Protecția copilului
Niciun alt factor nu determină în mai mare măsură destinul unui copil din România decât locul unde se naște. În rândul copiilor cu vârste de până la 17 ani, riscul de sărăcie și excluziune socială este cel mai ridicat din UE: 41,7% (Eurostat, 2017). Altfel spus, patru copii din zece riscă să trăiască fie în sărăcie, fie la marginea societății, în mediul rural această proporție fiind de trei ori mai mare față de mediul urban. Copiii de la sate au acces limitat – sau nu au deloc – la lucruri elementare, de la educație, asistență medicală, bunuri esențiale precum încălțămintea și chiar hrană. Copiii din mediul rural sunt cei mai vulnerabili membri ai unor comunități vulnerabile și au nevoie de protecție – fizică, împotriva abuzurilor –, dar și sprijin pentru a-și satisface nevoi de bază precum hrana sau îmbrăcămintea.
La un nivel primar, protecția copilului înseamnă asigurarea securității fizice. Violența asupra copilului apare atât în familie, cât și la școală – fenomenul bullying-ului (acte de violență fizică și verbală comise de colegi) fiind o problemă în creștere. Cazurile raportate de violență împotriva copiilor, mai ales cele petrecute în familie, sunt cu certitudine mai puține decât numărul lor real. Violența îmbracă forme multiple – de la abuzurile fizice la cel emoțional, neglijare, abuz sexual, exploatare sexuală sau prin muncă, privare de libertate etc. Faptul că unele forme de abuz, precum cel emoțional și chiar unele forme de disciplinare fizică, nu sunt percepute ca violențe asupra copilului de către o parte relativ mare a populației, inclusiv de către părinți, este un fenomen îngrijorător. Aceste forme de violență afectează însă în mod direct dezvoltarea fizică și mentală a copiilor.
Sărăcia şi excluziunea socială sunt factori care determină stresul, la rândul său o cauză a violenţei, însă cea mai multă violenţă se naşte chiar din violenţă. Cel puţin un milion şi jumătate de copii din România sunt expuşi direct la un mediu degradant şi violent. Marea majoritate a românilor – peste 90%! – consideră că actele de violență sunt doar cele care lasă urme (vânătăi și cicatrici), sau bătaia fără motiv, iar 27% dintre părinți le-au aplicat copiilor pedepse corporale. Reciproc, doar unu din zece români nu și-ar lovi niciodată copilul. Mai bine de jumătate din cei care își lovesc copiii o fac din motive de ordin moral („e spre binele copilului”).
În România, în fiecare oră, doi copii sunt victime ale violenţei domestice, acestea fiind doar cazurile raportate autorităţilor. Deşi numărul copiilor continuă să scadă, fiind în prezent cu circa 40% mai mic faţă de 1990, cel al abuzurilor se menține la un nivel relativ constant, între 14.000 și 15.000 de cazuri anual.
Majoritatea actelor de violenţă îndreptată împotriva copiilor se întâmplă în spatele uşilor închise, nu sunt raportate şi deci nu apar niciodată în statistici, însă ele lasă întotdeauna urme asupra dezvoltării psihice a copiilor și, uneori, chiar sechele fizice. Bullyingul din școli este o problemă în creștere accelerată, de la circa 5.190 de cazuri înregistrate la Telefonul Copilului în 2017 la 7.400 în 2018.
Bătaia nu este ruptă din rai, iar pedepsele corporale nu se justifică în nicio situație. Unul din obiectivele-cheie ale Fundației World Vision România este să protejeze copiii de violență și să îi implice în procesele de luare a deciziilor asupra aspectelor care îi privesc. Astfel, organizația derulează programe menite să le arate părinților că disciplina se poate face și fără a apela la violență. Există metode pozitive de disciplinare, iar creșterea copiilor nu implică neapărat disciplina. Consecventă misiunii sale creștine, World Vision crede în educația bazată pe blândețe, cu iubire și toleranță. Un copil care crește într‑o familie în care aceste virtuți creștine sunt prețuite și puse în practică se poate maturiza fericit și împlinit. Nu este nevoie de constrângeri dacă în familie există reguli respectate de toată lumea, iar educația copiilor se face cu duhul blândeții.
