Sănătate Rurală

Sănătate rurală

World Vision România militează pentru asigurarea unui mediu de viaţă sănătos pentru copiii din mediul rural şi pentru asigurarea accesului la asistenţă medicală. Derulăm programe prin care ne străduim să îmbunătăţim sănătatea persoanelor din mediul rural, începând de la sănătatea femeilor gravidei si până la cea a copiilor şi a tinerilor.

De ce este o prioritate?

În ciuda faptului că procentul populaţiei care nu a avut acces la servicii medicale a scăzut în ultimii ani, România continuă să fie la mare distanţă față de media Uniunii Europene (9,4% în România față de 3,2% în UE în 2015). Doar 82% din populația României dispune de asigurarea socială de sănătate, principalele grupuri neasigurate fiind persoanele care lucrează în agricultură sau cele care nu sunt angajate cu forme legale în sectorul privat, persoanele care desfășoară activități independent, șomerii şi romii care nu au cărți de identitate.

Care sunt problemele?

România înregistrează cea mai ridicată rată a mortalităţii materne şi infantile din Europa. Principala cauză pentru această situaţie este lipsa de echitate în ceea ce priveşte accesarea serviciilor adecvate şi performante de asistenţă medicală pentru mamele şi copiii din mediul rural. Pachetul acoperit de asigurările sociale de sănătate este subfinanțat de stat, analizele sau investigațiile de laborator sunt acoperite de stat doar în primele zile ale lunii, pacienții fiind obligați să plătească oficial sau informal pentru aceste servicii dacă au nevoie de serviciile medicale în acea lună. Calitatea îngrijirii este unul dintre punctele slabe ale reglementării îngrijirii sănătății. În zona rurală, asistența medicală este acoperită doar de medicul de familie și parțial de asistenții medicali comunitari. Sistemul actual de plăți pentru medicii familie îi încurajează să maximizeze numărul de pacienți înregistrați, dar nu îi încurajează să ofere un pachet complet de servicii de îngrijire primară și preventivă.

Care este viziunea noastră?

Dreptul la sănătate reprezintă unul dintre drepturile fundamentale ale omului. World Vision România consideră că dreptul la sănătate este asigurat în momentul în care toate persoanele au acces la servicii de sănătate şi la informaţii corecte şi complete, precum şi la servicii medicale la preţuri accesibile. Persoanele neasigurate au dreptul la un pachet de prestații minime, care acoperă urgențele care amenință viața, bolile predispuse la infecții și bolile epidemice și îngrijirea în timpul sarcinii.

Sănătatea rurală în cifreseparator4

null

Mortalitatea maternă în România este de 14,4 decese materne la 100.000 de născuți vii în 2015, triplu față de media UE-27 (4,7 decese materne la 100.000 născuți vii)

null

17,54% din populaţia României nu beneficiază de asigurare medicală; peste 3,4 millioane de persoane din care 1,4 millioane trăiesc în mediul rural; România alocă procentul cel mai mic din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sănătate din Uniunea Europeană: 5,1% din PIB (2014)

null

15,7% din copii născuţi în 2015 în România au fost identificaţi ca fiind vaccinaţi incomplet (în 2017)

De ce ne implicăm?

Sănătatea copiilor şi a mamelor trebuie să fie asigurată indiferent de mediul în care aceştia trăiesc, iar orice fel de încălcare a acestui drept trebuie prevenită. Considerăm că fiecare persoană are dreptul să i se asigure condiţii pentru a se bucura de cea mai bună stare de sănătate şi să beneficieze de servicii medicale adecvate.

Cum ne implicăm?

Una dintre misiunile asumate de World Vision România este de a le oferi copiilor și famiilor din mediul rural acces la servicii îmbunătățite de sănătate. Milităm pentru respectarea drepturilor copiilor şi adulţilor din mediul rural care privesc accesul la servicii de sănătate medicale competente, complete, gratuite şi necondiţionate.

