Ashburn United States 0 donatori si 30 vizitatori online in acest moment
Contacteaza-ne - email: donatori@wvi.org | telefon: +4021-222.91.01

Istoric


World Vision Romania

Primii pasi in Romania

1977 - World Vision isi face simtita prezenta pentru prima oara in Romania, oferind ajutor de urgenta oamenilor afectati de cutremurul din 4 martie.

1977 – 1989 - Desi regimul comunist nu ii mai permite sa intre in tara, World Vision sprijina bisericile crestine din Romania, facilitand vizite ale unor pastori si credinciosi de peste hotare.

1990 – Fundatia isi incepe activitatea pe termen lung in Romania, cu scopul de a ajuta cat mai multi copii din tara. In acel moment, imaginile din leaganele pentru copii faceau inconjorul lumii, iar in institutiile rezidentiale de protectie a copilului se aflau peste 100,000 de copii.;
Anii '90 - World Vision Romania (WVR) sustine reforma sistemului de protectie a copilului

Ingrijirea copilului reprezinta principala directie de actiune in aceasta perioada.

In perioada 1990 – 1997 WVR desfasoara programe de protectie a copiilor aflati in grija statului, care urmaresc imbunatatirea standardelor de ingrijire si schimbarea mentalitatii personalului din institutii.  • alternative la institutionalizare – reintegrare familiala, apartamente sociale, sistem de asistenta maternal, Centre pentru mama si copil.
  • servicii si organizatii specializate pentru copiii infectati cu / SIDA
  • servicii tip Centru de zi in care sunt ingrijiti si educati copii din familii sarace
  • interventie timpurie pentru copiii cu dizabilitati pentru a creste sansele de recuperare si integrare sociala: pregatirea angajatilor din institutii;
  • centre de reintegrare socio-profesionala a adolescentilor care parasesc centrele de plasament
1997 - se lanseaza primul program de dezvoltare comunitara

Abordarea World Vision se centreaza pe copiii vulnerabili, in special cei din mediul rural sau defavorizati, si implica proiecte desfasurate in parteneriat cu comunitatea.

Programele de dezvoltare comunitara, dintre care primul a inceput in 1997 in judetul Iasi, isi propun sa stimuleze spiritul comunitar si sa coalizeze intreaga comunitate in vederea cresterii bunastarii copiilor. Se lucreaza cu liderii formali si informali din comunitate, reuniti in grupuri de initiativa. Din 2007 grupurile de initiativa se inregistreaza ca asociatii comunitare legal constituite, capabile sa atraga fonduri europene. Programele vizeaza educatia, sanatatea si protectia copilului, agricultura si dezvoltarea rurala, dezvoltarea spirituala.

In 2012 se formeaza Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision care are rolul de a-i implica pe copii in proiectarea actiunilor care le sunt destinate.

 
2007 - Intrarea in UE creeaza oportunitati pentru proiecte dedicate imbunatatirii vietii copiilor

O data cu intrarea in Comunitatea Europeana, WVR initiaza, individual sau in parteneriat, proiecte cu fonduri structurale ce vizeza reducerea abandonului scolar, integrarea sociala pentru copiii si tinerii cu dizabilitati precum si "reinventarea" meseriilor traditionale de la sat.

2010 - Incepe proiectul de reducere a abandonului scolar "Alege Scoala!", desfasurat in parteneriat cu Patriarhia Romana, de care, timp de trei ani, au beneficiat aproape 30.000 de copii din toata tara.

2010 – 2013 - Pentru 900 de copii si tineri defavorizati din 9 localitati se desfasoara proiectul "Centrul multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est si Sud-Vest Oltenia" care ofera servicii de recuperare psiho-motorie si de integrare in sistemul public de educatie pentru copiii cu dizabilitati si de integrare pe piata muncii pentru tinerii defavorizati social. Unele dintre centrele proiectului reprezinta singura optiune locala pentru astfel de servicii.

Din 2012, 450 de tesatori din Sud-Vestul si Nord-Vestul Romaniei participa la programul "Atelierul de mestesuguri" care le ofera cursuri de tesatorie si management al micii afaceri rurale. 
2000 - Start proiecte de dezvoltare economica

Anul 2000 marcheaza demararea programului "Agricultura si Dezvoltare Rurala", destinat consolidarii activitatii micilor ferme taranesti de subzistenta . Micii producatori, au acces la materiale si tehnologii noi, primesc animale sau mijloace de productie, participa la cursuri de instruire si asistenta tehnica.

2005 - Sunt create doua Centre de Consultanta si Pregatire pentru fermieri la Crit ( Brasov) si Scanteia (Iasi).

2007 – WVR sprijina micii fermieri sa identifice produse traditionale cu potential de a deveni marci locale omologate si de a fi distribuite pe pietele europene. Fermierii sunt incurajati sa formeze asociatii profesionale si sa acceseze fonduri europene.