De asemenea, World Vision România susține participarea copiilor în procesele de luare a deciziilor, inclusiv cu privire la mecanismele de protecție față de violență pe care le au la dispoziție. Copiii trebuie să fie reprezentați în fața societății. Credințele și nevoile lor, aspirațiile și așteptările lor trebuie avute întotdeauna în vedere. Astfel au luat naștere proiecte precum Consiliul Consultativ al Copiilor, structură deliberativă la nivel național.
Mediul rural în cifre
86% din abuzuri se înregistrează în familie, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, și 56% în mediul rural; aproximativ 15.000 de cazuri de violență asupra copilului au fost raportate în 2018, dintre care 1.173 de cazuri de abuz fizic.
52.608 copii trăiesc în sistemul de protecție special (16.961 de copii în servicii de tip rezidențial, 35.647 în servicii de tip familial) la 31 martie 2019, conform datelor Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.
În mediul rural, unu din doi copii este sărac. Unu din 11 copii se duce la culcare flămând. Peste un sfert dintre copiii din mediul rural spun că familia nu are suficienți bani să le asigure îmbrăcămintea necesară.
Fundaţia World Vision România acționează în domeniul protecției copilului pe două paliere majore: programe și proiecte de educație parentală, de informare a părinților cu privire la drepturile copilului, despre efectele violenței domestice asupra copiilor și metode de prevenire și evitare a abuzurilor, elaborarea de mecanisme de protecție, precum și programe de cetățenie participativă a copiilor. Aceste inițiative sunt derulate, în multe cazuri, cu sprijinul comunităților locale, al autorităților, partenerilor instituționali și al voluntarilor.
Fundaţia World Vision participă activ la campania mondială de luptă împotriva violenţei asupra copiilor, “It Takes a World to End Violence Against Children”, care se desfăşoară în peste 80 de ţări din lume.
Cum transformăm mediul rural

În prezent, aproape 22.000 de copii din 98 de comunități sunt beneficiari ai programelor World Vision România. Toţi sunt înscrişi în sistemul educaţional, în multe cazuri cu sprijinul activ al organizației, şi sunt monitorizaţi pentru a ne asigura că primesc tot sprijinul de care au nevoie pentru a nu renunţa la școală.
Proiectele care schimbă mediul rural în prezent 
Bătaia este o formă de disciplinare a copiilor foarte răspândită în România. Aproape o treime dintre părinți le-au aplicat copiilor pedepse corporale, din diferite motive. Proiectul „Disciplinează fără să rănești!” a constat într-o campanie de informare și educare a părinților cu privire la consecințele violenței domestice asupra copiilor, accentul punându-se pe metodele nonviolente de educare. Campania s-a derulat în comunitățile rurale din județele Vaslui și Ialomița și a vizat, într-o primă etapă, 200 de părinți din 13 comunități locale, care au aflat cum pot gestiona relația cu un copil dificil fără a folosi instrumente punitive, dar și, pe de altă parte, cum se poate construi un mediu familial pe baza unor valori creștine ca blândețea, iubirea și toleranța.
Educația copilului începe de acasă – de multe ori, chiar cu educația părinților. Mulți părinți nu știu cum să gestioneze relația cu un copil dificil, cum să îi planifice viitorul, ce drepturi are copilul sau unde pot obține informații și ajutor. Proiectul „Școala părinților” s‑a desfășurat în două comunități clujene (Aghireșu și Iara), cu participarea a 26 de mame, care au luat parte la întâlniri săptămânale, în care au discutat și au aflat informații despre creșterea copilului. Din cele 26 de mame participante, 22 au demonstrat că au învățat lucruri noi.