Cum lucrăm cu adulții

  • Suntem alături de 15.000 de femei vulnerabile de vârstă fertilă, astfel încât să îşi cunoască şi să-şi exercite drepturile legale de asistenţă medicală prenatală și sănătate reproducerii.
  • Creștem competențele pentru personalul medico-sanitar din comunitățile rurale în scopul îmbunăţirii furnizării de servicii integrate de îngrijire pre şi post-materne.
  • Desfășurăm sesiuni de informare și educare privind utilizarea serviciilor integrate de planificare familială și de asistență medicală maternală precum şi utilizarea aplicaţiilor pentru planificare familiala şi asistenţă prenatală.

Cum lucrăm cu copiii

  • Organizăm sesiuni de informare pentru ca tinerii să înțeleagă schimbările survenite în adolescenţă şi să adopte un comportament responsabil în relaţiile sexuale pentru prevenirea sarcinilor nedorite şi avorturilor la minore;
  • Oferim ajutor de urgenţă pentru copiii care au nevoie de controale medicale şi tratamente pe care părinţii nu şi le pot permite;

Îi învăţăm pe copii noţiuni de igienă şi sănătate pe care le transmit apoi familiilor. Astfel nivelul de educaţie privind igiena şi sănătatea creşte, iar riscul îmbolnăvirilor scade.

Cum îmbunătăţim sănătatea în mediul rural

0
de persoane pot merge la doctor în satul lor, în cabinete locale utiliate;
0
de școli și grădinițe au apă potabilă și toalete igienice;
0
de medici și asistente instruite;
0
mame care ştiu cum să-și hrănească copiii corect;
0
copii şi tineri au şanse de a fi mai bine îngrijiţi şi hrăniţi, după ce au fost instruiţi pentru o viaţă sănătoasă

În prezent, programele World Vision România lucrează pentru 22.000 de copii. Toţi sunt înscrişi în sistemul educaţional şi sunt monitorizaţi pentru a ne asigura că primesc tot sprijinul de care au nevoie pentru a nu renunţa la educaţie.

Proiectele care schimbă sănătatea rurală în prezent separator4

Proiecte finalizate separator4

Centru de excelenţă HIV/SIDA

World Vision România a fost ales drept centru de excelenţă HIV/SIDA pentru birourile World Vision din Orientul Mijlociu și Europa de Est (MEERO) – Liban, Ierusalim, Cisiordania și Gaza, Albania, Bosnia, Kosovo, Serbia și România, Cecenia, Armenia, Azerbaijan și Georgia precum şi Afganistan. În România, proiectele derulate de World Vison pentru persoanele care trăiesc cu HIV / SIDA au adus o schimbare de mentalitate necesară în rândul familiilor şi comunităţilor care au contribuit la prevenirea răspândirii viruslui dar şi la îngrijirea persoanelor. Proiectul a contribuit şi la formarea personalului medical, a educatorilor și cadrelor didactice și a altor lideri formali ai societății românești. Experiența World Vision România în ceea ce privește epidemia HIV / SIDA și expertiza și experiența personalului în activități de prevenire au fost puse la dispoziţia ţărilor din parteneriatul World Vision International şi folosite drept un model de abordare a acestor epidemii.

Împreună pentru sănătatea copiilor

În perioada 2013 – 2015, programul „Împreună pentru sănătatea copiilor” a reuşit să îmbunătăţească serviciile medicale pentru copiii din mediul rural, în special în domeniul sănătăţii şi nutriţiei sugarului şi copilului mic.  Scopul programului a fost de a contribui la creşterea capacităţii profesioniştilor din asistenţa primară din mediul rural de a adresa problemele specifice legate de nutriţia, creşterea şi dezvoltarea copiilor sub 5 ani, atât prin consiliere individuală cât şi prin educaţie pentru sănătate în grup a mamelor/familiilor copiilor 0-5 ani.  Pachetul educaţional a fost dezvoltat şi implementat de Centrul Naţional pentru Studii în Medicină de Familie cu sprijinul World Vision România şi a fost acreditat de Colegiul Medicilor şi de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România.

Mame Bune, Copii Sanatoşi

În perioada 2011-2013, 1.028 de copii au fost mai bine îngrijiţi deoarece mamele lor, 522 de femei, au participat la cursurile „Mame Bune, Copii Sănătoşi”. Acest proiect de educaţie pentru sănătatea mamei şi a copilului de până la 2 ani este axat pe instruirea asistenţilor medicali şi informarea viitoarelor mame şi tinerelor mămici. Partenerul proiectului a fost Ordinul Asistenţilor Medicali, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Generalişti din România (OAMMAMGR). Proiectul a fost demarat în urma unui studiu World Vision România care a arătat că mamele din zona rurală nu merg la control de specialitate în timpul sarcinii, renunţă la alăptat înainte că bebeluşul să împlinească 6 luni, diversifică alimentaţia nou-născutului în mod haotic şi nu recunosc semnele precoce ale bolilor copilului.

Copiii de la sate învaţă deprinderi de igienă şi sănătate

Prin participarea la Cluburile copiilor sau la proiectele pilot „Şcoală după şcoală”, în tabere şi excursii, copii dobândesc deprinderi de igienă şi sănătate pe care le transmit apoi familiilor. Astfel, nivelul de educaţie privind igiena şi sănătatea creşte, iar riscul îmbolnăvirilor scade. Prin cursurile de igienă organizate în şcoli în ultimii 4 ani, Fundaţia World Vision România a ajutat 5.684 de copii să se îngrjească mai bine şi să se ferească de boli.

Împreună pentru viitor

În 2015 am finalizat proiectul în care, timp de 18 ani, am lucrat cu copiii şi apoi cu tinerii afectaţi în mod direct de HIV, precum şi cu familiile lor, pentru a-i sprijini în nevoia lor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.  În tot acest răstimp am fost alături de ei şi le-am oferit consiliere individuală, adaptată nevoilor lor – de la consiliere profesională la implicarea în activităţi antreprenoriale cu scopul de a le dezvolta abilităţile antreprenoriale, în demersul lor de a deveni independenţi, oferindu-le astfel şanse reale de a se integra în societate.  În toţi aceşti ani, peste 500 de copii și tineri care trăiesc cu HIV / SIDA, alături de părinţii lor, au fost susținuţi prin acest proiect. Aceştia au beneficiat de peste 12.000 de ore de consiliere psihologică și vocațională specializată. Peste 16.000 de copii din școlile județului Constanța au fost informaţi despre educația pentru sănătate în cadrul campaniilor anuale. 100 de preoți au fost informați prin intermediul unor cursuri specializate despre HIV și SIDA prin intermediul metodologiei Channels of Hope.

Centrele Multifuncţionale oferă şanse pentru copiii şi tinerii vulnerabili

http://centrumultifunctional.worldvision.ro/

În perioada 2011 – 2013 am desfăşurat proiectul cu co-finantare europeană Centrul Multifuncţional, prin care peste 900 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din jud. Cluj, Dolj şi Vâlcea, Constantă şi Bucureşti – Ilfov au fost ajutaţi să aibă acces la educaţie şi locuri de muncă, precum şi la servicii de recuperare. În cele 9 centre specialiştii noştri – psihologi, logopezi, kinetoterapeuţi şi asistenţi sociali – aplică cele mai moderne tehnici de recuperare, completate cu activităţi de incluziune socială pentru copii şi părinţii. Folosim terapii complementare bazate pe arte vizuale, jocuri, muzica, dans, oferim suport spiritual şi emoţional, îndrumare în creşterea şi îngrijirea copilului cu dizabilităţi.

Complexul de Servicii Sociale "Sfânta Maria" din Bucuresti- sectorul 5 a schimbat vieţile a 1000 de copii şi părinţi

Complexul de Servicii Sociale “Sfânta Maria”, fost centru de plasament, este primul centru din sectorul 5 care oferă servicii sociale şi educaţionale integrate pentru copiii aflaţi în dificultate şi părinţii lor. În complex îşi desfăşoară activitatea Centrul Rezidenţial pentru 20 copii cu dizabilităţi severe, Centrul Maternal cu o capacitate de 8 cupluri mamă-copil, Centrul de Zi pentru copii cu vârste între 2 – 4 ani din familii aflate în dificultate şi cu nevoi sociale.

În Centrul de Zi, 40 copii cu dizabilităţi cu vârste între 0 şi 10 ani fac recuperare înainte de a merge mai departe la grădiniţă şi şcoala. Momentan complexul Sfânta Maria se afla în curs de transmitere a bunelor practici de la specialiştii World Vision România către personalul DGASPC Sector 5, partenerul nostru.

Donează