Ashburn United States 0 donatori si 61 vizitatori online in acest moment
Contacteaza-ne - email: donatori@wvi.org | telefon: +4021-222.91.01

Sanatatea si protectia copilului

Pretuim copiii si le protejam viata

Participand la programele World Vision Romania, copiii si tinerii vulnerabili din mediul rural - saraci, cu dizabilitati sau fara parinti – au sanse mai mari de a se integra social.
  • Sustinem copiii si tinerii dezinstitutionlizati sa-si schimbe destinul, sa evite marginalizarea si sa aiba o viata buna.
  • Lucram cu parintii si comunitatea pentru a crea un mediu sigur in care copiii sa traiasca feriti de pericole.
  • Atragem atentia comunitatii cu privire la protectia copilului si respectarea drepturilor sale. Sustinem dreptul copiilor de a avea acces la servicii de sanatate si la vaccinare.


de copii au sanse de a fi
mai bine ingrijiti si hraniti
de copii traiesc intr-un
mediu mai sigur
de copii si tineri vulnerabili
au sanse mai mari de
integrare sociale


Unul din 10 copii din mediul rural se culca flamand. Cu 8 lei pe zi se asigura o masa calda pentru un copil.
 

35% din familiile de la sate nu au bani pentru cheltuieli curente de baza.
 

Serviciile de prevenire a neglijarii si abandonului sunt slab dezvoltate, mai ales in satele unde traieste 75% din populatia saraca a tarii.

;


Scrisorile Copiilor din Romania

Raportul “Scriem pentru Drepturi - Scrisorile Copiilor din Romania” este dedicat aniversarii a 25 de ani de la ratificarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului in tara noastra. Membrii Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision care au incurajat copiii din comunittaile rurale de care apartin sa scrie scrisori in care sa militeze pentru drepturile copiilor din Romania. Micii scriitori provin din comunitatile rurale unde fundatia World Vision Romania isi desfasoara activitatea.

Cele mai bune 25 dintre aceste scrisori au fost selectate de catre membrii consiliului şi sunt prezentate in acest document.

Vezi raportul “Scriem pentru Drepturi - Scrisorile Copiilor din Romania” aici.


Un succes remarcabil pentru Coalitia pentru o Noua Preventie 2013

In Romania mor anual peste 1.600.000 de persoane din cauza bolilor pneumococice, dintre care aproape un milion sunt copii cu varsta sub 5 ani. Desi Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea vaccinului pneumococic conjugat in programele nationale de imunizare din toate statele lumii, in tara noastra acest vaccin nu fusese inca inclus in schema pana in acest an.

Pentru a sustine aceasta cauza, ne-am alaturat in 2013 Coalitiei pentru o Noua Preventie, care militeaza pentru includerea vaccinarii antipneumococice in Romania incepand cu acest an.

Astfel am luat parte la evenimente publice, intalniri cu Eugen Nicolaescu, Ministrul Sanatatii, mese rotunde organizate la Palatul Parlamentului la care au participat medici de renume si reprezentati ai Guvernului. La cea mai recenta masa rotunda din 4 iulie, Ministrul Sanatatii a anuntat ca vaccinul pneumococic va fi inclus in schema nationala de vaccinari si ca, odata cu rectificarea bugetara, vor fi prevazute fonduri pentru achizitionarea acestui vaccin chiar din toamna/iarna acestui an.

Vaccinul pneumococic face deja parte din schema nationala de vaccinari din 23 de state membre ale Uniunii Europene.


Copiii Romaniei mai bine hraniti

Pregatirea continua a profesionistilor medicali din mediul rural - asistente si medici de familie - reprezinta o preocupare permanenta pentru noi.
In prezent desfasuram in 3 comunitati rurale din Dolj si Valcea un astfel de proiect, care urmareste reducerea ratei si a riscului de malnutritie la copii. Proiectul a inceput in ianuarie 2013 si se va desfasura timp de 3 ani, in parteneriat cu Centrul National pentru Studii in Medicina de Familie(CNSMF) si Ordinul Asistentilor Medicali, Moaselor si Asistentilor Medicali Generalisti din Romania (OAMMAMGR).

Pana in prezent au avut loc cursuri acreditate de Colegiul Medicilor din Romania si OAMMAMGR in domeniul nutritiei, cresterii si dezvoltarii copiilor sub 5 ani, prin care au fost instruiti 30 asistenti medicali si 22 de medici din mediu rural.


