Dezvoltare economică rurală

Dezvoltare economică rurală

Dăruim nu doar ajutor, ci și oportunități pentru oamenii săraci, dar muncitori de la sate. 

De ce este o prioritate?

În mediul rural, sărăcia este principala problemă cu care se confruntă comunitățile locale. Sărăcia duce la abandon școlar, care la rândul său le neagă copiilor practic orice șansă la o viață mai bună. Sărăcia înseamnă lipsa resurselor de orice fel – de la un loc de muncă și un venit stabil la bunurile de strictă necesitateLa țară, unu din doi copii este sărac, un nivel record în UE, iar 34% dintre ei trăiesc în sărăcie extremă. Acești copii sunt mult mai expuși riscului de a abandona școala. În foarte multe cazuri, familia nu își permite să îi țină la cursuri, iar ei sunt nevoiți să muncească pentru a întreține gospodăriaCopiii nevoiași de la țară știu că sărăcia dezumanizează, căci ei resimt în fiecare zi, la școală, rușinea de a fi sărac. World Vision România susține astfel sprijinirea acestor familii cu ajutoare materiale, pentru a le oferi independență financiară și a le reda acestor oameni demnitatea, dar și dezvoltarea de mici afaceri rurale, pentru a le oferi o șansă de a scăpa din cercul vicios al sărăciei. Iar celor tineri le arătăm ce oportunitate extraordinară înseamnă agricultura și educația agricolă și cum își pot făuri un viitor chiar la ei acasă, în sat, contribuind totodată la dezvoltarea comunităţii. 

Care sunt problemele?

La sat, sărăcia este persistentă, de lungă durată și are ca rezultat o stare de deznădejde profundă, de neîncredere că viața poate fi mai bună. Aceasta este ceea ce World Vision România numește „sărăcire spirituală” – lipsa totală de speranță într-un viitor mai bun și de încredere în sine. Alcoolismul, abandonul școlar, violența domestică și destrămarea familiilor sunt în mare parte simptome ale acestei stări de neputință. Sărăcia duce la un cerc vicios, de la lipsa accesului la educație la un viitor în care opțiunile sunt fie emigrarea, fie a continua să trăiești în sărăcie, reluând ciclul de la capăt cu propriii copii. 

Care este viziunea noastră?

World Vision România crede în potențialul ruralului de a le oferi locuitorilor de acolo un cămin și un mediu prielnic dezvoltării. Credem că agricultura secolului XXI are o importanță strategică și poate fi o sursă reală de venituri pentru oameni și de dezvoltare economică pentru comunități, cu condiția ca oamenilor de la țară să li se ofere acele șanse de care au disperată nevoie. Suntem convinși că agricultura este o soluție pentru combaterea sărăciei pe termen lung și pentru transformarea satului românesc într-un mediu efervescent, antreprenorial, care exploatează beneficiile tehnologiilor moderne. Credem în agricultura responsabilă, ce utilizează tehnologii de ultimă oră, cu resurse umane calificate, pentru a pune pe masa oamenilor o mâncare sănătoasă și curată, produsă fără a afecta mediul natural. 

Mediul rural în cifreseparator4

null

Peste 70% din șomerii din România provin din mediul rural. 11% dintre copiii săraci lipsesc de la școală ca să muncească. Un sfert din locuitorii de la sate au absolvit doar patru clase.

null

Doar 25% din producția de lapte este procesată, față de media UE de 90%.

null

8 mld. de euro în finanțări europene pentru agricultură (2014-2020).

De ce ne implicăm?

Sărăcia nu trebuie să fie o condamnare. Există numeroase exemple de oameni care au reușit în agricultură, uneori doar prin forțe proprii. Satul românesc poate renaște, dacă oamenii sunt ajutați să facă primii pași. Susținem copiii din familii sărace să meargă la școală, iar părinților le oferim sprijin material pentru nu mai depinde de ajutorul oferit de stat. Iar celor care doresc și pot să o facă, le oferim sprijin pentru a începe câte o mică afacere pe plan local, îi învățăm cum să își hrănească animalele sau ce semințe și soiuri să folosească pe terenul deținut. 

Agricultura României are un uriaș potențial material și uman. Asvem nevoie de ferme moderne, de exploatații productive care să respecte resursele și mediul înconjurător, avem nevoie de hrană naturală și sănătoasă, produsă în satele noastre. Punem accent pe etica muncii harnice și corecte, pe valorile morale, pe respectul față de bogățiile naturii și pe solidaritatea creștină dintre oameni. 

