sunt invitați să se alăture campaniei sociale „Cu o carte schimbă o viață”lansată de World Vision România

World Vision România continuă eforturile de facilitare a accesului la educație pentru copiii din mediile rurale defavorizate, prin campania „Cu o carte schimbă o viață” derulată în perioada 26 februarie – 31 mai 2013. Campania are drept principal obiectiv dotarea bibliotecilor din 53 de comunități rurale cu cel puțin 15 000 de cărți reprezentând literatură beletristică, enciclopedii și lucrări de specialitate.

Ieşenii pot sprijini demersul World Vision, atât prin donații financiare, prin completarea formularului 230 pentru a vira 2% din impozitul pe venit cât si prin donații de cărți, pe site-ul organizației, în secțiunea dedicată campaniei www.worldvision.ro/cartipentrucopii sau în urnele special amenajate din locațiile instituțiilor partenere din Iaşi: la Librăria Cărtureşti, din incinta Complexului Palas Mall precum şi la Centrul Comercial Felicia, Baza 3, str. Bucium, nr. 36 se pot depune cărți şi formulare; la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (corpul A, corpul B), Bulevardul Carol I, Nr.11 sunt amenajate urne pentru donații de cărți.

Cărţile colectate sau achiziționate în timpul campaniei vor completa bibliotecile a 53 de şcoli din județele în care World Vision România derulează activități și proiecte – Iași, Vaslui, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Cluj și Constanța, astfel încât peste 15.000 de copii vor avea posibilitatea de a cunoaşte beneficiile lecturii.

La nivel local, în urma implementării campaniei, vor beneficia de cărți 966 de elevi din 19 şcoli din județul Vaslui – comuna Rebricea (şcoala Tufeştii de jos, şcoala Sasova, şcoala Crăciuneşti), comuna Negreşti (şcoala Parpanița, şcoala Valea Mare, şcoala Căzăneşti, Cioatele, Poiana, Glodeni), în Vultureşti, (şcoala Vultureşti, şcoala Buhăieşti), în Pungeşti (şcoala Armăşoaia, şcoala Siliştea, şcoala Toporaşti, şcoala Cursesti Deal, şcoala Cursesti Vale, şcoala Stejaru). Acestora li se alătură copiii din zona rurală a județului Iaşi: şcoala Gîşteşti-Paşcani, şcoala Dobrovăț, şcoala Liteni, şcoala Ştefan cel Mare şi Sfânt, şcoala Gimnazială Prisaăcani, şcoala Heleşteni, şcoala gimnazială Rusi, şcoala Ciurea, şcoala Gimnazială „Dimitrie Anghel” Corneşti, şcoala „Ioanid Romanescu” Voineşti, şcoala Todireşti, şcoala „Dimitrie Sturdza” Popeşti, şcoala Gimnazială Mosna, şcoala Gimnazială Şcheia, comuna „Alexandru Ioan Cuza”, şcoala Satu Nou Belceşti, şcoala Gimnazială Sticlăria, şcoala Gimnazială Chişcăreni, comuna Şipote, şcoala Gimnazială nr.1 Comarna, şcoala Glodenii Gândului, şcolile din Valea Seacă şi comuna Ciorteşti. În total, în județele Iaşi şi Vaslui, peste 6000 de copii vor beneficia de cărți în şcoli.

Conform studiilor derulate de organizație, accesul la lectură al elevilor din mediul rural este scăzut, situația fiind cauzată și de faptul că, la sate, șansele de a avea o bibliotecă, chiar și școlară, sunt foarte mici. Potrivit datelor Ministerului Educatiei, în 2010 doar un sfert din unitățile școlare din România erau dotate cu o bibliotecă. Aspectul este cu atât mai îngrijorător, cu cât accesul la lectură are un efect major asupra dezvoltării intelectuale a elevilor. Spre exemplu, un studiu derulat de sociologii americani, pe parcursul a 20 de ani, în 27 de țări, arată că „un copil care a crescut într-o casă cu o bibliotecă de 500 de cărti ajunge să aibă un nivel de educație similar cu acela pe care l-ar fi dobândit dacă ar fi avut părinți cu educație universitară”.

„Din păcate, în multe dintre satele din România, accesul copiilor la lectură este foarte scăzut. Bibliotecile din cadrul instituțiilor de învățământ din mediul rural sunt, de cele mai multe ori, slab dotate, iar lipsa resurselor materiale împiedică familiile copiilor să le cumpere acestora măcar cărțile școlare. De aceea, am decis să continuăm eforturile de facilitare a accesului la lectură și lansăm un apel către toți cei care văd mesajul nostru să doneze pe site-ul fundației în secțiunea dedicată campaniei – Cu o carte schimbă o viata”, a declarat Adela Fundulea, Marketing Manager World Vision România.

Toți cei care doresc să susțină demersul organizației, pot dona cărți în locațiile amintite sau pot face donații financiare pe site-ul organizției, în secțiunea dedicată campaniei -www.worldvision.ro/cartipentrucopii. Cărțile colectate și cele achiziționate cu ajutorul donațiilor on-line vor fi dăruite elevilor din școlile vizate de program, la începutul lunii iunie.

Contact: Gabriela Grama – Specialist Comunicare şi Relații Publice, Biroul Zonal Iaşi&Vaslui, World Vision Romania Specialist Marketing
gabriela_grama@wvi.org, 0731 444 611

Parteneri: