Ashburn United States 0 donatori si 84 vizitatori online in acest moment
Contacteaza-ne - email: donatori@wvi.org | telefon: +4021-222.91.01

Advocacy

Militam pentru bunastarea tutoror copiilor Romaniei
 • Activitatile noastre de advocacy sustin cauze legate de copiii vulnerabili.
 • In perioada anilor 90’ ne-am concentrat pe dezinstitutionalizarea copiilor din centrele de plasament si pe copiii infectati cu HIV / bolnavi de SIDA. Ulterior am abordat problematica copiilor vulnerabili din mediul rural si a celor cu dizabilitati.
 • Realizam studii care ne arata unde exista probleme legate de viata si viitorul copilului.iar apoi initiem grupuri de lucru pentru a gasi solutii la aceste probleme.


 • 2002 – Campania „Pentru o societate fara abandon” – desfaşurata la finalul Programului „Bunastarea şi Protecţia Copilului” in judeţele Cluj, Alba, Dolj, Constanţa, Tulcea, Iaşi, Bacau şi Suceava.

 • 2003 – 2009 – Forumul Copiilor infectaţi HIV – Constanţa.
 • Crearea coaliţiei „Vocea” –parteneriat al ONG-urilor implicate in programe de prevenire a infecţiei HIV - şi desfaşurarea unei campanii lupta impotriva discriminarii şi marginalizarii persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA.
 • 2007 – Campania de prevenire a abandonului copiilor in maternitaţi şi spitale de pediatrie „Nu o lasa pe mama sa plece”,– desfaşurata in Bucureşti.

 • 2008 – Lansarea la Constanţa a unui prim proiect de conştientizare cu privire la cele Opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului.

 • 2008 – 2010 – Participarea la Campania Globala pentru Educaţie, prin organizarea de acţiuni de conştientizare şi informare cu privire la dreptul la educaţie in şcolile din mediul rural.
 • Zeci de campanii şi acţiuni de promovare a drepturilor unor categorii defavorizate (copii abandonaţi, cu risc de trafic, cu dizabilitaţi), desfaşurate la nivelul celor 200 de comunitaţi rurale in care WVR este prezenta, pentru peste 20.000 de copii.
 • 2008 – 2011 - Testarea programului de servicii socio-educative “Scoala dupa Scoala” in urban, la Scoala 126 din Sectorul 5

 • 2008 -2012 - Programe si campanii de educatie pentru dezvoltare internationala pe probleme de saracie si inechitate sociala.

 • 2011 – Campania pentru sanatatea mamei si copilului din rural, “Mame Bune, Copii Sanatosi”; Campania pentru seceta “Daruieste sansa la viata copiilor din Africa” slide
2012
 • Publicarea „Studiului despre bunastarea copiilor din mediul rural”si formarea a trei grupuri de lucru dedicate educatiei, protectiei copilului si sanatatii acestuia.
 • Extinderea testarii programului de servicii socio-educative “Scoala dupa Scoala” in rural si sustinerea implementarii la nivel national.
 • Initierea unor actiuni de constientizare legate de sanatatea copiilor sub 5 ani.
 • Implicarea unui grup de copii si tineri in evaluarea stadiului obiectivelor mileniului.
 • Campania online “Saptamana Globala de Actiune” pentru sanatatea copiilor de 5 ani care mor din cauze ce pot fi prevenite, in Romania si la nivel mondial.


Scrisorile Copiilor din Romania

Raportul “Scriem pentru Drepturi - Scrisorile Copiilor din Romania” este dedicat aniversarii a 25 de ani de la ratificarea Conventiei ONU privind Drepturile Copilului in tara noastra. Membrii Consiliului Consultativ al Copiilor World Vision care au incurajat copiii din comunittaile rurale de care apartin sa scrie scrisori in care sa militeze pentru drepturile copiilor din Romania. Micii scriitori provin din comunitatile rurale unde fundatia World Vision Romania isi desfasoara activitatea.

Cele mai bune 25 dintre aceste scrisori au fost selectate de catre membrii consiliului şi sunt prezentate in acest document.

Vezi raportul “Scriem pentru Drepturi - Scrisorile Copiilor din Romania” aici.


Acces pentru toti copiii la servicii de tip “Scoala dupa scoala”

In urma derularii proiectului pilot Scoala dupa scoala in 5 comunitati rurale si a rezultatelor relevate de studiul national  “Scoala, inima comunitatii” militam pentru accesul tuturor copiilor romani la serviciile de tip “Scoala dupa Scoala”. Este vorba despre o abordare integrata a  copilului care imbina nevoile socio-economice cu cele educationale. Astfel de servicii ar ajuta la reducerea abandonului scolar atat in zonele rurale cat si la oras, ar imbunatati rezultatele scolare si reducerea riscului de trafic si delincventa in randul copiilor. 

La finele lui 2013 am finalizat un
raport de cercetare ce prezinta punctul de vedere al parintilor cu privire la calitatea si accesibilitatea programului Scoala dupa Scoala in 11 judete. Vizioneaza filmul despre Scoala dupa Scoala si afla mai multe despre lansarea oficiala a  raportului. 