Cum ne implicăm?

Cum lucrăm cu adulții 

World Vision acționează, pentru dezvoltarea economică a comunităților de la sate, în două direcții principale:  

  • cele mai sărace familii primesc o sursă de hrană (stupi, capre, iepuri, rațe, răsaduri, seminţe etc.) dar și unelte, echipamente sau infrastructură (solarii), precum și consiliere şi asistenţă; 
  • familiile de gospodari, dar și micile afaceri locale sau asociațiile de mici producători, care au potențialul de a deveni motoare de dezvoltare ale comunității, beneficiază de consultanță și instruire pentru a putea accesa fonduri europene ori de finanțare pentru a-și putea valorifica producția, ca de exemplu prin deschiderea unor canale de desfacere precum un dozator de lapte instalat instalat în orașul Negrești. 

 

Cum lucrăm cu tinerii 

La țară, abandonul școlar este un fenomen de proporții, în special la finalul ciclului gimnazial. Deși există și baniși oportunități – există încă o infrastructură de licee cu profil agricol, iar tinerii fermieri pot primi prime de instalare de până la 70.000 de euro – generația tânără nu mai este interesată de agricultură.  

Una dintre prioritățile majore ale World Vision România este susținerea formării de specialiști pentru sectorul agricol, profesioniști pregătiți pentru agricultura tehnologizată și responsabilă a mileniului III. Sprijinim liceele agricole pentru ca ele să poată oferi programe educaționale relevante pentru economia locală, care să pună accent pe învățarea practică și pe dezvoltarea de afaceri, pentru că tinerii au nevoie să își găsească mai ușor de lucru, iar cei cu spirit întreprinzător au nevoie de pregătire de specialitate.  

În acest sens, unul dintre principalele obiective este să combatem percepția publică, foarte răspândită, că agricultura este pentru lucrătorii necalificați; dimpotrivă, operarea mașinilor agricole moderne, cum ar fi combinele, necesită o calificare relativ înaltă, iar o carieră în domeniu poate aduce satisfacții financiare. Un șef de fermă poate câștiga, în prezent, circa 3.500 de euro pe lună. De asemenea, dezvoltăm modele de practică la ferme, oferim cursuri de antreprenoriat pentru elevi și module de formare și consultanță pentru profesorii care doresc să acceseze finanțări pentru diferite proiecte. De asemenea, milităm pentru politici publice care să susțină învățământul profesional tehnic și agricol din România. 

Cum transformăm mediul rural

0
de persoane au fost susţinute să-și înceapă propria afacere;
0
de persoane au învățat o meserie;
0
de familii de la sat trăiesc din propriile afaceri cu miere;
0
milioane
lei investiți în mici afaceri mesteșugărești
0
de persoane instruite în proiecte de revigorare a mesteșugurilor populare

România importă două treimi din alimente, deși este o țară cu resurse agricole mari. În ciuda acestui fapt, numărul de licee agricole s-a redus de la 238 (1997) la 58 (2019), în contextul depopulării și sărăcirii satelor, lipsite acum de oportunități, de investiții și de locuri de muncă. Agricultura ecologică este însă un domeniu al viitorului, de importanță strategică.  

Proiectele care schimbă mediul rural în prezent separator4

Studii si Rapoarte separator4

România este o țară preponderent rurală (59% din suprafața țării și 45,8% din populație), cu un potențial agricol imens. Cu toate acestea, populația rurală nu are un trai decent, iar economia rurală românească, dominată de agricultură, este slab integrată în economia de piață.

În agricultură, fragmentarea pământului este principala cauză a producțiilor scăzute cantitativ și calitativ, exploatațiile de subzistență sub 5 hectare reprezinta 93% din totalul fermelor și ocupă doar 29% din totalul surpafeței agricole a României.

Proiecte finalizate separator4

Apicultură și dezvoltarea economică în mediul rural

Programul „Apicultura și dezvoltarea economică în mediul rural” a venit în ajutorul micilor fermieri cu venituri modeste și care au copiii în întreținere înscriși în programele World Vision România.
În total, în județele Ialomița şi Vaslui au fost donaţi 900 stupi pentru 180 de familii din opt comunități. Pe lângă donațiile de stupi, programul a fost completat cu o donație de 137 de scroafe de Mangalița către 76 de familii din județul Cluj.
Datorită acestui program, fermierii locali au fost implicați în proiectarea și implementarea strategiilor de dezvoltare economică locală iar copiii lor s-au bucurat de o mai bună nutriție, educație și sănătate prin creșterea veniturilor familiei.

