Școala din valiză. Pregătește-te pentru viitor!

„Școala din valiză” este un program inovator, unic în România, al cărui scop principal este dezvoltarea competențelor de utilizare a tehnologiei de către profesorii şi elevii din mediul rural. În prezent, la puțin peste un an de la lansare, programul este operațional în 22 de unități de învățământ din 11 județe, având peste 11.000 de beneficiari, dintre care 6.000 de beneficiari direcți (profesori și elevi).

Programul are trei componente principale.

  • Prima este dotarea școlilor cu infrastructură hardware mobilă, oferită gratuit acolo unde aceasta fie este absentă, fie deficitară. Dezvoltate pe baza conceptului „instant classroom”, aceste echipamente constau într-un kit special conceput pentru școlile unde accesul la internet este limitat sau care nu dispun de calculatoare pentru elevi. Kitul are forma unei valize care conține câte un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, un server mobil, un videoproiector, un sistem audio, o soluție încorporată de încărcare a echipamentelor, un router wi-fi și un modem 4G. Astfel, elevii au acces în timpul lecțiilor la resursele digitale puse gratuit la dispoziție prin proiect, precum lecții virtuale și materiale educaționale în format digital.
  • A doua componentă a programului reprezintă totodată obiectivul său de ansamblu: formarea competențelor digitale ale profesorilor, cu aplicabilitate directă în activitatea de la clasă. „Școala din valiză” răspunde astfel unei probleme de ordin sistemic a învățământului preuniversitar din România, respectiv deficitul de competențe în ceea ce privește utilizarea tehnologiei în scopuri educaționale.
  • A treia componentă este reprezentată de platforma scoaladinvaliza.ro și resursele educaționale disponibile prin intermediul acesteia, respectiv lecții digitale create de profesori, accesibile gratuit tuturor celor care își creează un cont pe platformă. De la închiderea școlilor, profesorii au creat peste 5.000 de lecţii digitale în platforma www.scoaladinvaliza.ro, cu peste 500% mai mult faţă de ultimele şase luni. 4.000 dintre aceste lecții au fost accesate de elevi, număr în creştere cu aproape 700% față de perioada anterioară instituirii restricțiilor.

Proiectul Școala din Valiză este desfășurat în parteneriat de Fundația World Vision România și Fundația Vodafone România.

Donează