Educatia pentru sanatatea copilului si a mamei

In perioada 2011-2013, 1028 de copii au fost mai bine ingrijiti deoarece mamele lor, 522 de femei, au participat la cursurile "Mame Bune, Copii Sanatosi". Acest proiect de educatie pentru sanatatea mamei si a copilului de pana la 2 ani este axat pe instruirea asistentilor medicali si informarea viitoarelor mame si tinerelor mamici. Partenerul proiectului este Ordinul Asistentilor Medicali, Moaselor si Asistentilor Medicali Generalisti din Romania (OAMMAMGR).

Proiectul a fost demarat in urma unui studiu World Vision Romania care a aratat ca mamele din zona rurala nu merg la control de specialitate in timpul sarcinii, renunta la alaptat inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni, diversifica alimentatia nou-nascutului in mod haotic si nu recunosc semnele precoce ale bolilor copilului.

Educatia mamelor se face astazi prin cele 145 de asistente medicale care au participat la cursurile noastre si care lucreaza in cabinetele medicilor de familie din 30 de comune si 3 orase din judetele Dolj, Valcea, Ialomita si Vaslui.

In plus OAMMAMGR intentioneaza sa includa cursurile de sanatate si nutritie pentru copilul mic in programul lor de educatie medicala continua, ceea ce va asigura continuitatea programului de pregatire a personalul medical si dupa finalizarea proiectului "Educatia pentru sanatatea copilului sii mamei".


Copiii de la sate invata deprinderi de igiena si sanatate

Prin participarea la Cluburile copiilor sau la proiectele pilot "Scoala dupa scoala", in tabere si excursii, copii afla deprinderi de igiena si sanatate pe care le transmit apoi familiilor. Astfel nivelul de educatie privind igiena si sanatatea creste, iar riscul imbolnavirilor scade.

5684 de copii stiu sa se ingirjeasca mai bine si sa se fereasca de boli pentru ca au participat la cursurile de igiena organizate in scoli in ultimii 4 ani.


Centrele Multifunctionale ofera sanse pentru copiii si tinerii vulnerabili

http://centrumultifunctional.worldvision.ro/

In perioada 2011 - 2013 am desfasurat proiectul cu co-finantare europeana Centrul Multifunctional, prin care peste 900 de copii si tineri cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din jud. Cluj, Dolj si Valcea, Constanta si Bucuresti - Ilfov au fost ajutati sa aiba acces la educatie si locuri de munca, precum si la servicii de recuperare.

In cele 9 centre specialistii nostri - psihologi, logopezi, kinetoterapeuti si asistenti sociali - aplica cele mai moderne tehnici de recuperare, completate cu activitati de incluziune sociala pentru copii si parintii. Folosim terapii complementare bazate pe arte vizuale, jocuri, muzica, dans, oferim suport spiritual si emotional, indrumare in cresterea si ingrijirea copilului cu dizabilitati.

La nivel national, proiectul a vizat copiii si tinerii cu dizabilitati fizice, psihice si sociale, precum: copii si tineri care sufera de boli ce le afecteaza viata sociala si profesionala (HIV, SIDA, cancer), tineri care parasesc sistemul institutionalizat de protectie a copilului, romi, victime ale traficului de persoane si ale violentei domestice.


Complexul de Servicii Sociale "Sfanta Maria" din Bucuresti- sectorul 5 a schimbat vietile a 1000 de copii si parinti

Complexul de Servicii Sociale "Sfanta Maria", fost centru de plasament, este primul centru din sectorul 5 care ofera servicii sociale si educationale integrate pentru copiii aflati in dificultate si parintii lor. In complex isi desfasoara activitatea Centrul Rezidential pentru 20 copii cu dizabilitati severe, Centrul Maternal cu o capacitate de 8 cupluri mama-copil, Centrul de Zi pentru copii cu varste intre 2 – 4 ani din familii aflate in dificultate si cu nevoi sociale.

In Centrul de Zi, 40 copii cu dizabilitati cu varste intre 0 si 10 ani fac recuperare inainte de a merge mai departe la gradinita si scoala. Momentan complexul Sfanta Maria se afla in curs de transmitere a bunelor practici de la specialistii World Vision Romania catre personalul DGASPC Sector 5, partenerul nostru.