2011 - Se finalizeaza Programul de Dezvoltare Comunitara WVR din Iasi. La incheierea programului economic, 9 asociatii agricole erau active. Aceasta experienta, permite fundatiei sa devina in 2012 membru fondator al Grupurilor de Actiune Locala (GAL) "Stefan cel Mare" din judetele Iasi si Vaslui si al Grupurilor de Actiune Locala (GAL) Transilvania din judetul Cluj.

2012 – Prin proiectul "Produsul de ferma in lantul valoric" desfasurat in judetele Vaslui si Cluj, persoane cu situatie materiala precara primesc donatii de animale si participa la cursuri de crestere a albinelor si caprelor astfel incat in timp sa isi castige independenta financiara.


 
Interventii de urgenta incepand cu 2005

Ca organizatie crestin umanitara, WVR intervine cu ajutoare in timpul cataclismelor nationale importante. Pentru a reduce riscurile in caz de urgenta, fundatia pregateste comunitatile prin traininguri si simulari.

Aprilie 2005 - WVR intervine cu ajutoare de urgenta in comunitatile afectate de inundatiile din judetul Timis. Prin campania "Realitatea face digul", in parteneriat cu Realitatea TV, strange fonduri pentru constructia a 31 de case.

Iunie 2005 – In perioada inundatiilor din Moldova, campania "Tara" in parteneriat cu Realitatea TV strange peste 270.000$ pentru imbunatatirea serviciilor medicale in situatii de urgenta. Astfel, 15 dispensare din judetele Vrancea, Galati si Bacau sunt renovate si dotate cu aparatura medicala performanta.

2006 – Ca urmare a inundatiilor din judetele Dolj, Olt si Calarasi, comuna Rast (Dolj) este relocata. Timp de 2 ani World Vision Romania acorda sprijin celor 4.000 de locuitori – alimente, imbracaminte, kituri igienice, mobilier, materiale de constructii, corturi. Este creat, in premiera in Romania, primul spatiu prietenos pentru copii.

Februarie 2012 – World Vision Romania intervine cu ajutoare de urgenta pentru victimele afectate de iarna foarte grea din judetele Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Ialomita, Valcea, Vaslui,Buzau. Sunt ajutate 4.300 de persoane din 75 de localitati, dintre care 2.333 copii. 
Burse pentru liceu din anul 2008

"Vreau in clasa a noua!" este un program de burse scolare pe care World Vision Romania le acorda copiilor fara posibilitati materiale din mediul rural care au rezultate bune la invatatura si care doresc sa continue scoala la un liceu din oras.

Bursele sunt oferite de donatori romani si acopera parțial costurile administrative, de transport, materiale de studiu. Adolescentii participa la activitati de dezvoltare personala care ii ajuta sa se adapteze mai usor la mediul social si scolar.

Prima generatie de bursieri "Vreau în clasa a noua!" a absolvit in iunie 2011 cand 202 elevi au terminat liceul. Dintre acestia 42% au intrat la facultate continuandu-si astfel studiile. In 2012 au absolvit 114 tineri. 


World Vision International

World Vision s-a nascut din viziunea unui om – pastorul Bob Pierce.

In 1947 pastorul Bob Pierce a intalnit o profesoara numita Tena Hoelkedoer, in timp ce se afla in drum spre China. Aceasta i-a aratat un copil abandonat, de care ea nu putea avea grija, si l-a intrebat "Ce aveti de gand sa faceti in privinta ei?" Pastorul i-a dat femeii ultimii sai 5 dolari si i-a promis ca va face asta in fiecare luna, pentru a o ajuta sa aiba grija de fetita.

Aceasta intalnire l-am marcat pe Pastorul Bob Pierce. A inceput sa cladeasca o organizatie prin care sa-i ajute pe copiii din intreaga lume. Aceasta organizatie a luat nastere in 1950.

 
Anii '50

Bob Pierce a creat World Vision pentru a-i ajuta pe copiii ramasi orfani in urma razboiului coreean. Astfel primul program "Sponsorship" a fost demarat de World Vision in 1953 in Coreea ca o solutie pe termen lung pentru copiii aflati in situatii de criza.

Pe masura ce situatia copiilor din Coreea s-a ameliorat datorita programului "Sponsorship", acesta a fost extins in alte tari din Asia si ulterior din America Latina, Africa, Europa centrala si de est.

Astazi, datorita contributiilor lunare ale sponsorilor, World Vision le poate oferi copiilor saraci si comunitatilor in care acestia traiesc acces la apa curenta, hrana consistenta, educatie, servicii medicale si oportunitati economice.

 
Anii '60

In anii '60 World Vision a initiat primele programe de interventii de urgenta, pentru a ajuta victimele dezastrelor naturale cu hrana, imbracaminte si medicamente.