„Vocea și acțiunea cetățeanului” reprezintă metoda prin care Fundaţia World Vision România asigură procesul de consultare și de dialog constructiv între părinţi, elevi, personalul școlilor și decidenții politici locali. Procesul de consultare se realizează prin informarea părinților și elevilor cu privire la dreptul la educație și la standardele de calitate ale procesului educaţional. Ulterior, părinţii şi elevii analizează măsura în care standardele de calitate din școala din comunitatea lor sunt respectate şi, alături de personalul școlii și de reprezentanții autorităților locale, reușesc să identifice atât problemele cu care se confruntă școala precum și posibile soluții pentru remedierea lor. La final, se elaborează un plan de acțiune în care fiecare dintre participanţi (părinţi, elevi, profesori, autorităţi locale) își asumă responsabilități bine definite și contribuie cu propriile resurse la efortul comun de îmbunătățire a calității educației în comunitatea sa.
În 2016, prin Birourile Zonale din judeţele Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vaslui, Vâlcea, au fost inaugurat centre de resurse comunitare pentru prevenirea abuzului, neglijării și exploatării copilului, care funcționează în cadrul serviciilor de asistență comunitară asigurate de Fundația World Vision România. Prin centrele de resurse comunitare, Fundaţia World Vision România, pe de o parte, acordă servicii de asistență comunitară, de prevenire, limitare sau înlăturare a efectelor care pot afecta domeniul protecției copilului, familiilor și a altor categorii de persoane vulnerabile, asigurarea standardelor minime de calitate aplicabile prin servicii sociale de calitate.
Serviciile de asistență comunitară pentru adulți (persoane aflate în dificultate), deschise
în Cluj și Dolj, sunt specializate în oferirea de servicii sociale persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate, persoane de etnie romă, familii monoparentale, familii cu mai mult de doi copii, alte grupuri vulnerabile.
Copiii trebuie să reprezentați în fața societății. Vocea lor, care de cele mai multe ori lipsește din dezbaterile publice care îi privesc, trebuie să fie auzită, iar credințele și nevoile lor, aspirațiile și așteptările lor trebuie luate în considerare. Consiliul Consultativ al Copiilor este un organism înființat în 2012, cu sprijinul World Vision România, cuprinzând 12 copii și tineri aleși pe un mandat de doi ani pentru a fi vocea celor circa 40.000 de copii din județele unde ne desfășurăm: Cluj, Dolj, Ialomița, Vaslui și Vâlcea. Inițiativele Consiliului Consultativ al Copiilor au acoperit în 2018 un spectru larg de probleme: de la o campanie de conștientizare cu privire la fenomenul de bullying în școală, care a vizat 1200 de elevi din 13 comunități rurale din județul Vaslui, la elaborarea raportului „Rolul copiilor în prevenirea violenței în România”, ca parte a campaniei globale „It Takes a World to End Violence Against Children”. De asemenea, tinerii din Consiliu au reprezentat copiii din România la evenimente internaționale precum conferința „Youth, Peace and Security European Regional Consultation”, desfășurată la Bruxelles în noiembrie 2017 și mai 2018.
Studii si Rapoarte 
Studiul „De ce lovim copiii”
Studiul „De ce lovim copiii?” este un studiu de segmentare, care arată cum diferite grupuri de părinţi justifică prin modalităţi diferite utilizarea violenţei asupra copiilor. Cercetarea a fost realizată de către Reveal Marketing Research pentru Fundaţia World Vision România şi face parte din campania naţională de conştientizare publică cu privire la violenţa asupra copilului, pe care World Vision România o derulează, ca parte a campaniei globale „It takes a world to end violence against children”, realizată de World Vision International.
Raportul „Impactul mediatizării violenţei asupra copiilor şi tinerilor din oraşul Negreşti”
Raportul „Impactul mediatizării violenţei asupra copiilor şi tinerilor din oraşul Negreşti” ilustrează demersul unui grup de 15 copii pentru a identifica impactul pe care îl are mediatizarea violenţei (prin intermediul diferitelor programe de televiziune, dar şi a informaţiilor şi imaginilor care circulă pe internet), asupra dezvoltării copiilor şi tinerilor din Negreşti. Scopul acestei cercetări a fost de a trage un semnal de alarmă, în rândul membrilor comunităţii, despre riscul expunerii copiilor la informaţii cu caracter violent. Pe baza rezultatelor cercetării se vor organiza viitoarele activităţi, care să promoveze concluziile acestei cercetări.