Creșterea caprelor – o șansă pentru familiile vulnerabile din mediul rural

Prin intermediul programulului „Creșterea caprelor – o șansă pentru familiile vulnerabile din mediul rural”, i-am ajutat pe oameni să înțeleagă și să descopere potențialul agricol și oportunitatea dezvoltării acestuia pentru un trai mai bun.

Ne-am propus să creștem calitatea vieții pentru sute de familii de beneficiari iar pentru a ne atinge acest obiectv am donat 1.698 de capre către 327 de familii, care beneficiază în prezent de alimente proaspete și nutritive pentru copiii lor.

Mai mult, fiecare beneficiar a donat unei alte familii selectate, în funcție de rata de natalitate a caprelor primite, câte 2 iezi. Astfel, alte 56 de familii din Ialomița au primit până acum 147 de ieduți. În Cluj, 83 de familii sărace au primit 95 ieduți, iar în județul Vaslui, 115 beneficiari indirecți au primit 182 de ieduți prin donațiile „Dar din Dar”.

Luptăm împotriva sărăciei prin dezvoltare economică

Programul „Luptăm împotriva sărăciei prin dezvoltare economică” a avut ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață pentru un grup țintă de 100  gospodării din județul Vaslui.

Pentru a atinge acest obiectiv au fost înființate trei asociații agricole, li s-a oferit suport tehnic pentru dezvoltarea gospodăriilor şi creșterea productivității, fermierii au participat la traininguri pentru dobândirea de competențe în dezvoltarea activităților agricole și non-agricole, precum, şi consultanță în accesarea de fonduri europene și crearea de oportunități de învățare.

MADE IN RURAL

Proiectul „MADE IN RURAL” a oferit sprijin pentru persoanele din categorii defavorizate în peste 40 de comunităţi rurale din judeţele Alba, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Cluj, Dolj, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Vâlcea şi Vaslui. Peste 2100 de oameni din mediul rural au beneficiat de servicii integrate de ocupare. Mai bine de 1700 dintre aceștia au participat la cursuri de formare pentru a învăţa noi meserii și peste 350 și-au găsit un loc de muncă. De asemenea, 2 250 000 lei au fost acordați ca premii pentru 188 de persoane în vederea inițierii de mici afaceri ca măsură directă de sprijinire a dezvoltării economice a comunităților în care aceștia trăiesc împreună cu familiile lor.

Atelierul de meserii

„Atelierul de meserii. Cooperare transnaţionala, servicii de consiliere în carieră, calificare şi recalificare pentru angajaţii din regiunile de dezvoltare Centru, Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Bucureşti şi Ilfov” acorda şansa de formare şi dezvoltare profesională unui număr de 2.200 de persoane angajate, din mediul rural şi urban, muncitori necalificaţi sau cu nivel scăzut de calificare.  Aceştia  au beneficiat gratuit de servicii de consiliere pentru cariera, seminarii, schimburi de experienţa şi cursuri de calificare/ recalificare în meserii precum: lucrător comercial, patiser, lucrător social, infirmieră, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, operator introducere, prelucrare şi validare date. Au avut astfel şanse la o viaţă mai bună, atât ei cât şi copiii lor. Proiectul a beneficiat de cofinanţare de la Fondul Social European prin POSDRU (POSDRU/164/2.3/S/134056.), se desfăşoară în perioada 16 aprilie 2014 – 15 octombrie 2015 şi este implementat de fundaţia World Vision România în parteneriat cu Ascendo SRL, Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS şi Institut Naţional de Formation et d’Application – INFA (Franţa).

Elevul de azi, fermierul de mâine – elevi mai instruiţi, specialişti mai pregătiţi

Prin participarea la proiectul Elevul de azi, fermierul de mâine, 500 de tineri, de la oraş şi sat, din zona centrală a României, au dobândit abilităţi practice îmbunătăţite devenind mai competitivi şi mai adaptaţi cerintelelor din domeniul agricol şi al industriei alimentare. Practica inovativă de la ferma demostrativă Agrovision din Criţ, judeţul Braşov, a inclus sesiuni ce îmbină învăţarea practică cu e-learning-ul. Elevii au mers în schimburi de experienţă şi vizite de tip «outdoor» menite să stimuleze asimilarea cunoştinţelor. În baza experienţei şi rezultatelor dobândite, am elaborat un ghid de bune practici care ulterior va fi folosit în licee cu profil agricol, contribuind astfel la îmbunătăţirea formării elevilor la nivel naţional. Creşterea nivelului de instruire a tinerilor prin educaţie comprehensivă şi dobândire de abilitaţilor practice îmbunătăţite, creează premisele pentru creşterea nivelului de trăi, eliminarea disparităţilor economice şi egalitatea de şanse. Proiectul se desfăşoară în perioada 6 mai 2014 – 5 noiembrie 2015 în Regiunea Centru în parteneriat cu Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Tara Bârsei” din Prejmer şi Ascendo S.R.L. din Râmnicu Vâlcea.