Consiliul consultativ al copiilor

Creat in 2012 si format din copii alesi de copii, CCC WVR are rolul de a ne transmite principalele probleme cu care ei nse confrunt dar si de a ne propune solutii la aceste probleme.

Propunerile lor sunt analizate si incluse pe agenda organizatiei.Participarea cetatenilor – motor al dezvoltarii comunitare

Consideram ca participarea membrilor comunitatii este esentiala in procesul de dezvoltare comunitara.

Din 2012 testam o metoda de consultare participativa a cetatenilor pentru a identifica cele mai bune solutii de rezolvare a problemelor cu care se confrunta comunitatea. Testarea a avut loc intr-o comunitate cu probleme legate de calitatea apei.

Astfel cetatenii – copii si adulti – au participat la ecologizarea surselor comune de apa potabila si la prioritizarea de catre Consiliul Local a proiectului de construire a retelei de apa potabila.
 


Studiul despre bunastarea copiilor din rural

In urma semnalului de alarma tras prin intermediul studiului “Bunastarea copilului din mediul rural” (2012) care a relevat o serie de probleme ingrijoratoare in randul copiilor din mediul rural, s-au creat trei grupuri de dezbatere pentru educatia copiilor . Rolul lor este de a gasi solutii la diversele probleme de sanatate, educatie si protectie a copilului identificate.

Grupurile de lucru sunt formate din specialisti si reprezentanti ai societatii civile si ai autoritatilor.


Contribuţie la diseminarea experientei Romaniei in reformarea sistemului de protectie a copilului

In mai 2012 am lansat in Parlamentul European, cu sprijinul retelei regionale World Vision pentru Dezinstitutionalizare si al Biroului World Vision de la Bruxelles, studiul ” Welcoming Europe’s Youngest: How the EU Accession Process Transformed Child Protection in Romania and Lessons for Current EU Enlargement and Neighborhood Policies to Increase the Impact of Child Protection Reform in the Region”.

Studiul sustine utilizarea lectiilor valoroase invatate in Romania in cadrul reformei sistemului de protectie a copilului pentru a ajuta dezvoltarea retelei de servicii pentru copii din statele in curs de aderare sau parte din politica de vecinatate a UE.


Sanatatea copiilor

Romania are cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile (0-1 an) din cadrul UE - de doua ori mai mare decat media din Comunitatea Europeana.

World Vision a identificat o serie de solutii simple pentru reducerea ratei de mortalitate la copii: alimentatia la san, prezenta la nastere a unor persoane calificate medical, ingrijirea corespunzatoare inainte si dupa nastere, constientizarea semnelor de pericol, vaccinari, acces la alimentatie corecta, igiena corespunzatoare. Lucram impreuna cu autoritatile si alti parteneri pentru a pune in practica aceste solutii.


Parteneriate cu alte ONG-uri

Pentru un impact sporit, WVR este membra in trei coaliţii şi federaţii.
 • vice-preşedinte FONPC (Federaţia ONG-urilor active in domeniul protecţiei copilului),
 • membru fondator FOND (Federaţia ONG-urilor care lucreaza in domeniul cooperarii pentru dezvoltare internaţionala)
 • vice – preşedinte RENASSIS (Reţeaua Naţionala Anti-saracie şi pentru Incluziune Sociala).
Aceste coalitii si federatii prezinta catre factorii decizionali problemele din comunitaţile in care lucreaza şi propun soluţii pentru rezolvarea acestora.


Prioritati de Advocacy
 

  1. Imbunatatirea accesului, la nivel local, la servicii sociale adecvate pentru toti copiii.
2. Abordarea integrata a Protectiei Copilului.
3. Continuarea reformei sistemului de protectie a copilului prin inchiderea institutiilor rezidentiale care au mai ramas functionale.


  1. Asigurarea accesului la servicii medicale de baza pentru populatia neasigurata din mediul rural.
2. Armonizarea programelor nationale de sanatate cu protocoalele terapeutice nationale
3. Promovarea sanatatii si a unui stil de viata sanatos


  Imbunatatirea calitatii educatiei, in special in mediul rural, prin

1. Crearea unui mecanism eficient de raspuns la cresterea alarmanta a abandonului scolar
2. Facilitarea accesului elevilor din mediile cele mai defavorizate la educatia de nivel secundar si superior


  1. Implicarea ONG-urilor in elaborarea si implementarea politicilor sectoriale.
2. Implicarea cetatenilor in decizii privind dezvoltarea comunitatii lor.
3. Abordarea integrata a dezvoltarii sociale.


  1. Elaborarea unei strategii de dezvoltare si promovare a invatamantului profesional si tehnic agricol.
2. Implicarea cetatenilor in decizii privind dezvoltarea comunitatii lor.
2. Cresterea calitatii invatamantului agricol prin utilizarea unor metode inovative de invatare imbinate cu o pregatire practica accentuata 3. Informarea si educarea cetatenilor si a reprezentantilor mediului de afaceri cu privire la functionarea si oportunitatile de dezvoltare locala prin programul LEADER.