Ulterior, pentru a face rost de proviziile necesare nevoilor imediate ale copiilor si familiilor in situatii dificile, World Vision a inceput sa colaboreze cu corporatii. Astazi donatiile in produse reprezinta aproximativ 30% din veniturile World Vision.

 
Anii '70

In anii '60 si '70, donatiile au continuat sa ia amploare si astfel World Vision a reusit sa ajute tot mai multi copii.

In perioada respectiva, World Vision a inceput sa constientizeze tot mai pregnant nevoia de a lucra cu comunitatea in ansamblul ei pentru a-i ajuta pe copii si pe familiile acestora sa puna capat saraciei.
Astfel World Vision a integrat cu timpul in programele sale de sponsorship pregatirea vocationala si pentru agricultura, iar parintii au inceput sa devina fermieri si sa castige bani prin mici afaceri de familie.

Aceste eforturi de a produce o schimbare durabila s-au transformat in timp in actualele programe de dezvoltare comunitara.
Conceptul nostru de dezvoltare pe termen lung s-a dovedit a avea un rol major in evolutia comunitatii. Dupa ce rezolva nevoile imediate de supravietuire, World Vision lucreaza in parteneriat cu comunitatile pentru a le ajuta sa se autosustina.


 
Anii '80

Un moment de cotitura in istoria noastra a avut loc la inceputul anilor '80 cand Etiopia a fost lovita de o foamete cumplita. Mass media a relatat pe larg despre aceasta nenorocire si despre impactul ei asupra localnicilor astfel incat oameni din toata lumea au donat pentru a ajuta victimele.
World Vision a strans mancare si medicamente in valoare de milioane de dolari, salvand astfel mii de vieti. Odata rezolvata criza initiala, World Vision a demarat un efort sustinut de reconstructie a tarii. Astazi, Etiopia se bucura de recolte bogate, apa curenta si speranta pentru viitor.

Tot in aceasta perioada, World Vision a inceput sa construiasca puturi in comunitati, ceea ce a condus la scaderea semnificativa a mortalitatii infantile. World Vision foloseste adesea problema apei ca un prim punct de contact cu comunitatea, dupa care urmeaza alte proiecte – traininguri cu voluntari pentru a-i invata cum sa foloseasca apa, cursuri medicale, antreprenoriale, de gradinarit, irigatii si alte activitati generatoare de profit.

Astfel satele se transforma din comunitati lovite de boala si saracie in comunitati infloritoare si independente financiar.


 
Anii '90

In 1990, World Vision a inceput sa lucreze in Uganda si apoi in alte tari din Africa, in beneficiul numerosilor copii ramasi orfani din cauza ravagiilor facute de SIDA. In Somalia, World Vision s–a alaturat fortelor de pace ale ONU pentru a oferi ajutor milioanelor de victime provocate de razboiul civil.

In prima parte a deceniului, World Vision a lansat "Foametea de 30 ore" – un proiect prin care tinerii experimenteaza direct consecintele saraciei si strang fonduri pentru a-i ajuta pe copiii infometati din intreaga lume.
Astazi doar in SUA 485,000 de tineri strang anual peste 11 milioane de dolari prin acest proiect.

De asemenea, World Vision a inceput sa promoveze ideea de dreptate pentru copii si saraci, militand pentru interdictia internationala asupra minelor, sfarsitul exploatarii copiilor si oportunitati egale pentru fete.


 
In secolul 21

World Vision a inceput secolul 21 intarindu-si eforturile de advocacy, in special in problemele legate de protectia copilului si eradicarea saraciei. Fundatia a devenit mai activa in munca cu guvernele si alte organizatii pentru a adresa probleme precum exploatarea copilului prin munca, copiii aflati in conflicte armate si exploatarea sexuala a femeilor si copiilor.

In 2000 World Vision a lansat Initiativa pentru Speranta ca raspuns la cea mai mare criza umanitara a omenirii – HIV si SIDA. Pana in 2006, aproape 399,000 orfani si copii vulnerabili din comunitatile lovite de SIDA fusesera ajutati. In Statele Unite ale Americii, dupa atacurile teroriste din 11 septembrie, World Vision a oferit ajutor localnicilor care nu beneficiau de nici un program de ajutor. Ulterior, World Vision a creat programe de interventie urgenta prin care a donat mancare pentru un milion de persoane din Afghanistan.

In 2002, World Vision impreuna cu alte ONG-uri partenere, a primit unul dintre cele mai mari granturi pentru interventii de urgenta din istorie pentru a oferi hrana zecilor de milioane de africani afectati de cea mai severa foamete din sudul Africii.

In decembrie 2004, cand tsunami-ul masiv a devastat sudul Asiei, cei 3.700 de angajati World Vision au reactionat imediat cu donatii generoase care i-au ajutat pe localnici sa-si recladeasca in timp vietile – case noi, scoli noi, oportunitati economice.