Elevul E.D.I. – orientam liceenii spre un viitor mai bun

Alegerea profesiei este una din cele mai importante decizii din viața unui tânăr, iar prin proiectul Elevul Edi Fundația World Vision România sprijină elevii din Regiunea SV Oltenia în acest proces delicat și dificil, asigurându-le o șansă în plus pentru că viitorul lor profesional să le ofere satisfacții și securitate. Cel puțin 550 de elevi au fost implicați în proiect, beneficiind de servicii de consiliere și orientare profesională, de activități practice în cadrul unor firme de exercițiu și de participarea la diferite evenimente locale și regionale (târguri, conferințe, vizite la diferite firme, întâlniri cu oameni de afaceri de succes, concursuri).  Programul de consiliere a acoperit întregul an școlar, fiind structurat pe trei niveluri, fiecare structurat în trei module: dezvoltare personală – autocunoaștere, îmbunătățirea abilităților de relaționare și comunicare; orientare profesională – abilități și valori, clase de profesii și recomandări individuale, oportunități de formare și de lucru, traseu profesional; abilități antreprenoriale – cum pornim o afacere, nișă de piață, produs de succes. În cadrul modulului de practică în firmele de exercițiu elevii au testat toate palierele de activitate din cadrul unei firme reale.

 

Ne dorim prin acest proiect să dezvoltăm un sistem de lucru care să poată oferi sprijin copiilor, tinerilor și familiilor lor, un sistem pe care să îl putem extinde și de care să beneficieze toți elevii. Ne dorim pentru beneficiarii noștri să devină mai puternici, curajoși, responsabili; să vadă provocări și nu probleme în jurul lor; să știe să aprecieze corect riscurile și să își asume riscuri, să aibă încrederea și capacitatea de a se implica cu toate resursele în proiectul vieții lor și de a deveni ceea ce își doresc cu adevărat să devină.

Proiectul este cofinanțat din fonduri europene structurale, prin intermediul Programului Operațional Dezvoltarea Resurselor Umane și desfășurat în perioadă mai 2014- noiembrie 2015 alături de trei parteneri: Liceul Vitomirești, Liceul Dimitrie Filișanu și Colegiul Național Matei Basarab.

„Inclusiv “ – centre de incluziune socială pentru 1.200 de tineri şi adulţi

„Inclusiv – Rețea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii în 6 regiuni din România” este un proiect pentru 1.200 de tineri şi adulţi cu vulnerabilităţi care doresc să îşi crească nivelul de calificare prin participarea la servicii integrate de consiliere şi formare profesionalain în vederea integrării sau reintegrării pe o piaţă a muncii flexibilă şi incluziva. Cele 1.200 de persoane aparţin categoriilor defavorizate: etnie romă , cu dizabilităţi, tineri care au părăsit sistemul instituţionalizat de protecţia copilului, persoane afectate de boli ocupaţionale, persoane fără adăpost, să iaba minim doi copii, provenind din familie monoparentală.

Proiectul beneficiază de cofinanţare de la Fondul Social European prin POSDRU, se desfăşoară pe o perioadă de 18 luni începând cu aprilie 2014 şi este implementat de către Asociaţia „Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare şi Incluziune Socială” în parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Fundaţia World Vision România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Asociaţiilor de Ajutor Mutual şi Landsbond der Christelijke Mutualiteiten.

În calitate de partener, fundaţia World Vision România desfășoară activităţile pentru regiunile de Nord-Vest, Sud-Vest, Sud-Est coordonând 3 centre de incluziune socială în Cluj, Craiova, Medgidia unde se vor organiza 18 din cele 36 de cursuri de calificare pentru meseriile: lucrător în comerţ, bucătar , ospătar, barman, coafor, electrician constructor.

Parteneri locali și naționali separator4

Camerele de comerț din județele în care suntem prezenți, autoritățile locale, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației Naționale, Universitatea de Stiințe Agricole și Medicină Veterinară Iași, numeroase licee agricole din întreaga țară, precum și cooperative și grupuri de producători.

Donează