Diana: Ca să putem fi deschiși în fața lumii, trebuie să aflăm că ea există mai departe de micul nostru Univers

Diana, 26 de ani, e zâmbet, putere, încredere. Ne bucurăm de fiecare dată când o vedem. Anul trecut, de Crăciun, a revenit la biroul World Vision din Iași din dorința de a fi Moș Crăciun pentru un copil de la sat. În final, a strâns mai mulți prieteni și împreună au fost Moș Crăciun pentru mai mulți copii. Așa cum Diana face de obicei.

O știm pe Diana de când era un copil, un exemplu de copil. Povestea ei începe într-o comunitatea rurală din jud. Iași, acolo unde a crescut alături de mama, frații ei mai mari și verișorii săi. „Am crescut jucându-ne împreună, învățând împreună.” Cu toate că viața la sat nu îți oferă prea multe oportunități și nu este ușor să fii mama singură, Diana nu-și amintește să fi avut prea multe lipsuri pentru că s-a bucurat mereu de grija și dragostea mamei sale: „Mama întotdeauna a muncit și s-a străduit să ne ofere cele necesare.” Iar copiii s-au străduit să o răsplatească pe măsură.

De mică, Diana a iubit școala și a fost pasionată de învățat. „Mi-a plăcut mult la școală, descopeream tot timpul lucruri de care altfel nu aveam cum să aflu. Mi-a plăcut să studiez limba română și limba engleză, pentru că eram fascinată de posibilitatea de a mă exprima și altfel. Și apoi a fost matematica, care pentru mine era ca o provocare pe care trebuia să o cuceresc,” spune Diana.

Când nu învăța, Diana citea și își imagina că și viața ei va fi ca în poveștile citite. Succesul era mereu legat de educație, șansa reală pentru a reuși și pentru a depăși limitele satului ei.

Nu putem ținti mai sus dacă nu știm spre ce anume să țintim și cum să ajungem unde ne dorim. Dacă nu putem vedea lucruri, locuri, trebuie să putem citi despre ele, să le cunoaștem și să ne dorim ca la rândul nostru să putem contribui în societate,” spune Diana.

Iar când în completarea școlii mai vine un sprijin, lucrurile capătă un cu totul alt sens. Alături de copiii din comunitatea ei, Diana a făcut parte din programul de dezvoltare comunitară pe care World Vision România îl desfășura la acea vreme în jud. Iași. Prin program, copiii luau parte la diverse activități educaționale menite să se dezvolte, să capete mai multă încredere, să se pregătească pentru viață. Copiii din program aveau șansa să corespondeze cu donatorii din alte țări. Pentru mulți dintre ei, precum și pentru Diana, această prietenie a însemnat foarte mult.

World Vision a avut un rol foarte important pentru mine,  a contribuit la realizarea mea ca om, prin sprijin financiar și moral. Pentru mine au contat foarte mult scrisorile de la donatorul meu încă de pe vremea când eram copil. Cred că m-au făcut să văd că există ceva mai mare decât viața în satul natal, mi-a lărgit orizonturile. World Vision m-a făcut să țintesc tot mai sus și m-a ajutat sa văd lucrurile dintr-o alta perspectivă,” spune Diana.

Și iată că așa a și fost. Diana a învățat, a tințit mai sus și a reușit. A urmat Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”,  unul dintre cele mai bune licee din Iași. A devenit totodată bursier al proiectului „Vreau în clasa a –9 –a ”. Astfel, a început o nouă călătorie care i-a deschis și mai mult aripile. Pe lângă bursa lunară, Diana a luat parte la activități de dezvoltare personală, tabere, schimburi de experiență.  Și pentru că și-a dorit să dăruiască înapoi din ajutorul primit, Diana a devenit voluntar World Vision. A fost parte din echipa noastră și ne-a înseninat mereu ziua cu zâmbetul și încrederea ei. Cel mai mult îi plăcea să ne ajute să traducem corespondența copiilor cu donatorii străini. Să retrăiască emoția.

A oferi ajutor cred că a făcut întotdeauna parte din mine. Așa că am încercat să ajut cât pot, mai ales știind din proprie experiență cât de benefic este pentru cineva un gest cât de mic. Eu am ajutat prin munca de voluntar. Contribuiam la traducerea corespondenței, pentru ca și alți copii să se bucure de  scrisorile de la donatori și să comunice cu ei,” spune Diana.

Dupa finalizarea facultății și un schimb de experiență în Statele Unite, Diana a revenit în țara și a ales o cariera în IT. Este pasionată de ceea ce face și, zi de zi, pune dăruire în munca ei pentru a evolua cât mai mult. Cheia succesului: „EDUCAȚIA”, spune ea, cu același zâmbet, încredere și putere cu care ne-a obișnuit de mică:

Oricine merită o șansă. Doar pentru că cineva s-a născut în mediul rural, nu înseamnă că nu poate vedea lumea, că nu poate să-și realizeze cele mai mărete visuri. Dar ca să putem fi deschiși în fața lumii, trebuie să aflăm că ea există mai departe de micul nostru Univers și să fim curioși. Cred ca educația ne face să fim curioși și să vrem să creștem cât mai mult, să ne testăm limitele,” spune Diana.

Eroii trăiesc printre noi, ne înconjoară, deși nu-i cunoaștem. Ei nu își asumă merite și nu așteaptă recunoaștere. Diana este un #ErouNestiut. Ajută-ne să-i facem cunoscută povestea! Distribuie această poveste!

World Vision. De 30 de ani în România. Continuăm să învățam.

Citeste interviul