Raportul „Rolul copiilor în prevenirea violenţei în România
Raportul „Rolul copiilor în prevenirea violenţei în România” ilustrează activităţile desfăşurate de către membrii Consiliului Consultativ al Copiilor WVR în comunităţile partenere din România. Peste 1.600 de copii din România au aflat mai multe despre violenţă, în toate formele ei, efectele şi mijloacele pe care le au la dispoziţie pentru a preveni violenţa. Toate aceste informaţii au ajuns la ei prin intermediul unor serii de activităţi derulate de tinerii din Consiliul Consultativ al Copiilor, alături de cei din grupurile de iniţiativă locală, fiind îndrumaţi de către reprezentanţii World Vision România, profesori, părinţi şi chiar reprezentanţi ai Poliţiei. În funcţie de nevoia identificată şi de specificul zonei, tinerii au iniţiat concursuri de desene, sesiuni de informare, au realizat şi împărţit pliante şi afişe, dar au organizat şi tabere de vară şi au publicat articole în Revista Elevilor. În plus, tinerii au realizat chiar şi o cercetare prin care au atras atenţia asupra faptului că tinerii, alături de părinţi, ar trebui să participe la mai multe campanii de informare privind pericolele pe care le ascund materialele cu caracter violent din media.
Inițiată în 2005, seria de studii „Bunăstarea copilului din mediul rural” prezintă rezultatele unor cercetări derulate la fiecare doi ani, singurele de acest gen întreprinse în România, cu privire la calitatea vieții copiilor care locuiesc la țară. Cercetarea monitorizează și evaluează situația copiilor din mediul rural, urmărind evoluția și factorii determinanți ai schimbărilor din viața acestora. Cele mai recente patru ediții ale studiului (2012-2017) au utilizat aceeași metodologie, astfel încât rezultatele sunt comparabile și pot fi utilizate pentru a urmări tendințe mai largi. Astfel, rapoartele furnizează informații de calitate pentru decidenți, precum și direcții de acțiune pentru inițiativele World Vision în ceea ce privește bunăstarea copiilor.
Raportul „Rolul copiilor în prevenirea violenţei în România
La momentul lansării campaniei de luptă împotriva violenţei asupra copiilor – End Violence
Against Children – Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România a decis să ne susţină activ în acest demers.
Raportul „Rolul copiilor în prevenirea violenţei în România este realizat de Consiliul Consultativ al Copiilor şi cuprinde o serie de recomandări şi activităţi desfăşurate de copii pentru a preveni fenomenul violenţei în comunitatea lor
Raportul „Impactul mediatizării violenţei asupra copiilor şi tinerilor din oraşul Negreşti”.
În perioada aprilie – iulie 2017, în contextul campaniei globale „It takes a World to End Violence Against Children” , 14 copii din oraşul Negreşti, judeţul Vaslui, voluntari ai Fundaţiei World Vision România şi membri ai grupului TiN, au desfăşurat o cercetare la nivelul oraşului Negreşti pentru a identifica impactul pe care îl are mediatizarea violenţei (prin intermediul diferitelor programe de televiziune, dar şi a informaţiilor şi imaginilor care circulă în mediul online) asupra dezvoltării copiilor şi tinerilor.
Scriem pentru drepturi
Raportul “Scriem pentru Drepturi – Scrisorile Copiilor din România” este dedicat aniversării a 25 de ani de la ratificarea Convenţiei ONU privind Drepturile Copilului în ţara noastră. Membrii Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision care au încurajat copiii din comunittaile rurale de care aparţin să scrie scrisori în care să militeze pentru drepturile copiilor din România. Micii scriitori provin din comunităţile rurale unde fundaţia World Vision România îşi desfăşoară activitatea. Cele mai bune 25 dintre aceste scrisori au fost selectate de către membrii consiliului şi sunt prezentate în acest document.