Academia de Afaceri Sociale (mediul urban)

Academia de afaceri sociale este proiectul care crește următoarea generație de antreprenori sociali și finanțează lansarea de afaceri sociale în orașele din 3 regiuni ale României: Nord-Vest, Centru și Nord-Est.

În România, avem 2.931 întreprinderi sociale, dintre care 1.863 au un atestat valabil care le recunoaște statutul. Împreună, ele însumează 5621 de angajați (conform RUEIS, octombrie 2024), reprezentând mai puțin de 1% din totalul populației ocupate la nivel național.

Academia-de-Afaceri-Sociale-mediul-urban

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European+, prin Programul Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027

Deși conceptul de „economie socială” rămâne puțin cunoscut în țara noastră, în Uniunea Europeană, există deja 2,8 milioane de întreprinderi de economie socială, reprezentând 10% din toate afacerile din UE. Aproape 13,6 milioane de persoane (aproximativ 6,2% dintre angajații UE) lucrează pentru întreprinderi din economia socială.

Întreprinderile sociale sunt businessurile care investesc 90% din profitul lor într-o misiune socaială sau au 30% din angajați persoane vulnerabile. Astfel, ele pot fi o parte importantă din răspunsul la rata mare de risc de sărăcie sau excluziune socială (AROPE) din România, care a fost de 32,0%, în anul 2023, un procent corespunzător unui număr de 6,0 milioane persoane (conform Institutului Național de Statistică).

Ce ne propunem?

Prin Academia de afaceri sociale, ne propunem să accelerăm dezvoltarea sectorului economiei sociale. Proiectul oferă un program de training gratuit care va pregăti 132 de persoane să devină antreprenori sociali și va finanța 34 de idei de întreprinderi sociale cu aproximativ 61.000 de euro. Odată înființată, fiecare afacere din proiect va crea 4 locuri de muncă pentru persoane dezavantajate.

 

Inițiativa este gândită și implementată de un parteneriat format din Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj – beneficiarul proiectului(în regiunea Nord-Vest), Fundația World Vision România (în regiunea Nord-Est) și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă – Odorheiu Secuiesc (în regiunea Centru).

 

Scopul proiectului este creșterea numarului de întreprinderi sociale sustenabile în mediul urban din regiunile Nord-Vest, Centru și Nord-Est, prin crearea unui cadru dinamic și de impact, favorabil atât dezvoltării abilităților antreprenoriale ale persoanelor care doresc să înființeze întreprinderi sociale, cât și integrării pe piața forței de muncă a persoanelor din grupuri vulnerabile, vizând măsuri de creștere a potențialului zonelor vizate.

Ce urmează?

Până în aprilie 2027, Academia de afaceri sociale va sprijini înființarea și funcționarea a 34 de afaceri sociale în cele 3 regiuni ale proiectului, creând 136 de locuri de muncă în mediul urban din România. Proiectul va include:

  • null
    Un curs acreditat și ateliere care vor pregăti viitori antreprenori sociali
    Persoanele înscrise în proiect vor urma un curs acreditat de Antreprenor în economia socială și ateliere pe teme de interes. Cursul va dura 180 de ore și se va derula online în lunile ianuarie – mai 2025.
  • null
    Un concurs de planuri de afaceri
    După ce vor urma programul de formare în antreprenoriat social, participanții se vor putea înscrie într-un concurs de planuri de afaceri, iar 34 de idei câștigătoare vor obține o finanțare nerambursabilă.

  • null
    Mentorat și finanțarea a 34 de idei cu câte 61.000 euro pentru lansarea afacerii sociale
    Echipa proiectului va lucra aplicat pe ideile de afacere câștigătoare, care vor primi o finanțare în valoare de 61.000 euro. Vom pregăti antreprenorii pentru obținerea atestatelor de întreprindere socială și vom aborda cele mai importante subiecte pentru startul afacerii sociale.
  • null
    Monitorizare timp de 1 an și jumătate în implementarea planului de afaceri
    Experții din program vor fi alături de antreprenori, oferind sprijin în realizarea achizițiilor, execuția bugetului investiției conform planului de afaceri și ocuparea locurilor de muncă.

Cine se poate înscrie în proiect?

În Academia de Afaceri Sociale, se pot înscrie cei care vor să înființeze o afacere cu impact pozitiv în comunitate și îndeplinesc condițiile de mai jos:

  • null
    Au domiciliul în mediul urban, în una dintre cele 3 regiuni: Nord-Vest, Centru, Nord-Est.
  • null
    Au 18 ani împliniți.
  • null
    Au cel puțin studii medii absolvite (12 clase absolvite)
  • null
    Nu au deja un certificat de absolvire a unui program de formare profesională pentru Antreprenor în economia socială (cod COR 112032 ).
  • null
    Nu sunt înscriși într-un proiect similar finanțat de Uniunea Europeană.
  • null
    Nu se află în situație de conflict de interese cu Fundația Civitas pentru Societatea Civilă (Cluj și Odorheiu Secuiesc) și Fundația World Vision România.
  • null
    Dețin competențe de utilizare a calculatorului.
  • null
    Se regăsesc în una dintre aceste categorii: tineri cu vârsta între 30-35 de ani, persoane inactive, șomeri, părinți singuri, tineri postinstituționaluzați, persoane cu dizabilități sau alte categorii dezavantajate pe piața muncii.

Cum te poți înscrie?

Pentru a se înscrie în proiect, doritorii trebuie să completeze un formular de înscriere, urmând să fie contactați de echipa proiectului pentru următoarii pași. Înscrierile au început în 27 noiembrie, iar participanții sunt încurajați să se înscrie cât mai curând, locurile fiind limitate la 44 de persoane pentru fiecare regiune.

 

Formularul de înscriere și celelalte detalii despre Academia de Afaceri Sociale în mediul urban sunt disponibile pe pagina proiectului: https://civitas.ro/academia-de-afaceri-sociale-urban.

Proiectul (Cod MySMIS: 305409) este cofinanțat din Fondul Social European+, prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

 

Nediscriminarea este o valoare fundamentală a economiei sociale!

Academia de afaceri socială este deschisă pentru oricine își dorește să devină antreprenor social, indiferent de etnie, gen, religie, dizabilități sau categorie socială. Credem în puterea unei lumi incluzive, în care fiecare are șansa de a contribui la dezvoltarea durabilă a comunității!

Partenerii proiectului

Contribuția ta

Toate activitățile sunt oferite gratuit pentru cele 132 de persoane care se vor înscrie un proiect.

Fii cu ochii pe secțiunea „Noutăți” de pe site-ul nostru și urmărește-ne pe social media pentru a fi la curent!